On Catalunya

LA BEGUDA 'HOMEMADE' DE MODA

Aprèn a fer kombutxa a casa a Barcelona

Quan un influencer parla de les meravelles de la kombutxa, et venen 'flashbacks' de Carmen Machi i el seu trànsit intestinal. Però gràcies a Lov Ferments serà el teu pròxim 'hobby' de quarantena

zentauroepp54788221 onbarcelona kombucha200908121632

zentauroepp54788221 onbarcelona kombucha200908121632 / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Fa gust de sidra amb llimonada», diu una dona mentre tasta el seu got. «Més aviat de ginebra amb cervesa sense alcohol», li responen. No, no és una escena costumista de la quarantena, aquests ‘telebotellons’ que fèiem amb l’alcohol que ens quedava per casa quan teníem nostàlgia de sortir de bars. Són els cursets de Lov Ferments (Pallars, 85) per aprendre a fer kombutxa, una beguda fermentada, o «beguda viva», com la descriu Nicolas Lavalliere, cofundador d’aquest local eco.

La kombutxa està de moda des del 2016 gràcies als influencers de la salut. Tenia tots els ingredients per petar-ho entre els seus seguidors: és saludable (els seus microorganismes ajuden la fauna bacteriana, la flora intestinal i un llarg etcètera que sembla tret d’un anunci de Carmen Machi), es pot fer a casa, és vegana i no contamina. 

El mem de l’any

No va ser fins al 2019 quan la seva fama va arribar al ‘mainstream’ gràcies a la ‘tiktoker’ Brittany Tomlinson que, provant-la per primera vegada, es va convertir en el mem més popular de l’any. «¿M’agradarà?», deia a càmera. En mig minut vivia més indecisió que Ayuso plantejant-se si obrir les escoles: «Sí. Bé, no. Mmm... No, no. Escolta, potser sí», deia amb la copa a la mà. «És la reacció normal –assegura Nicolas–. No estem acostumats al gust de la kombutxa i al principi pot costar, però després agrada. És com ens va passar de joves amb el vi i la cervesa».

La comparació no és gratuïta. La kombutxa també és una beguda fermentada. «Tot i que aquesta no té gaire alcohol». Una cosa que és, precisament, una altra de les claus del seu èxit: «Els joves d’avui dia beuen cada vegada menys alcohol, i la kombutxa, que té entre un 1% i 3%, els atrau molt», explica per entendre l’imparable ascens d’aquesta beguda. «Volem plantejar-la com un refresc sa, una cosa natural i no ultraprocessada per prendre a mitja tarda», afegeix al seu local del Poblenou, just abans que comenci la classe.

«No podem viure sense bacteris»

El curs l’imparteix Robert Ruiz, cofundador i professor de l’escola. Mentre assenyala un pot de vidre amb una massa marró surant en aigua, els deu assistents intenten desxifrar què estan veient. «Això és l’SCOBY, essencial per a la kombutxa», els respon abans que preguntin, a mesura que els va repartint unes mostres perquè se les emportin a casa. 

Notícies relacionades

El nom ‘SCOBY’ no és un homenatge a Scooby-Doo, és l’acrònim en anglès de colònia simbiòtica de bacteris i llevat. Això sí, com el gos, t’ajudarà a desmuntar alguns mites. Alimentaris, almenys. «Els nostres avis fermentaven, però en els últims 50 anys ho prenem tot estèril de fàbrica. Per por d’alguns bacteris nocius, hem renunciat a tots. És com matar un mosquit amb una bomba atòmica. La kombutxa ens recorda que no podem viure sense bacteris», afirma Nicolas. 

Aquesta beguda no és l’única que ensenyen als seus tallers de fermentats: també ensenyen a fer hidromel, quefir i vermut. I per assistir-hi no fa falta ser un expert, la producció d’aquests fermentats és senzilla i els cursos són accessibles a tots els públics. Perfeccionar aquesta habilitat «és saludable i fàcil», promet Robert, però també útil: si ens toca un nou confinament, ja tens un nou hobby amb què entretenir-te.