On Catalunya

propostes entre llibres i roses

Idees per a un Sant Jordi diferent a Barcelona: de temples de l’humor a ritus vikings

Hi ha vida més enllà de les clàssiques parades i firmes d’autors. Fuig dels llocs comuns amb aquestes propostes per a un Sant Jordi alternatiu

Idees per a un Sant Jordi diferent a Barcelona: de temples de l’humor a ritus vikings
8
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

Com l’expansiu multivers Marvel, les celebracions de Sant Jordi es multipliquen en submons de possibilitats. Fem un gir al conte: Cleodolinda (sí, «la princesa») és imbatible amb la llança i, per tant, molt poc segrestable, el drac cultiva roses al seu jardí, i tothom sospita que aquest tal Jordi no en té res, de sant. Ara girem la teva diada, perquè hi ha vida més enllà de les clàssiques parades i firmes d’autors. Fuig dels llocs comuns amb aquestes idees per a un Sant Jordi diferent

Diada alternativa 

El millor de cada casa

Si et vols desviar de les convencionals cues a la recerca de ‘best-sellers’ i regalar-te una veritable alegria, res com deixar-te caure per la botiga més enginyosa de la ciutat. La Llama Store (Villarroel, 34) no només és la nostra única llibreria dedicada a l’humor, sinó que és tot un ecosistema del talent on passar una diada de riure. Més enllà de comprar-te algun dels seus ‘gagdets’ delirants, com les famoses minimanetes i la ronyonera-panxa, aquí pots trobar clàssics de l’humor com Tom Sharpe, més una col·lecció fascinant de còmics, pins, làmines i jocs de taula sobre els quals l’Abi et sabrà recomanar. A més, el dia 23 t’hi pots trobar mites com Ignatius Farray i Miguel Noguera, o aconseguir un dibuix dedicat d’autores tan guais com Camille Vannier, que presenta el seu delirant ‘Sexo de mierda’ (Astiberri), la viral Precariada, o aquesta gènia de l’‘underground’ local, Aroha Travé. Revisa la seva llista d’autors convidats, fa caure de cul.

A Juno House (Aribau, 226) plantegen Sant Jordi en clau feminista. El primer club de sòcies de Barcelona obre les seves portes a tothom aquest divendres, 22, en una oportunitat única per conèixer en primera persona el seu espai. Divendres a la tarda visitaran aquest refugi urbà de la conciliació Carolina Ferrer i Verónica Sánchez, autores del llibre ‘Cocina para la tribu’ (Cinco Tintas). Faran un ‘showcooking’ i degustació, amb carta de begudes i pica-pica.

Molt més trepidant es planteja el Sant Jordi Viking a The Axe Club (Castillejos, 181). Si vols passar la diada llançant destrals i bevent hidromel com el déu del tro, no faltis a la nova edició de l’Asgard Fest que se celebra el 23. A la tarda plantaran estand de llibres sobre Asatru i runes, i de nit arribarà l’actuació de dansa i màgia celta a càrrec de Julia Cruzán, més reptes com ara provar el seu hidromel picant i mantenir-se 10 segons immòbil després de beure. Treu el Thor que portes dins. 


Rutes obertes 

L’ombra del vent

Si llegir estimula, seguir el rastre de la història per la nostra ciutat exercita la ment i el cos d’allò més. Més enllà del perímetre de la superilla literària del centre de Barcelona, pots explorar edificis singulars i espais emblemàtics gràcies a les portes obertes de Sant Jordi. La Biblioteca de Catalunya (Hospital, 56) ofereix un itinerari fascinant per explorar el seu patrimoni de creació literària, artística i cultural. El dia 23 s’oferiran visites guiades de grup, així com rutes lliures, i es podran veure exposicions i documents que exemplifiquen el fons de la biblioteca al llarg dels anys. Els recorreguts s’amenitzaran amb concerts de pianola i flauta.

Els museus de la Generalitat també ofereixen portes obertes dissabte de Sant Jordi. El Museu d’Història de Catalunya (Pau Vila, 3) i el Museu d’Arqueologia de Catalunya (passeig de Santa Madrona, 39-41) seran accessibles al teu deambular curiós. Altres enclavaments històrics que cedeixen el seu espai per Sant Jordi són l’Ateneu Barcelonès (Canuda, 6), el Centre Excursionista de Catalunya (Paradís, 10), l’Institut d’Estudis Catalans (Carme, 47) i el Pavelló Mies van der Rohe (Francesc Ferrer i Guàrdia, 7), que conclourà la visita amb espectacles de dansa i música. Al Recinte Modernista de Sant Pau (Sant Antoni Maria Claret, 167) l’aforament és molt limitat, però sempre et pots descarregar el seu pla interactiu i descobrir les referències a la llegenda de Sant Jordi que hi ha amagades pels racons de l’antic hospital.

Si busques activitats per als més petits, el Museu d’Història de Catalunya organitza el dia 23 la sessió de contes ‘Dracs de tot el món i on trobar-los’, a partir de 3 anys. El Museu d’Arqueologia de Catalunya ofereix l’activitat familiar ‘¡Heroi per un dia!’, més un joc de rol a les onze de l’endemà.

Estudio 34 (Roger de Llúria, 125) ha creat una ruta literària interactiva. Al seu mapa pots visitar localitzacions de centenars de llibres ambientats a Barcelona, com ‘La catedral del mar’ i ‘La vampira de Barcelona’. 


Intercanvi de llibres

Estranys en un tren

Arribes a l’andana amb l’ensopiment matinal. Llavors veus el llibre al seient i dibuixes un somriure: és Sant Jordi. Aquest tipus d’històries són les que promou la iniciativa de ‘bookcrossing’ que posa en marxa Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). En col·laboració amb Plataforma Editorial, els dies 22 i 23 es fa un intercanvi de llibres en diverses parades de la línia Barcelona-Vallès. La idea és que qualsevol pugui recollir un llibre, llegir-lo i tornar-lo a l’estació perquè una altra persona pugui fer el mateix. A més, es commemoren les figures de Gabriel Ferrater, Joan Fuster i la filòloga Aina Moll amb el bateig de trens en el seu honor. El dia 22 es fa un sorteig entre els que pugin una foto dels trens batejats a Instagram.

Altres entitats, com el Centre de Documentació de Cultura Popular (Salvador Seguí, 1) i BookCrossing-Spain faciliten també experiències d’intercanvi. Compartir és estimar.


Rams i plats

El nom de la rosa

S’equivocava Mecano amb allò d’‘Una rosa es una rosa es’. Perquè sens dubte una rosa pot ser molt més. Per això l’‘outlet’ virtual Amaplant ofereix els dies 22 i 23 rosers de rosa vermella a bon preu, així com roses amb la seva bossa i espiga. Plantaran el seu viver al passatge de Jaume Roig, 8. Omotesandô (rambla Catalunya, 85) també obre una ‘pop-up store’ que serà pura fantasia amb la seva col·lecció de roses inspirades en ‘El Petit Príncep’ i ‘La bella i la bèstia’. La iniciativa Roses Solidàries converteix cada rosa en un quilo de menjar per al Banc d’Aliments. La cervesera Fàbrica Moritz (ronda Sant Antoni, 41) fa una reinterpretació moderna de Sant Jordi a través d’una màquina de ‘vending’ que interactua amb el públic: a canvi d’un poema, tens una rosa. Qui s’atreveixi a recitar-li a la màquina rebrà com a premi una rosa feta de llaunes de Moritz feta per l’ONG De Veí a Veí. Per cada rosa entregada, Moritz farà una donació a l’ONG.

Si vas per la vida amb més gana que cor, a La Pastisseria (Via Augusta, 166) et proposen clavar unes queixalades a les seves roses de mousse de xocolata, esponjosa de vainilla i pa de pessic Sacher. Tenen fins i tot llibres comestibles, elaborats amb cirera i xocolata blanca i un divertit drac vegà de llimona i gerd.

El súmmum de portar el dia del llibre a la taula és la sopa de lletres amb el poema ‘Excelsior’ de Joan Maragall que serveixen a Va de Cuina (Major de Sarrià, 130). Una ‘performance’ gastronòmica ideada per l’artista Uri Costak, a càrrec del cuiner Jordi Vilà, Premi Nacional de Gastronomia. Slurp.


Música i vermut

Alta fidelitat

Per gaudir d’un Sant Jordi sibarita i plaent, res com acostar-te al teu bar de confiança. A La Raposa (Tapioles, 47) celebren el seu cinquè aniversari amb una programació doble, dividida entre el carrer del seu local i la plaça Reial. Durant tot el dia hi haurà parada de llibres, música en directe, firmes d’autores, jocs de taula amb ‘chupitos’, mercat ambulant d’autoedició i festassa final amb Dj Shak. Felicitats a la nostra cooperativa, llibreria feminista i bar vegà favorita. 

Com que aquest any Sant Jordi coincideix amb el Record Store Day, també et pots animar de valent amb les sessions de ‘dj’ i propostes musicals de botigues com ara BCore Disc (Montmany, 25) i El Genio Equivocado (Benet Mercadé, 22), entre d’altres. Tot i que si vols fer un gir a l’assumpte, molaria que fossis tu qui s’acostés amb unes llaunetes a la parada de la teva editorial favorita. El brindis metàl·lic serà esplèndid, ja ho veuràs.

I de música, que no en falti. Per Sant Jordi, a Casa Seat (passeig de Gràcia, 109) l’actor Jordi Brau i la pianista María Poyatos reten homenatge a Miguel Hernández en el 80è aniversari de la seva mort. A la tarda, la compositora i periodista Sheila Blanco cantarà a la Generació del 27.

El gran sarau, això sí, el munten a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm (Rosselló, 515). El seu Sant Jordi Musical congrega més de 40 artistes en directe, amb un sensacional cartell il·lustrat per Genie Espinosa. No em penso perdre Da Souza, Maria Hein i, encara menys, Anna Andreu, que presenta el seu fascinant nou disc, ‘La mida’ (Hidden Track Records). 


Nous llocs 

Paradisos perduts

La gran conquesta de l’espai per al dia de Sant Jordi consisteix a oblidar el bullici i trobar un racó tranquil per llegir. Pujant les rampes i escales del parc del Turó del Putxet (Manacor, 9), trobarem un banc que postra la ciutat als nostres peus, al costat d’un fanal que il·lumina tènuement cada pàgina. També et pots escapar del tumult del centre i refugiar-te amb el teu llibre al jardí dels Tarongers (Elisabets, 8). Per a lectures oceàniques, dirigeix-te a l’espigó de Bac de Roda, on encara reposa un vell restaurant amb forma de barco. Allà podràs passar pàgines amb un fons d’onades. 

Notícies relacionades

Com que el teu instint pioner no cessa, vols descobrir l’enèsim nou espai pel qual batega la cultura a la ciutat. El dia 23 s’inaugura Negra Mosca (Encarnació, 36), un espai de trobada i exploració entorn de la imatge i la creació visual que promet moltes alegries. Les seves creadores, Marta Sellarés, Sara Sanz i Romina Aguilera, obren per Sant Jordi amb vermut, venda dels segells Llamp Edicions, Ediciones Anómalas i el col·lectiu Juan Nadie, més una festa d’inauguració vespertina amb ‘dj’ i ballarugues amb art. 

Pots capgirar el Sant Jordi tant com vulguis. Però si realment busques una experiència diferent i radical, prova de treballar en una llibreria per la diada. No hi ha res comparable a posar-se una armilla i plantar-se entre les prestatgeries i les hordes de pares confosos demanant ‘El rei lleó’, de William Shakespeare.

Temes:

Llibres