On Catalunya

NOVA MODA AMB TOVALLÓ

Menja amb còctels

Cada vegada més restaurants de Barcelona incorporen als seus menús les begudes de colors dels seus 'bartenders'. Aquí te'n descobrim 10

zentauroepp50018920 ccteles191003164456

zentauroepp50018920 ccteles191003164456 / FERRAN NADEU

10
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

A Bacus cal resar-li amb assiduïtat; amb el vi no s’hi juga. Però ¿què passa si en lloc de regar un sopar amb un Penedès et ve de gust fer-ho amb un pisco sour? ¿Què passa si prefereixes un parell de còctels en lloc de beure’t una ampolla de Sangre de Toro mà a mà amb la teva parella? El còctel és un company magnífic i cada vegada hi ha més gent que, en comptes de beure raïm trepitjat amb el sopar, prefereix deixar-se seduir pels destil·lats ‘premium’ i la creativitat il·limitada dels ‘bartenders’. D’altra banda, i en resposta a aquesta nova pulsió etílica, cada vegada hi ha més restaurants que incorporen una cocteleria a la seva oferta i que juguen amb beuratges més pròxims a l’alta gastronomia que al comerç del beure. I no parlo del Tickets, que també, sinó de locals més barats en què no hauràs de sacrificar un be per trobar lloc. A Barcelona, còctels i bona taula ja són parella de fet: ¿t’apuntes a la nova era?

1. Pisco i pala

1. Pisco i palaYakumanka

Cebiche amb còctel, un gran tàndem a Yakumanka. / Ferran Nadeu

En aquesta trinxera del bon menjar utilitzen com a metralla peces de peix salvatge fresquíssim (el veuràs exposat a la barra de l’entrada); mossets de mar que donen vida i color als seus celebèrrims cebiches. Amb el segell de qualitat de Gastón AcurioYakumanka és una festa de la gastronomia peruana amb un producte de la nostra costa. Els ‘tiraditos’ i els ‘anticuchos’ són per aplaudir plorant; no li diguis que no als arrossos al wok; tenen un cebiche ‘apaltado’ al qual ja li he posat tres pisos a la zona alta; si t’agrada el marisc, acabaràs ficant el nas a la seva planxa marina... I quan et diguin que pots completar l’orgia amb els millors còctels de pisco de la ciutat (hi ha ‘chilcanos’), escriuràs el teu número de compte a sobre de la taula i et deixaràs endur. Molt de compte amb els seus pisco sours, ja que són tan deliciosos com embriagadors: més de dos i acabaràs ballant el ‘changanacuy’ a sobre de la barra. 

València, 207. Tel.: 93 566 15 48.www.yakumanka.com


2. Vises i brases

2. Vises i brasesMr. Porter

Còctel Silver Fox amb carpaccio de llobarro. / Elisenda Pons

Mr. Porter es mastega el luxe. Vet aquí una braseria actualitzada per a butxaques dopades on tot, absolutament tot, el que t’arriba a la taula és d’una qualitat suprema. Situat als baixos de l’hotel Sir Victor, aquest ‘steak house’ de prestigi internacional es desplega en forma de ‘lounge fashion’, es deixa estimar per la música del ‘dj’ i compta amb una de les millors barres de còctels de Barcelona. A Mr. Porter et menjaràs un porro rostit antològic, un carpaccio de carbassó que et farà cantar òpera, una ‘focaccia’ d’un altre planeta, una entranya que supera amb escreix el sexe i un filet de ‘chateaubriand’ amb ‘foie’ més melós que les galtes d’en Gordi. Als còctels, el Silver Fox (amb tequila, ‘bitter’ d’api i una ‘guineueta’ a dalt de tot de la copa Martini) s’emporta la grossa. Fes un curs de primers auxilis: hauràs d’aplicar-li un massatge cardíac a la Visa.

Rosselló, 265. Tel.: 93 271 12 45. www.mrportersteakhouse.com


3. Nit al museu

3. Nit al museuArtte

‘Bao’ amb un Ave Maria i un Wheatgrass Mojito. / Salva López

Els còctels d’autor d’Artte són petites obres d’art, valgui la redundància. Inspirades en el món vegetal i construïdes amb un producte fresc, les copes d’aquest ampli espai entren pels ulls i llisquen per la gola com si fossin mannà. Recomano sobretot el Bloody Xamànic, una sopa densa i plena d’umami, amb tequila, suc de tomàquet i carbassa, i una desfilada d’espècies que et deixa la llengua tremolant. A la sala interior, podràs entregar-te a una carta internacional sense floritures que és cosa segura: hamburgueses de qualitat, ‘baos’, cebiches, gyozas, croquetes i el que necessitis. Per si fos poc, també pots amenitzar la vetllada amb actuacions en directe: consulta la seva agenda musical.  

Muntaner, 83. Tel.: 93 454 90 48. www.artte.es


4. Treu la pasta

4. Treu la pastaVelissima

Plat de ‘carbonara di mare’ + còctel Martinelli / kiko romà

En els confins del passeig de Joan de Borbó (Marina Vela), s’alça aquest espai gegant amb vista al luxós embarcador que hi ha a prop de l’hotel W. És igual que l’opulència et produeixi èczemes darrere les orelles, quan el menjar d’aquesta ‘osteria deluxe’ aterri sobre el teu caparró, et relaxaràs de valent. Els plats de pasta són tan estel·lars que li redreçarien la nàpia a Franco Battiato sense necessitat de la cirurgia. El ‘trofie’ amb gambes i els raviolis farcits d’anguila són colossals, la bola de burrata podria perseguir Indiana Jones durant tres hores i el fresquíssim bacallà surt amb un punt de cocció quirúrgic. 

Si et ve de gust, podràs demanar ajuda a l’exquisida barra de còctels per fer baixar el bol alimentari. Copes sofisticades d’autor amb pinzellades italianes; receptes afruitades i amargues de gran complexitat, amb unes presentacions que sorprenen més que un llibre treballat en un parvulari. Si t’animes, no et llancis al mar quan arribi el compte: els preus estan als antípodes del Pastafiore.

Passeig Joan de Borbó, 103. Tel.: 93 626 84 26. velissima.com 


5. Bar endins

5. Bar endinsIl Giardinetto

‘Antipasti’ amb Dry Martini. / poldo pomés

No menteixo quan dic que a la barra d’Il Giardinetto es factura el millor Dry Martini de Barcelona, amb permís del Boadas. En aquest restaurant ‘gauchedivinesc’ fundat el 1974 ja se sopava amb còctels quan la meitat dels ‘bartenders’ actuals de Barcelona veien ‘Los Chiripitifláuticos’ a la tele. Cocteleria clàssica, d’afaitada nuclear i americana cara. Cocteleria sense històries que nodreix, des de la planta baixa, bevedors sibarites i també els comensals que ocupen el pis superior. 

És difícil resistir-s’hi: la cuina de mercat amb producte ‘top’ i les receptes italianes que han popularitzat els fogons d’aquest espai es degusten millor quan s’acompanyen d’un Negroni o una Margarita de la casa. I, si et va el postureig, tens fotos a mansalva: Il Giardinetto té un dels interiorismes més exquisits de Barcelona. A més, és un dels restaurants on sopen més escriptors de Barcelona i sempre està bé fer-se amb l’elit intel·lectual, tot i que només llegeixis els peus de foto del ‘Cuore’. 

Granada del Penedès, 28. Tel.: 93 218 75 36. www.www.ilgiardinetto.es                         


6. Tasta i pica

6. Tasta i picaSpicy

Còctel de fruita de la passió amb un plat de ‘bao’. / elisenda pons

Spicy, un invent d’Òscar i Carlos Manresa, és el restaurant al qual anirien els adolescents de la sèrie ‘Euphoria’: és a Sant Antoni, té un esperit canalla i et recalca els sentits amb música rap, cambrers tatuats, més neons que ‘Ghost in the shell’ i projeccions al·lucinògenes. Els seus platerets asiàtics, a preus populars, tenen més vici que una pel·li porno japonesa. ‘Street food’ amb totes les de la llei, tastets casuals, joietes en platets i bols asiàtics que omplen la taula i podrien desfilar eternament davant teu. El pollastre fregit a la japonesa, les costelles de porc, la cansalada viada al vapor, les broquetes, el ‘bao’ de cranc, els llagostins ardorosos... 

La temptació és constant (i picant), i es rega amb còctels que també s’apunten a fer el penques de primera. Copes molt xuletes i relectures ‘punkies’ de clàssics, en la línia de la distopia oriental que defineix el local. No tindràs prou emoticones per recomanar-lo quan pengis la foto a Instagram.  

Comte Borrell, 41. Tel.: 93 750 55 11. spicyvolx.com


7. Provetes i fogons 

7. Provetes i fogonsThe Alchemix

El biquini de trinxat es menja amb pisco sour. / jordi cotrina

És un dels locals que millor ha fusionat mixologia i cuina a Barcelona. Plats i copes  conviuen en perfecta harmonia, gràcies a la perícia d’Ignacio Ussía a la barra i Sergi Palacín als fogons. L’alquímia més experimental s’esdevé als líquids. Les begudes d’Ussía són un desplegament d’imaginació que et trastoca, com l’al·lucinogen Señora Potts y el Pequeño Chip, presentat amb la tetera i la tassa parlants de ‘La Bella i la Bèstia’. Et pots quedar a la barra i acompanyar els beuratges sonats amb menges de curt abast (gyoza de cap i pota, per Déu), però, si vas a totes, t’acomodaràs a la sala, repassaràs els menús degustació i exploraràs la seva impecable cuina asiaticomediterrània. Té un bon celler de vins, però seria un pecat no acolorir la ingesta amb els líquids amb misteri que escup la seva caleidoscòpica coctelera. A The Alchemix no transmuten el plom en or, però de les seves provetes només en surt felicitat: per a totes les altres coses, Mastercard. 

València, 212. Tel.: 93 833 76 78. www.thealchemix.com


8. Made in Catalonia

8. Made in CataloniaMuy Buenas

El còctel Josep Pla va molt bé amb els calamarsets amb carxofa. / jordi cotrina

Gràcies al Grup Confiteria, el Muy Buenas ara no és una botiga de fundes per a mòbil o un Le Pain Quotidien. La cirurgia respectuosa que el grup va aplicar a aquest paradís modernista no només dignifica el Raval i la seva història, també ens ha portat un dels combos sopar-còctel més interessants de Ciutat Vella

Si superes l’‘stendhalàs’ retro del seu interiorisme –la barra de marbre és un somni–, podràs disfrutar d’una cuina catalana tradicional que mai falla i no et fondrà la Visa com si fos la sang de l’Alien. Anxoves, croquetes de pernil, galtera de vedella, mandonguilles amb sípia, pollastre a la catalana, el festival és molt seriós. I el millor és que pots combinar els seus platets de la terra amb una carta impecable de còctels, elaborats amb licors més catalans que la boina de Josep Pla, amb el nom del qual, per cert, han batejat una de les copes. ¡Ratafia power!  

Carme, 63. Tel.: 93 807 28 57. muybuenas.cat

   


9. El club del poeta mort 

9. El club del poeta mortRilke

Si t’agraden els llocs amb entitat i identitat, estàs en un paradís del qual no en voldràs sortir. La cocteleria de Rilke –el seu nom es deu al poeta Rainer Maria Rilke– és una exhibició de creativitat, elegància i tècnica amb el segell de qualitat del Grup Confiteria

Situat en un majestuós pis en zona burgesa, on abans hi havia el mític Beltxenea, aquest espai combina les seves sofisticades copes amb una cuina catalana actualitzada de moltíssims quirats. Als fogons, carns i peixos (producte exquisit) es cuinen amb rampells d’autor i moltíssim ofici. I s’acoblen com peces de Lego a les excitants creacions líquides dels ‘bartenders’. Per cert, si vols fer una celebració de grup i els teus amics no estan en números vermells, al Rilke trobaràs més salons privats que a la casa d’Isabel Preysler. 

Mallorca, 275. Tel.: 93 764 89 52. rilkebcn.com


10. Ull de ‘güey’ 

10. Ull de ‘güey’San Pedrito

Injecta una bona dosi de mescal en la teva vida. Hi tornaràs a per més. No és un consell del departament de Sanitat precisament, però més d’una vida ha salvat. San Pedrito té una de les millors col·leccions de mescal de Barcelona: la seva carta de còctels, amb aquest licor místic com a protagonista indiscutible, és una muntanya russa de colors i gustos que pot treure la teva existència de la vulgaritat en el temps que crides «¡ai, ai, ai!». 

Notícies relacionades

I oblida’t de les fajitas i els burritos ‘cutres’, a la carta d’aquest santuari asteca s’imposen els aguachiles, les sopes asteques, les enmoladas, els chilaquiles, els tacos... La carta del San Pedrito és un homenatge culinari al Mèxic més autèntic, no el que intenten vendre’ns els locals ‘tex-mex’ amb un excés de cartró pedra i calaveres. Si no combines els seus plats tradicionals amb algun còctel de la casa amb mescal o alguna michelada, la fúria de Pancho Villa et socarrimarà el serrell des del més enllà.

Fusina, 6. Tel.: 93 858 10 70. www.facebook.com/snpedritobcn

Temes:

Begudes