CIUTAT ON

Els grafitis prenen vida a Barcelona

Últimament es veu més atrafegament per les parets del carrer que als armaris de 'Poltergeist'. Beyond Street Art és una 'app' que ressuscita l'art urbà amb realitat augmentada

Ana Sánchez

Els grafitis prenen vida a Barcelona

ANGEL GARCIA

Et queda la mateixa cara d’incredulitat que al llegir un tuit de Bertín Osborne. Ets allà, al mig dels carrers, somrient a un grafiti amb intensitat de primera cita. És que s’ha posat a fer-te petons amb forma de cor.

Compte, que últimament es veu més atrafegament per les parets dels carrers de Barcelona que als armaris de Poltergeist. Riu-te’n de les cares de Bélmez. Els grafitis han començat a reviure amb més afany que els zombis de The walking dead. Es remouen a les seves parets, miren de reüll, et fan l’ullet. Et fan sentir més desubicat que Iniesta en un solàrium.

"Dona vida als carrers". És el crit de guerra d’una nova ‘app’: Beyond Street Art. Més enllà de l’art de carrer. "És la primera app de street art de realitat augmentada", treuen pit els seus creadors. Això vol dir que et permet veure la vida real amb ciència-ficció. És el que pretenen: “Dur-te més enllà de la realitat”, diuen. “Que exploris el món com mai has fet”.

Fa tot just un mes que es pot descarregar. Ja té centenars d’usuaris i 15 grafitis animats deambulant pel Gòtic i el Born. “Cada setmana hi anem afegint contingut”, promet la Katrina, una de les cofundadores.

Quadros fins i tot al menú 

Katrina Affleck –no, no és família de Ben– és a la que li brillen els ulls a l'estil Candy Candy al parlar destreet art. T’oferirà quadros fins i tot per sopar. Tant t’organitza una ruta artística com un menú amb plats inspirats en obres d’art. Fa dos anys que va fundar la plataforma online Artspace Tours. En un d’aquests tours va conèixer el desenvolupador de l’appEmanuele Fortunati. “M’encanta la teva passió per l’street art –li va dir ell. Fem una app". Dos mesos després del "d'acord" ja estaven muntant un xou de realitat augmentada a la galeria Haimney. Van reviure quadros de Cane, que ara caminen gesticulant per les parets de la galeria Base Elements. I s’hi va unir un tercer cofundador: Luke Shahinian, dissenyador gràfic i animador.

L’app es va estrenar a l’agost, quan Pez era per aquí celebrant el seu aniversari. Pez, l’artista urbà; “decorador de ciutats”, que diu ell. Fa 20 anys que els seus peixos somrients ensenyen més dents que la Pantoja. Ara a sobre et posen ullets.  

Cal posar-se en guàrdia al creuar-se amb els somriures de Pez, els caps sagnants de Cane, els gelats amb ulls de KonAir. El que fa petons a discreció és un dels rostres eteris de BL2A (és a dir, Baldosa). Es concentren bastantes parets animades entre les galeries Base Elements (Palau, 6) i Artevistas (passatge del Crèdit, 4), dos centres neuràlgics de l’street art

LO+

És una excusa per parar-te a mirar. D’acord, i també per fer postureig a Instagram.

EL-

Et deixarà la mateixa cara d’incredulitat que al llegir un tuit de Bertín Osborne. 

Et converteixes en doctor Frankenstein en segons. Obres l’app, busques al mapa un grafiti a reviure, l’emmarques amb la càmera i clic. Prems el botó AR (són les sigles en anglès de ‘realitat augmentada’) i el grafiti pren vida al mòbil. O t’hi apareix l’artista pintant-lo. El vídeo es pot gravar i compartir a les xarxes directament des de l’aplicació.   

És una excusa, diu la Katrina, per parar-se a mirar. Cert. Al segon grafiti que es mou a traïció comences a caminar pel carrer amb pas d’explorador i la mirada vidriosa d’Els goonies. T’atures on solies passar de llarg. Busques a les parets amb la intensitat de la nena de Stranger things.      

Jugar al Pokémon Go

“Aconseguir donar vida als meus personatges és una passada”, confessa Pez. “Implica que la gent reaccionarà d’una altra manera, i això és molt positiu”. BL2A li dona la raó. “Em sembla una idea genial que probablement acostarà a l’street art molta més gent –apunta ell– o almenys els donarà una visió diferent”.

L’app inclourà ben aviat una ruta d’art. "I gamificació", afegeix Kat. Per jugar amb els grafitis al Pokémon Go. També preveuen estendre aquest street art zombi a altres ciutats en mode virus apocalíptic: Londres, Lisboa, Berlín. “Així la gent quan viatgi –proposen– podrà utilitzar l’app com una eina nova per descobrir la ciutat”. Sens dubte serà un turisme més animat. 

Temes: Ciutat on