On Catalunya

L'Àsia està de moda

Els temples de la fusió asiàtica de Barcelona

Fes un 'tour' sense desenganxar el nas del bol. Cada vegada més restaurants aposten pel mestissatge asiàtic. Aquestes cuines adapten l'Àsia al paladar mediterrani

spicy

spicy / JOAN CORTADELLAS

10
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

¡¡¡Fusió!!! Això no és Bola de drac, això va de menjar. L’Àsia s’ha convertit en un actor destacat en la freqüentada marquesina de la restauració barcelonina. Tailàndia, la Xina, el Japó, Indonèsia, Corea, el Vietnam... Cada vegada hi ha més restaurants que aposten per combinar les mil i una tècniques del continent asiàtic, en un ball colorista, sense prejudicis i adaptat al paladar mediterrani. En aquests laboratoris el purisme és un obstacle; de fet el mestissatge se celebra amb magnificència com a antídot infal·lible contra l’avorriment. Així doncs, els nostres objectius no seran restaurants asiàtics purs, sinó temples de la fusió, laboratoris gastronòmics sense fronteres, centrifugadores en les quals s’imposa la barreja amb sentit (i sensibilitat). En alguns podràs fer un tour per diferents països asiàtics sense desenganxar el nas del mateix bol. En d’altres, seràs testimoni d’un espectacle de transformisme en el qual la cuina local es vesteix amb robes importades de l’Àsia. Tu a Boston i jo a Bangkok, Hanoi, Bali, Seül, Osaka, Manila... 

1. Spicy

Àsia per a ‘dummies’

Una taverna futurista amb preus per a mil·lenistes i un repertori de platets asiàtics que faria miolar com un felí en zel Bruce Lee. La seva decoració gairebé cyberpunk, amb música rap, neons i projeccions de lluitadors de sumo, li confereix l’aspecte d’un tuguri futurista en un Hanoi distòpic sorgit de la ment de William Gibson. 

La carta és un tour completíssim per les diferents cuines del continent asiàtic. Tot en format reduït. Tapes orientals pensades per acumular plats buits a la taula i compartir-los amb els amics. Llagostins picants, bau de cranc de closca tova, bombes de pop, musclos Tom Yum, llobarro a l’estil xinès, orella de porc fregida, no hi ha ni un sol plat de la carta que no cridi el teu nom amb histèria. ¿No et ve de gust cervesa per fer-ho baixar tot? Els seus còctels d’influència asiàtica t’ompliran la bufeta de felicitat.

Comte Borrell, 41. T.: 93 750 55 11. spicyvolx.com


2.  Direkte Boqueria

Direkte BoqueriaFelicitat a la barra

FERRAN NADEU

Platets que traspuen creativitat i fan vibrar les papil·les dels fidels amb una fusió perfecta de cuina catalana/mediterrània i cuina asiàtica. A la barra per a vuit comensals de Direkte Boqueria tot es viu en petit format, però es menja molt bé. Arnau Muñío i el seu equip executen danses mil·limètriques al petit requadre que els serveix de cuina, i facturen una seqüència de plats, cadascun més memorable que l’anterior. Obligatori demanar el menú llarg de 60 € i deixar-se endur pels vins que Muñío es treu de la màniga. El flam de garota; el ramen d’all i pebre; les trompetes adobades amb shimeji, castanya d’aigua i vieira al miso; el pornogràfic cheesecake de matcha... És impossible saber on s’acaba Barcelona i on comença l’Àsia. I a sobre amb el millor producte de la Boqueria a un tret de pedra. Un microrestaurant amb més màgia que un xou del Mago Pop. 

Cabres, 13 (la Boqueria). T.: 93 114 69 39. direkte.cat


3. Casa Xica

Casa XicaLa ‘salseta’ del Poble-sec

alex froloff

Torno a Casa Xica després de dos anys de separació i el retrobament acaba amb un polvàs explosiu. Tinc la sort d’agafar la nova carta d’aquest càlid restaurant, el telescopi del qual apunta a dues galàxies culinàries en plena col·lisió: Catalunya i l’Àsia. Als fogons es forja una cuina de fusió saborosa i seductora que produeix agradables abocaments de serotonina als cervells dels clients. Costa avorrir-se quan t’arriba a la taula un ‘carpaccio’ de vieira, ‘beurre blanc’ de ‘ponzu’ i alga ‘kombu’. És impossible posar mala cara al kimchi de calçots amb ventresca de tonyina o al verat curat amb curri verd i tofu de coco. Resulta obligat portar un Kleenex per assecar-se la llagrimeta quan surt el bau a la planxa de l’steak tartar. Cares de «i estem tan a gust» amb el garrí estil Hong Kong. I si tens la síndrome Netflix i et costa triar, pots disfrutar dels seus greatest hits amb un ajustat menú degustació per 50 € (sense maridatge). Es diu Casa Xica, però aquest local és molt gran.

França Xica, 20. T.: 93 600 58 58. casa-xica.es


4. Hawker 45

Hawker 45Viatja amb nosaltres

joan puig

Cuina de carrer asiàtica i llatinoamericana redefinida. Així expliquen a Hawker 45 el que passa als seus fogons. Vet aquí un dels restaurants de fusió més fiables i estimulants de Barcelona. A Hawker 45 s’imposen sabors poderosos que van del Brasil a les Filipines, passant pel Perú, Tailàndia, el Vietnam o Corea. Les fronteres no tenen sentit en aquest local. Laila Bazahm és una cuinera de casta, els seus plats viatjats t’inunden la boca de felicitat i exotisme. Unes aletes de pollastre estil Bangkok tremendes. Curri rendang amb costelles de vedella. Braves bulgogi a la coreana, amb vedella, salsa gochujang i ou de guatlla. Costelles de porc en adob a la filipina. I cervesa artesana per remullar la boca. Per cert, Laila també ha dissenyat les petites tapes del restaurant-vinateria La Catalista (Carders, 11), al Born, amb el seu inconfusible encís asiàtic. No li fallis. 

Hawker 45: Casp, 45. T.: 937 63 83 15. hawker45.com


5. Gutai 

L’illa de les temptacions

No te l’acabes. El joveníssim Gutai, amb un germà més gran a Moscou, és un dels laboratoris en els quals es practica amb més valentia el remix asiàtic. I tot són temptacions. A les seves provetes hi flota el llegat culinari del sud-est de l’Àsia (amb predomini nipó)... i unes gotetes de bogeria. Sopes, arrossos, dumplings, sushi, sashimi, fideus udon, ¡tacos! Sembla que no hi ha límits per a una cuina que aposta pels sabors amb molts carburants. Sabors addictius com les gambes al wasabi sobre coca, els ous Benedict amb tàrtar de tonyina i galeta d’arròs de sushi o la sopa Tom Yum amb gambes i arròs blanc, un bany de picant que et cura el refredat a clatellots. La gyoza de porc és explosiva, el taco de vedella m’entela les ulleres i el sashimi de peix llimona vola. Imprescindible fer gàrgares amb els còctels d’autor amb tocs asiàtics de la casa; un parell de PiscoBambas i cridaràs: ¡Estefaníaaaa!

Mallorca, 196. T.: 93 676 08 84. gutai-gastropub.com


6. Makan Makan

Menjar, menjar

Un dels secrets més ben guardats del Raval. Indonèsia, Tailàndia, la Xina i el Vietnam es concentren en el seu reduït espai (15 comensals aprox.) i deixen anar els seus sucs en platassos memorables que s’han guanyat una legió de seguidors locals. 

Els habitants del Raval venerem la cuina de l’indonesi Andrey Finanta. Cuina petita, salses casolanes, producte fresc, màxima honestedat, la carta de Makan Makan està sobrada d’ànima i sabor, és un trasllat emocional als restaurants de carrer del sud-est asiàtic. En aquest santuari, es menja una sopa de porc amb wonton que aniquila ressaques amb mà de ferro, un estofat de vedella indonesi (rendang) i uns wontones de porc amb oli de Sichuan colossals. Que no falti la recepta de la casa, una saltat de porc o tofu amb salsa sambal que et posa en òrbita. I atent al plat del dia: per 10 € tornes a casa amb la migdiada al gep.

Lluna, 4. T.: 93 001 29 12. 


7. Mosquito / Xarxa Ant

Menja’m el ‘dumpling’

MAITE CRUZ

Mosquito és el lloc on vas quan tens molta gana i poca pasta. En aquest restaurant asiàtic de guerrilla, els dumplings (fets a mà, amb farina orgànica) volen de taula en taula. Són els caps de cartell i es combinen amb vasos plens de cervesa d’importació. Les tapes asiàtiques de Mosquito són saboroses, generoses i barates. Predomina la cuina de carrer xinesa, però també pots passejar-te per Corea (aquest kimchi), Tailàndia (aquests bunyols de peix) o el Japó (aquests mochis). 

No gaire lluny del restaurant, la família Mosquito també compta amb una de les tavernes asiàtiques més de culte de Ciutat Vella: es diu Red Ant, és fosca i de carrer, i la seva carta és un F-16 que recorre el sud-est asiàtic a velocitat de creuer. No deixis escapar el wonton cruixent, el pollastre arrebossat estil tonkatsu, els rotllets filipins, el ramen, els baus o el bibimbap, un clàssic coreà que no abunda a Barcelona.   

Mosquito. Carders, 46. T.: 932 68 75 69. www.mosquitotapas.com

Xarxa Ant. Tiradors, 3-5. T.: 935 01 68 60. www.mosquitotapas.com


8. Last Monkey

Last MonkeyLlenya al mico

Un xef italià enamorat de la cuina asiàtica, donant curs a la seva creativitat en una petita cuina que expulsa platets d’esperit de carrer i sabors palatins. L’Àsia i el Mediterrani al mateix bol. Sense prejudicis, amb un do per trobar l’umami i els punts exactes de picant, i amb alguna picada d’ullet a Itàlia, només faltaria. A Last Monkey hi ha molt art. Els baus carbonara, l’edamame Sichuan, el tàrtar de vaca vella estil coreà i les albergínies xineses confitades són algunes de les seves proeses culinàries més celebrades. I quan pensis que és impossible anar a millor, t’arribarà el compte i t’hauràs de pessigar. La relació qualitat-preu és sorprenent i democràtica: en aquest bar de tapes asiàtic-mediterrani hi pot menjar tothom. Fins i tot l’últim mico. 

Comte Borrell, 70. T.: 93 532 89 95. www.lastmonkey-bcn.com


9. Boa-Bao

Àsia per a tothom

Un festival asiàtic d’agafa pa (xinès) i suca’l. Segurament és el restaurant amb més varietat de plats i nacionalitats, un recorregut exhaustiu pel continent asiàtic amb cuiners procedents de diferents països, que executen les diferents receptes sense tonteries, sense invents, el més a prop possible de les seves versions tradicionals. La cuina de Boa-Bao és com una locomotora a tota màquina: els vapors de les cistelles, les fumarades de les olles i les esquitxades dels woks fan que et sentis com en un restaurant de carrer de Tailàndia, el Vietnam, Corea o Malàisia... i així fins a 10 països. 

Dim sum, rotllets, arrossos, amanides, fideus, curris, la carta és infinita i està plena de propostes que tornaran bojos els addictes a la gastronomia popular asiàtica. El bau de llobarro és un dels hits de la casa. El pad thai amb verdures, noodles d’arròs i gambes black tiger és una bomba de sabor més calent que un anorac North Face. I compte amb la festassa a la barra: copes exòtiques d’alta cocteleria per tornar a casa parlant cantonès com si fossis en una pel·lícula de John Woo.

Plaça del Doctor Letamendi, 1. 

T.: 934 54 43 32. www.boabao.es


10. Dr. Zhang

‘Dumpling in the dark’

Els dumplings d’ànec amb salsa teriyaki de Dr. Zhang haurien de tenir un carrer al seu nom a Barcelona. Bons, tendres, potents, sensuals. ¿Me’n portes una altra ració, sisplau? La carta d’aquest restaurant és curta, però addictiva. I no s’està per tonteries. En aquesta trinxera asiàtica broden els dumplings (fets a mà amb producte fresc) i té un catàleg completíssim de caramelets: de porc, pollastre, albergínia, bolets, llagostins, un caos. I aquests wontons mar i muntanya, mmm. Fins i tot tenen dumplings dolços per a les postres. Però no se’n vagin encara, encara n’hi ha més. ¿Noodles amb salsa de cacauet? Que circulin. ¿Tapa de kimchi? La pregunta ofèn. ¿I la seva famosa sopa de dumplings amb pak choi? Tot i que estiguem a 35 graus a l’ombra. 

Sepúlveda, 137. T.: 930 25 47 94.


11. The Alchemix

The AlchemixAlquímia catalanoasiàtica

Àsia versus Catalunya, comença el combat. A la lona de The Alchemix, la cuina local es posa el sampot i es transforma en plats tan atractius com el suquet thai amb moll, el xai amb curri estil Madràs, el secret ibèric Moo Dang o la kokotxa amb emulsió de xili fermentat a l’estil coreà. Tens tres menús degustació per a diferents butxaques: 55, 75 i 105 € sense maridatge. I si t’agraden els còctels, has cantat bingo amb més ganes que Lola Flores: la seva cocteleria creativa i les seves copes d’autor són un desafiament per als sentits (i per al taxista que et portarà de tornada a casa).

Notícies relacionades

València, 212. T.: 93 833 76 78.

www.thealchemix.com