On Catalunya

‘Tour’ mesclat i agitat

‘Barcelona on the rocks’: 10 cocteleries on celebrar el Dia Mundial del Còctel

Celebra aquest divendres el Dia del Còctel a les millors cocteleries de Barcelona. Aquí hi trobaràs beuratges en caixes fortes, amb caps d’os, ¿això és un tronc? Sí, és un glop propi per als lectors de l‘On Barcelona’

‘Barcelona on the rocks’: 10 cocteleries on celebrar el Dia Mundial del Còctel
6
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Divendres 13... Així, a seques, sona macabre. Provem-ho de nou: divendres, 13 de maig. Dia del Còctel. Sona millor, ¿no? Les cocteleries han sigut les grans oblidades de la pandèmia, i, sorpresa, han patit les restriccions més que ningú. Ara és el moment d’omplir-les. Aprofitant una data tan assenyalada com el Dia del Còctel, retem homenatge a les cocteleries de Barcelona i us portem a quatre clàssics que són història de Barcelona i sis catedrals modernes de la cocteleria més trencadora. Per tenir, tenim fins i tot glop propi a la venda: el Carpat On Barcelona d’Especiarium. ¡Llarga vida al còctel! 

El nostre còctel 

Carpat On Barcelona

A les bambolines d’Especiarium trobem un dels ‘bartenders’ més inquiets de la ciutat: Antonio Naranjo. La seva cocteleria del Born és un dels laboratoris de mixologia de referència. Per això, demanem al seu equip que ens prepari un glop especial amb motiu del Dia del Còctel. El romanès Diego Pandelea assumeix el repte i pren com a base un còctel elaboradíssim que va acabar entre els 10 millors del món en la competició World Class. La idea és que et fiquis en un bosc, hi ha una connexió amb la fusta evident, et beus la naturalesa. Es tracta d’una copa de roca freda amb Cardhu; xarop de caqui i canyella; licor de poma i castanyes; bíter de nous negres i espècies i un meravellós raig de ratafia. Porta una xip d’arròs que sosté una escuma de brioix i l’acompanya un bol amb fusta cremada pertanyent a les restes del xarop. Es diu Carpat On Barcelona i és una connexió Romania-Barcelona via Cardhu. El podeu demanar aquest cap de setmana al crit de: ¡més llenya! Princesa, 29. especiariumbar.com


Retorn al futur 

Clàssic modern

És hora de fer justícia: 14 De La Rosa mereix ser al top 5 de millors cocteleries de Barcelona. Ubicat a les tripes de Gràcia, on abans reposava el mític Astrolabi, aquest bar reciclat es revela com la combinació perfecta de classicisme i modernitat. El ‘bartender’ Dean Shury i el seu equip, embotits en elegantíssims uniformes, es mouen en una carta de 10 còctels de tall clàssic amb girs actuals (i 11 esplendorosos aperitius). El Gimlet flota en un núvol d’api i flor del taronger. L’Old Fashioned canvia el seu ADN i es converteix en Ron Fashioned. I el meravellós Final Word reneix per al segle XXI amb mescal i suaus notes de cacau al final del xarrup. Formatges, conserves i/o banderilles al teu abast per si pica el cuc, que ho farà. Martínez de la Rosa, 14.  www.14delarosa.com


La casa del Kike 

La reina del Fort Pienc

Un bar de tota la vida, una barra que assumeix riscos cada nit. Tot i que no aparegui en llistes i tops, La Higuera mereix ser al podi de les millors cocteleries de Barcelona. Pocs ‘bartenders’ tenen la tècnica, imaginació, coneixements i do de gents de Kike Prado Gamboa. Vet aquí un mixòleg capaç de clavar un Dry Martini gelat perfecte –el millor de BCN amb permís del Giardinetto i el Boadas–, deixar el seu segell en un Last Word ‘mescalat’ per flipar o deixar-se anar la melena amb receptes modernes i tremendament creatives, copes amb foc, pirotècnia i el que el públic demani. A més, com a bon bar de barri que és, La Higuera mima els seus acòlits amb una carta de sòlids molt seriosa: la seva presa ibèrica amb papes i pebrots faria ballar reggaeton Joseph Aloisius Ratzinger.  Sicília, 101. barlahiguerabcn.com


Còctels de barri 

Copes amb actitud

Còctels urbans, descarats i barats. En sintonia amb el barri del Raval. Còctels que en una barra de la zona alta podrien costar perfectament el triple. Two Schmucks acosta la mixologia de qualitat a la gent jove i triomfa nit sí nit també. Tècniques atrevides, ingredients sorprenents i sabors agradables es conjuguen en una carta moderna i canalla que no avorreix. Pom Modeste i Juliette Larrouy han imprès la seva devastadora personalitat a una cocteleria que sembla un bar ‘underground’ però factura copes d’alta escola: la reialesa ravalenca abeura aquí. Joaquín Costa, 52. www.two-schmucks.com


‘Lost in translation’ 

Des de Tòquio amb alcohol

La cocteleria del futur és una cocteleria i molt més. Kyoudai 33 és un somni per a japonòfils, bevedors selectes i moderns. Un negoci únic a Barcelona, sorgit de la imaginació de l’extraordinari ‘bartender’ Santi Ortiz, una de les ments més lliures i arriscades del sector. A Kyoudai 33 hi trobes cafè d’especialitat, un matcha latte fred colossal, pastisseria casolana i salats japonesos, gyozes i, per descomptat, una carta de còctels d’autor amb efectes especials que deixen en pilotes l’Industrial Light & Magic. Pregunta per la copa que va en una caixa forta i al·lucina. Benvingut siguis a la cocteleria més moderna de BCN. Rocafort, 33. Instagram: @kyoudai33


‘Forza Italia’ 

Elegància total

Entre els diversos fundadors del Galileo hi trobem Giaciomo Giannotti, pare de la celebèrrima cocteleria Paradiso (Riera de Palau, 4), i Andrea Civettini, l’exquisit ‘bartender’ que fa màgia a la barra junt amb la coneguda mixòloga Yanaida Prado. Res podia anar malament amb aquests noms. El Galileo aposta per una cocteleria d’autor sofisticada i treballadíssima. Em consta que darrere de cada copa hi ha setmanes de feina i provatures. Còctels d’alta cuina, per entendre’ns. El Bloody Mary de la casa és un caldo potentíssim. El Martini Galileo amb notes d’avellana és art. I l’Umami amaga bolets de veritat a la copa. Pots rematar la festa amb la seva carta de tapes, platillos i pastes. ‘La vita è bella’, etcètera. Aribau, 152. galileobar.com


Rei de reis 

Bar etern

La Catedral. ‘The Church’. El millor bar del món. Té molts noms, com el diable, però tothom es quadra quan se’n parla. Visitada per celebritats internacionals en els seus gairebé 90 anys d’història, trinxera de la bohèmia local de totes les èpoques, el seu Dry Martini abocat continua sent el millor que li ha passat a la ciutat en segles. Res ha canviat ni res canviarà, afortunadament, en una de les bombolles més agradables que he visitat mai, el tros d’una Barcelona que se’ns escorre entre els dits. Alguns l’anomenen Boadas, jo l’anomeno llar. Tallers, 1. boadascocktails.com


Vella escola 

Copes sense FX

Les cortinetes de la porta aïllen el bevedor de l’horror de la rutina diària. La barra de fusta, la interminable vitrina d’ampolles (quina col·lecció de whiskys, mare meva) i les butaques vellutades hi posen la resta. El Tandem Cocktail Bar i la seva cocteleria clàssica mereixen el màxim respecte. La vella escola mana en un espai senyorial que batega des de 1985 sense necessitat de posar bengales a les copes. Aribau, 86. Instagram: @tandemcocktail


Rumb a l’Havana 

Pirates del Raval

Si t’agraden els còctels, segur que has passat alguna vegada pel camarot de Juanjo González. Si no ho has fet, recupera el temps perdut i entrega’t ja a la cocteleria atemporal que practica aquest ‘bartender’, un dels més reverenciats i carismàtics de Barcelona. Si no tens clar el teu verí, t’acostes a la barra, expliques al Juanjo les teves preferències, i ell es converteix en el teu psicòleg favorit, coctelera en mà. I oblida’t de la teràpia tradicional, al Caribbean Club no hi ha divans que valguin. Sitges, 5. caribbeanclubbcn.com


Gran clàssic 

Notícies relacionades

Gotarda ‘forever’

Dempeus des de 1931, l’Ideal se m’apareix en somnis com la cocteleria on beuen els meus detectius favorits de novel·la negra americana. Amb el segell de prestigi de José María Gotarda, un dels millors ‘bartenders’ catalans de la història, aquesta elegantíssima cocteleria rep doctes bevedors i cercadors de glops clàssics elaborats amb el màxim grau de finor possible. Però també sedueix bevedors més intrèpids amb les seves receptes pròpies, copes creatives però sense estridències, sempre en la línia de sobrietat de la casa i amb l’empremta de qualitat d’un equip que treballa molt bé. Així és un plaer. Aribau, 89. idealcocktailbar.com