On Catalunya

AL SORTIR DE CLASSE

Torneu a berenar

Us ajudem a recuperar l'art de menjar a mitja tarda. Aquí teniu més d'una desena d'opcions: dolces, salades, líquides, sòlides, tradicionals i modernes

zentauroepp50364511 alex  onbarcelona191017160042

zentauroepp50364511 alex onbarcelona191017160042

8
Es llegeix en minuts
Laura Conde

La pèrdua de la innocència sol anar associada a l’adeu definitiu a un hàbit que abandonem pràcticament en el precís instant en què ens fem grans: berenar. Recuperar-lo pot ser un bon propòsit per al curs que acaba de començar, i tots aquests establiments són els millors en la seva espècie per tornar el berenar al lloc del qual mai se’n va haver d’haver anat.

1. Xurros a Comaxurros

1. Xurros a ComaxurrosNo podia faltar a laBarcelonacontemporània unaxurreria hípsterque ret homenatge al xurro de sempre i l’elabora de forma artesanal amb els millors ingredients naturals. Aquí hi ha una varietat xurrera capaç de ressuscitar un mort: de xocolata, crema, melmelada, nata, caramel, i fins i tot alguna proposta salada com els seus xurros amb sobrassada, formatge i mel o amb salsa brava (que es preparen per encàrrec). Tots, fregits al moment amb oli d’oliva verge extra en el seu propi obrador. Al comandament de la criatura,Lluís Estrada, de Pastisseria Canal, un home que pràcticament va néixer amb les mans a la massa i que així vol continuar vivint: però pastant xurros. 

Muntaner, 562 comaxurros.com

Telèfon: 93 417 94 05


2. Dònuts a La Donutería

2. Dònuts a La Donutería

La Donutería. / SERGI CONESA

Va ser un nord-americà –és clar– qui va portar a Barcelona la cultura deldònutde qualitat. El dònut gros, el que explica coses, el que viu d’esquena al glutamat monosòdic. Richard Bies va obrir La Donuteríael 2014, en ple Sant Antoni, per brindar als habitants del barri aquesta oloreta que es percep des del carrer i ens convida a entrar per emportar-nos un dònut XXL i un cafè ben bo. ¿Què demanar? En matèria de dònuts menys és més, així que recomanem als neòfits començar pel clàssic, de vainilla de Tahití, i deixar per a altres ocasions –a La Donutería sempre es torna– propostes més arriscades.  

Parlament, 20ladonuteria.com

Telèfon: 93 329 75 11


3. Xocolata desfeta a Quatre Coses

3. Xocolata desfeta a Quatre Coses

Quatre Coses. / SERGI CONESA

Al podi dels grans mestres xocolaters hi trobem des de fa anysOriol Balaguer, que tota la seva vida ha reivindicat el berenar –o, més ben dit, aquest plaer indescriptible d’aturar les tasques a mitja tarda i fer una pausa per prendre aire i guanyar perspectiva– davant un plaer dolç. Quin millor regal que la xocolata desfeta que serveix en el seu flamantQuatre coses, on a més de berenar (o esmorzar) aquesta xocolata que tants fans recull i un assortiment depastissosde gran nivell podrem anar de tapes a la barra, des d’uns calamars a una amanida russa o una truita de patata. Un bon exemple de com un mestre del dolç fa el salt al salat deixant meravellat el personal. Atenció als seuscroissants farcits.

Fusina, 5www.facebook.com/quatre.coses.oriolbalaguer

Telèfon: 93 839 41 10


4. Pastissos a Pie & Co

4. Pastissos a Pie & Co

Pie & Co.

És impossible passar per davantPie & Coi no sentir que ens criden pel nostre nom. Són elspastissos artesanalsque surten del seu obrador: ‘carrot cakes’, ‘cheese cakes’, pastissos de poma i rareses com la ‘pecan pie’ o la ‘pumpkin pie’ (ideal per a Halloween), ‘greatest hits’ del receptari americà que broden amb mestria. La cosa no acaba aquí: hi ha qui donaria el seu regne per una ‘cookie’ de Nutella o pels ‘scones’ de matxa amb xips de xocolata blanca. Després d’aquestes grans receptes, una vella amiga del món del dolç a Barcelona: Silvia González, que ja va enamorar al món amb Sil’s Cakes

Torrent de l’Olla, 29 facebook.com/The-Pie-and-Co-620269405036840

Telèfon: 93 277 97 99


5. Truita de patata a Mantequerías Pirenaicas

5. Truita de patata a Mantequerías Pirenaicas

Mantequerías Pirenaicas.

Amb o sense ceba, ou líquid o quallat, desconstruïda o rodoneta... Famílies senceres han deixat de parlar-se, i amb raó, per discrepar sobre un plat sobre el qual és millor no fer broma: la truita de patata. A Mantequerías Pirenaicasl’elaboren amb xoriço picant i cebeta ben feta lleugerament dolça, amb l’ou sense acabar de quallar (¿que pot ser d’una altra manera?) i una esponjositat i un sabor que ens reconcilien amb la vida. Cada dia en preparen tres o quatre de diferents, i si s’acaben no en fan més, tot i que la seva carta brinda altres joies com l’amanida russa. 

Muntaner, 460www.instagram.com/mantequeriaspirenaicas

Telèfon: 93 201 91 89


6. Cafè a Onna Coffee

6. Cafè a Onna CoffeeUna cosa és això que prenem a la màquina de la feina, o fins i tot aquest líquid amarg com una mala cosa que serveixen en alguns bars, i una altra de molt diferent és elcafè bo. Delicat, subtil, ple de matisos, procedent dels millors cafetars i elaborat amb la pressió exacta i a la màquina perfecta, sempre sota la supervisió d’un barista que prepara el cafè amb la mateixa precisió que si pintés la Capella Sixtina. Com el cafè d’Onna, petit i ideal per berenar a Gràcia, un temple d’aquesta beguda tan maltractada, i on també hi ha pastissos i bocates saludables.

Santa Teresa, 1 facebook.com/onnacoffee

Telèfon: 93 269 48 70


7. El biquini de BarCentral

7. El biquini de BarCentral

BarCentral. / SERGI CONESA

Quan tens una de les terrasses més boniques del Raval, un aclamadíssim biquini i rere la teva carta es troba la gent de Xemei i Satan’s Coffee Corner dirigint l’orquestra a quatre mans, és molt fàcil enamorar el personal d’un simple buf. Però si, a més, el teu espai, preciós, comunica amb lallibrera La Central, dona a una de les places més carismàtiques deBarcelona, presumeix d’un cafè sensacional i d’una sala de lectura, la partida està guanyada per endavant. ¿Què té el biquinid’aquest bonic jardí interior que va ser en el seu dia residència de l’últim rector de la Casa de la Misericòrdia? Per començar, tot el glamur del qual pot fer provisió un biquini, a més d’ingredients de qualitat i tones d’afecte en la seva execució. 

Elisabets, 6 lacentral.com

Telèfon: 653 19 00 83


8. Croissant a La Fabrique

8. Croissant a La Fabrique

La Fabrique.

Aquest petit forn del Poble Sec, temple del pa i la brioixeria artesanals amb segell francès, atreu els amants de la rebosteria i la fleca tradicionals a la recerca d’exquisitats. Els seuscroissants de mantega, dels quals la complexitat aromàtica, la textura perfecta i la indiscutible personalitat –una bona peça elaborada amb ferments naturals sempre explica coses: només s’ha de saber escoltar-les– ens traslladen a les millors ‘boulangeries’. ¿Encara tens gana? Ets tan a prop del Paradiso del Tiramisú (adorable lloc ‘sui generis’ al número 22 del mateix carrer) que seria imperdonable no visitar el carismàtic Matteo.

Radas, 35 lafabrique.cat

Telèfon: 93 443 10 23


9. Entrepans a Entrepanes Díaz

9. Entrepans a Entrepanes DíazPoques sandvitxeries hi ha amb el ‘swing’ d’aquest raconet on elsbocateses converteixen en obres d’art i els seus cambrers te’ls serveixen amb una alegria poc habitual en un gremi que de vegades és més aviat hostil. RereEntrepanes Díaz  hi ha Kim Díaz (també serveix còctels al nou Muticlub i tapes i vins a Bar Mut). Aquí, ofereix bocates creatius en un espai amb solera que oscil·la entre el celler clàssic i la sandvitxeria ‘trendy’. Si ets dels que no passen del clàssic llom amb formatge, ratlla ara mateix de la llista aquest local, ja que aquí es ve a innovar. A provar un Antxón, per exemple, amb ou a baixa temperatura, xistorra i patata fil, entre altres creacions que canvien segons la temporada.

Pau Claris, 189 instagram.com/entrepanesdiaz

Telèfon: 93 415 75 82


10. Un bol a Böl

10. Un bol a Böl

Böl.

Si fa temps associàvem el berenar a un cafè i un bocata –aquestes combinacions glorioses de cafè amb llet i bocata de tonyina de les que ara s’avergonyeixen els ‘foodies’–, avui dia la globalització ha aportat complexitat a l’acte de berenar. ¿Què tal un bol amb iogurt grec, mores, granola, fruits secs, llavors, açaí, superaliments i una interminable llista d’ingredients frescos de Böl? Si l’acompanyem amb un ‘smoothie’, mentre fullegem una revista a la seva terrasseta, segur que se’ns fa més suportable el que quedi del dia.

Enric Granados, 44 facebook.com/bolbarcelona


11. Magdalenes a Gula Sana

11. Magdalenes a Gula SanaAquest cafè íntegramentgluten freeno només és una alegria per alscelíacs, sinó que també robarà el cor de tots aquells que no tenen cap problema amb el gluten. Aquí tenen des de tiramisús a pastissos, galetes o polvorons sense gluten, que comparteixen, aparador amb unes magdalenes que treuen el singlot i poden provocar-nos un viatge digne del vell Proust. Les tenen sense sucre, integrals i cítriques de taronja i llimona –totes, a més, sense lactosa–, meloses i riques, i poden acompanyar-se d’algun dels seus sucs naturals, cafeteria o tes.

Diputació, 361 gulasana.com

Telèfon: 93 024 52 35


12. Un suís a Suís & Bowls

12. Un suís a Suís & Bowls

Suís & Bowls.

Després d’una reforma integral que va tenir lloc fa un parell d’anys, el clàssicSuís de Gràcia, el lloc per excel·lència on anar a prendre unsuísa mitja tarda, va modificar i va ampliar la seva carta sense perdre l’essència que el va veure néixer. Ara tenenbols saludables, pastissos vegans, sucs, batuts, matxa-‘lattes’ i tot el que ofereixen les tendències 'healthy’ al món, però compta també, faltaria més, amb aquells vells suïssos que avui ja són ‘vintage’ i amb una successió d’aquests ‘guilty pleasures’ que sovint donen color a la vida: des de pastisseria i brioixeria clàssiques fins a delícies com el batut d’Oreo o la torrada amb Nutella. 

Travessera de Gràcia, 151 elsuis.com

Telèfon: 93 415 36 98


13. Sucs a Teresa’s Stairway to Health

13. Sucs a Teresa’s Stairway to Health

Teresa’s Stairway to Health.

Rere aquest establiment d’aire cosmopolita i esperit saludable es trobaTeresa Carles, així que som en un lloc adequat. La prestigiosa xef vegetariana, que ja ens té acostumats a les seves filigranes a Teresa Carles iFlax & Kale, té en aquest raconet del Born el seu espai per als sucs i batuts ‘cold pressed’ que acompanyen de propostes saludables com tacos, hamburgueses vegetals, bols, amanides i altres ‘delikatessen’ saníssimes perquè brindem, amb un gran got verd a la mà, per allò de ‘mens sana in corpore sano’. ¿Que no ve de gust sortir de casa? Sempre pots demanar-lo ‘online’.

Notícies relacionades

Argenteria, 31 teresasstairway.com

Telèfon: 93 310 25 99