ACADÈMIA DE JEDIS

'Star Wars' a Barcelona: aprèn a lluitar amb sabres làser

Diuen que no tenen conflictes familiars, però se sent «jo soc el teu pare» més que a 'Sálvame'. LudoSport ensenya a manejar espases làser al Yoda

Ana Sánchez

'Star Wars' a Barcelona: aprèn a lluitar amb sabres làser

Robert Ramos

Cinc minuts aquí i et sents una mica Julio Iglesias. Et venen ganes de dir-li a tothom: «Jo soc el teu pare». «Aquí de conflictes familiars no en tenim». Ho desmenteix un paio amb sabre làser i pinta de ser família llunyana de Darth Vader. Mascareta negra anti-Covid en lloc de casc del Costat Fosc.  

És una galàxia molt, molt pròxima: «El Enclave», es llegeix a la porta (Daoiz i Velarde, 28). La força els acompanya des de fa dos anys, malgrat pandèmies mundials. A l’entrar-hi se’t queda la mateixa cara d’incredulitat que a l’escoltar Miguel Bosé. Es veu l’R2-D2, un arsenal d’espases làser i vaivé de túniques jedis

«Quan la Força t’acompanya per fer esport», descriuen els seus acòlits per internet. Això és LudoSport. «Acadèmia de combat amb sabres de llum», resumeix el seu Instagram. És una disciplina de pel·lícula que es practica des de fa 14 anys. La van fundar a Itàlia tres fans de ‘Star Wars’. Simone Spreafico, Gianluca Longo i Fabio Monticelli. Se’ls va acudir els moviments de les lluites intergalàctiques amb tècniques d’esgrima kendo. És esport de competició, amb les seves regles i els seus àrbitres. Ja hi ha fins i tot tornejos internacionals.

Alumnes a 9 països

Aquestes arts marcials de ciència-ficció s’han estès per 9 països. A Espanya hi ha classes a Barcelona i Madrid, de moment. Uns 300 alumnes. Preveuen obrir escoles a Terrassa, Sabadell, Mallorca, Lleó i Sevilla, avança el Carlos. «Molta gent hi entra pel tema de ‘Star Wars’ –diu–, però s’hi acaba quedant per l’esport».

Carlos Jiménez, 28 anys, és «el rector» de l’acadèmia barcelonina. Vesteix de vermell, el color dels dolents d’altres galàxies. «Soc ‘sith’ –es presenta–. Soc dels malvats». Assenteixes a tot el que diu quan el veus fer tombarelles amb un sabre lluminós a l’estil de Kylo Ren, l’últim malvat de la saga. Té quatre espases làser a casa.

Carlos Jiménez (de vermell) lluita amb un padawan de LudoSport Barcelona. / ROBERT RAMOS

Fa dos anys que va obrir aquesta acadèmia de ‘padawans’ (aprenents de ‘jedi’ i ‘sith’). Ja té 110 alumnes. Set «clans», així anomenen a cada classe. Hi combaten homes i dones. De 13 a 55 anys. «Tenim un clan de nens [9-13 anys] interromput per la Covid», afegeixen.    

Tècniques galàctiques

El color del sabre indica el rang. Te’n donen un de blau en la classe de prova. Fa sorollets làser com a les pel·lícules. No és un sabre de joguina, adverteix el sith català. «Estan preparats per al combat». Costen uns 330 euros, calcula. A l’acadèmia surten per 250.

L’encens, treus pit a la manera ‘The mandalorian’, ara que hi ha data de la segona temporada. Intentes moure’t en pla jedi, però t’assembles més a Leticia Sabater emulant Rosalía. En dues hores estaràs fent floritures. La primera classe acaba amb combat i «prova de foc».  

El primer que ensenyen és la filosofia SeCuRi. Ve de ‘servizio’, ‘cura’ i ‘rispetto’. Servei, cura i respecte. «És un esport que penalitza fer mal a l’oponent», t’expliquen. Això tranquil·litza. 

Es recomana tenir una ampolla d’aigua a mà. «Tant de bo n’hi hagués prou amb què la Força t’acompanyi», asseguren els teus companys de clan. En tot just tres minuts de combat sues més que Camacho en els seus temps de seleccionador. 

El clan en ple xoca els seus sabres làser a l’acabar la classe. / ROBERT RAMOS

Surts de la classe d’estrena sabent tres atacs i quatre defenses, fins i tot una mica de postureig galàctic. En tres anys, t’animen, pots ser jedi o sith. Hi ha 10 estils de combat. Amb espases llargues, dagues, fins i tot sabres dobles.  

¿El que més agrada? «Que barreges molts estils», diu l’Óscar (31 anys, dos amb sabre làser). «I sempre trobes algú que t’ajudi», apunta la Laia, 28, potencial sith. «Jo soc molt insegura i necessitava una cosa que em donés una empenta», assenyala l’Ariadna, 29, ara futura jedi. «He trobat no només una afició –afegeix–, sinó una família». 

Temes: Ciutat on