On Catalunya

AEROLÍNIES GASTRONÒMIQUES

La volta al món en 11 restaurants de Barcelona

Sense sortir de Barcelona pots fer uns salts transoceànics que deixarien Willy Fog en estat catatònic. Vols 'low cost', que no 'low fat'

zentauroepp54832473 onbarcelona200911123559

zentauroepp54832473 onbarcelona200911123559 / JORDI COTRINA

6
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Fora d’Instagram, hi ha persones que no tenen amics amb barco, no han anat a Menorca o no han pogut agafar un avió en direcció a Bangladesh per a un reajustament dels txakres. ‘Vacaciones infernales’, que cantava Alaska. El 2020 serà l’any que menys hem viatjat, però no serà el que menys hem menjat. Moltes vegades menjar és viatjar i a Barcelona pots fer uns salts transoceànics sense desenganxar les mans de les estovalles que deixarien Willy Fog en estat catatònic. Vols ‘low cost’, que no ‘low fat’, cortesia de restaurants que són aerolínies gastronòmiques. Així de fàcil és menjar-se el món amb una T-Casual. Enlairem-nos: descordeu-vos els cinturons.   

1.  Agafa els diners i curri

Connexió Índia-BCN

Thali, safata plena de delícies índies, de Masala 73. / instagram

Aquest tren no va a Darjeeling, però si passa per Masala 73, tot bé. Cuina índia de molts quirats, agosarada, desitjable, a preus molt raonables. Els seus guisats de curri són estratosfèrics, entre els millors de l’urbs, i sempre et podràs protegir de l’onada expansiva de les seves espècies amb un naan celestial que couen diàriament.  Korma de verdures, pollastre tikka masala, pakoras... I la festa segueix en la seva fórmula migdia en format thali, una safata individual plena de delícies índies a 13 euros. 

El Mirch és una altra història, un indian local tendent a l’esvalot que encaixa al Raval com un cosset de Bollywood. Ivan Surinder (responsable del també imprescindible Tandoor) ha estructurat una carta d’alta velocitat amb curris saborosos, naan casolans ¡amb béicon i formatge! i la joia de la casa: el vada pav Butter Chicken, un entrepà indi de contracuixa de pollastre, amb una salsa mística en la qual Ganesha enfonsaria la trompa eternament. 

Masala 73. Muntaner, 152. masala73.com 

Mirch. Dels Àngles, 12. restaurantetandoor.com/mirch


2. Indonèsia sense anestèsia

Sud-est asiàtic

La carta de Makan Makan és com el viatge motxiller que vas fer pel sud-est asiàtic, però més barat i sense despertars en comissaries tailandeses. Els habitants del Raval estimen aquest restaurant cantoner ple de picades d’ullet a Tailàndia, la Xina i, sobretot, Indonèsia. 

El wonton amb carn de porc i oli de Sichuan és porno d’autor, el millor escalfament abans d’arribar a la pàtria del xef indonesi Andrey Finanta. Allà espera el rendang, un estofat de vedella que t’estarrufa els pèls. M’encantaria fer natació sincronitzada al bol de nasi gorem, arròs saltejat indonesi. I per acabar, el ketan hitam, una ‘delikatessen’ d’arròs glutinós, amb una textura més sensual que les galtes de la teva parella.   

Makan Makan Lluna, 4. facebook.com/makanmakanbcn


3. Beirut al cor

Tradició libanesa

L’Iakni és un petit restaurant de cuina libanesa que aposta pel menys és més. La carta és succinta però va directa al gra. Fabriquen tot el que poden des de zero i se cenyeixen a plats tradicionals amb fons casolà. ¿Falàfel i xauarma? Per descomptat, però quin goig l’hummus, el bava ganoush i el kibbe de vedella, entre els millors que he menjat a Barcelona. I si et queda poca bateria, enxufa’t un cafè libanès; entraràs a l’oficina com Hulk a ‘Thor: Ragnarok’.  

Iakni. Vilamarí, 3. www.iakni.com


4. No t’oblidis la tovallola

Mèxic mariner

¿Et ve de gust anar a una platja de Mèxic? Pregunta retòrica. El Maro Azul vol que sentis la sorra entre els dits, que desconnectis amb la seva carta de cuina mexicana del mar. Si vols burritos i ‘nachos’, ves-te’n a un partit dels Jets, això és Mèxic costaner en estat pur. M’encanten les rostes de pop amb tagín, la torrada de tonyina, l’aguachile verd, l’explosiu cebiche de corbina i els tacos mariners (deliciosos els de peix en adob i ‘ensenada’). Hi ha producte i respecte, una cuina valenta, sabors del mar que t’exploten a la llengua i un menú migdia brutal per 15 euros, menys del que costen dos cubates en un vol Barcelona-Mèxic DF. 

Maro Azul. Roger de Flor, 218. maroazul.com


5. Calor escandinava

Delícies sueques

Mandonguilles sueques de Pappa Sven. / SARA LARSSONS

Aparca el drakkar a la Zona Blava. A Odín li demano que hagis esmorzat poc, víking, perquè acabes d’entrar a Pappa Sven. El restaurant de Nina Olsson és una celebració de la gastronomia sueca i un xut de hygge molt agradable. Si vols menjar-te Suècia, posa’t en mans d’aquesta xef especialitzada en cuina nòrdica. ¿Peix?  Arengs, salmó... ¿Carn? Mandonguilles de veritat (no les de l’Ikea) o ren fumat. I no temis les patates farcides de cansalada viada (recepta de l’àvia de la Nina) ni les postres tradicionals. Acabaràs amb les pupil·les més dilatades que els protagonistes de Midsommar.     

Pappa Sven. Villarroel, 22. www.pappasven.es


6. Pinyates del Carib

Cuina tropical

Ají de gallina de Trópico. / INSTAGRAM

Si fossis Jay Z, agafaries el teu avió privat i te n’aniries a les Bahames, però com que només pots agafar el 7, digue-li al conductor que al Raval. Allà hi ha Trópico, un restaurant que, com el seu propi nom indica, s’ha especialitzat en gastronomia dels tròpics. La ressaca és un idioma universal que en aquest espai no es parla: el seu ‘brunch’ és brutal. Les arepes del-que-sigui són tan vigoritzants com l’ají de gallina, el bol amazònic d’açai i els ous ranxers amb chipotle. El ‘tour’ no té final. Patacons, tequeños, sucs marejadors i safates de fruites tropicals travessen el teu camp de visió. Només falta el cambrer de ‘Vacaciones en el mar’ xiuxiuejant-te a l’oïda: «Del Carib te la porto jo». Amb mascareta, és clar.  

Trópico. Marquès de Barberà, 24. www.tropicobcn.com


7. El Perú segle XXI

Cebiches i més

Cebiche del Perú de Yakumanka. / INSTAGRAM

Hi ha restaurants als quals vas sabent que el partit està guanyat. El Yakumanka n’és un. En aquest peruà amb la firma de Gastón Acurio s’imposen les millors peces de pesca salvatge, de manera que el cebiche (el meu favorit de Barcelona) és llei i els tiraditos, senzillament sublims. Els anticuchos i l’arròs chaufa no es queden enrere. I tampoc el seu arsenal de ‘pisco sour’, tan tremends que al segon estaràs rient-te del 2020. 

Leche de Tigre és el parc de jocs de Nicky Ramos, un inquiet xef peruà amb uns ditets que ja voldria el Mago Pop. El seu cebiche clàssic, ají de gallina i anticucho de cor de vedella necessiten circular pel teu aparell digestiu i ho saps.

Yakumanka. València, 207. yakumanka.comLeche de Tigre. Martínez de la Rosa, 10. www.lechedetigre.es


8. Udon per morir-se

Fideus japonesos

Kenji Ishizuka et ven un bitllet a Kyoto per menys de 20 €. Al provar els seus fideus udon artesanals entendràs per què el client succiona l’insuperable curri udon com si tingués un aspirador Dyson en lloc de tràquea. Obligatori també l’udon amb butamiso i el karaageel millor pollastre fregit a la japonesa de Barcelona. A la paret hi ha dibuixos originals de Yoichi Takahashi, el creador d’‘Oliver y Benji’; l’autor els va deixar un bonic record al visitar Barcelona. Si això no és el segell de garantia nipona definitiu, que baixi el Dr. Slump i ho vegi.

Yoi Yoi Gion. Diagonal, 383. facebook.com/yoiyoigionudon


9. Perquè això és l’Àfrica

Guisats i ‘mesobs’

Notícies relacionades

És inexplicable que la meravellosa gastronomia etíop no hagi sigut pastura de ‘hipsters’. A Taitu, un retall de l’Àfrica cosit al Poble-sec, podràs conèixer-la a preus populars. Les taules artesanals, mesob, et porten a Etiòpia de cap. Els seus guisats especiats, a foc etern, traspuen verdures, la vedella es desfà, els llegums esclaten. I menges a l’estil etíop, amb safata comunitària i amb els dits: el menjar es reparteix sobre una crep, la injera, que et serveix per atrapar el mannà.

Taitu.  Nou de la Rambla, 149. www.taitu.es  

Temes:

Restaurants