On Catalunya

Adeu històric

Tanca la primera llibreria ‘queer’ de Barcelona

El 31 de desembre, la ciutat s’acomiada de Cómplices després de 28 anys donant espai a històries del col·lectiu LGTBI

Tanca la primera llibreria ‘queer’ de Barcelona
1
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Era el 1994, havien passat dos anys des de les Olimpíades i de la neteja d’imatge de Barcelona. La ciutat, per fi, tenia projecció internacional i era percebuda com un lloc modern, obert i amb moltes possibilitats. Segons expliquen Connie Dagas i Helle Bruun, van aprofitar el context per fundar Cómplices (Cervantes, 4), la primera llibreria ‘queer’ de Barcelona i la segona a Espanya.

Per primera vegada a Barcelona, un local omplia les prestatgeries de llibres de temàtica gai, lèsbica i trans. Aquelles històries que fins aleshores havien quedat relegades a volums anecdòtics o a petites seccions amagades a les botigues de llibres més ‘mainstream’. El principi va ser dur, i atesa la falta de suport ciutadà i l’escassetat de llibres de temàtica LGTBI, van fundar el segell Egales, junt amb Berkana, la llibreria ‘queer’ de Madrid, per imprimir noves veus.

Notícies relacionades

Des d’aleshores han passat 28 anys, gairebé tres dècades en actiu, durant les quals han servit com a altaveu de centenars d’històries del col·lectiu, tant publicant els seus llibres com donant espai als seus aparadors per a esdeveniments tan significatius com Sant Jordi.

Però les dues propietàries es jubilen i han anunciat que el 2022 serà l’últim any en actiu d’aquesta llibreria. Sí, el 31 de desembre, aquest històric local per al col·lectiu tanca. Ho faran amb descomptes i ofertes de liquidació en tot el seu catàleg. Uns descomptes agredolços davant el comiat d’un local tan icònic.