On Catalunya

ciutat on

On trobar menjar gegant a Barcelona

Sembla un somni de Homer Simpson. Pots demanar hamburgueses de la mida d'una taula, entrepans de 57 centímetres, kebabs de dos quilos i mig. En aquests cinc locals fins i tot l'Obèlix demanaria un Almax

6
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Et recomanen venir a sopar sense haver dinat. Així que hi arribes amb l’estómac rugint com si t’hagués de sortir un alien o un de Vox parlant sobre ideologia de gènere. Demanes un biquini petit, una hamburguesa, mitja ració de patates. ¿Sembla poc per a dues persones famolenques a nivell Pantoja a Supervivientes? Començaràs a riure quan vegis els plats. Com si estiguessis en un banquet del poblet gal de l’Astèrix. La diferència és que aquí l’Obèlix demanaria un Almax. 

La Kaña (Colom, 112, Terrassa). Sembla un somni de Homer Simpson. S’hi veuen pans d’hamburguesa de la mida d’una taula. En venen la més gran de Catalunya: ¡17 quilos! Les han fet fins i tot per a un casament. Els van demanar dues i els va sobrar una sencera. 

“Passa-t’ho de valent”, prometen al seu web. No t’enganyen. “En absolut”, garanteix el Jordi, el propietari. Hi ha plats amb més centímetres dels que presumeix Leticia Sabater als seus vídeos. El pa d’hamburguesa estàndard fa 22 cm de diàmetre. N’hi ha fins i tot de 40 x 70. Les espelmes es bufen sobre hamburgueses gegants.  

Jordi Jiménez, l’amo, solia menjar-se el biquini de mig metre. Té 36 anys i 30 quilos menys que fa un any. Quina ironia: és a la cuina i està a dieta. Ha vist coses que no es creuria ni Chicote al·lucinant. Fins i tot un nen de 10 anys menjant-se una hamburguesa de quilo i mig farcida de formatge.  

EL+

Pots dir que estàs amb l’operació biquini. Aquí sona a gesta gastronòmica.

Biquinis de mig metre

L’operació biquini aquí sona a gesta gastronòmica: tenen biquinis de mig metre. Hi ha “superplats” combinats (de 33 centímetres), tapes a pes (fins a 2 quilos) i entrepans de salsitxa de la mida d’un nadó. Pots demanar hamburgueses 3D (350 grams de carn), 4D (mig quilo) i Súper 3D (6 quilos). La Súper 4D donaria menjar a 30 persones. “La idea és compartir”, diu el Jordi. Ni tan sols fan comptes per separat. 

Consumeixen 50 quilos de carn a la setmana. “Cada dos mesos gastem una vaca”, diu el Jordi. Sembla que te l’acabes de menjar tu sol. I això que t’has deixat mig biquini (que encara sembla un), mitja hamburguesa (encara deu pesar 400 grams) i gairebé totes les patates. “¿Vols postres?”, pregunta el Jordi, entre rialletes. 

“Aquí es ve al que s’ha de venir –diu un client–: a menjar”. “No demanis amb por –es pot llegir en una paret al costat d’un rotllo de paper Albal–. Si em sobra, m’ho emporto”. El Jordi assenteix: “La gent té més ego que gana”. Els demanen molt Almax. “Hem d’obrir una farmàcia al costat”, diu, rient. 


Entrepans de barra 

57 cm”. Se’n pot comprovar la mida entre les dues fletxes del cartell de l’entrada. “Una barra de quart de tota la vida –diu el Miki–, de pa artesà”. 

Miguel Ángel Hernández, 49 anys, es dedicava a l’alta cuina fins que va heretar aquest bar d’Horta de la seva mare fa set anys. El va rebatejar en gran: Bar XXL (passeig de Valldaura, 26). No et deixis despistar per la mida: els seus megaentrepans de pernil canari podrien competir a la lliga dels del Bágoa. 

¿A què ve la gent? “Afarta’t”, diu, rient, el Miki. Té oferta: 5,90 €, entrepà XXL amb beguda. “Normalment se’ls mengen sencers”, assegura. Hi ha qui es menja el seu i la meitat del de la nòvia. “El nostre públic més assidu són joves, obrers, gent que té un desgast físic important”, justifica. “Hi ha gent molt prima que és per al·lucinar”. Un estómac estàndard pot amb mig si hi posa ganes.

 A la carta també hi ha hamburgueses XXL (250 grams de carn) i XXXL (500 grams). En fan per encàrrec de quilo i mig i fins i tot de 2,800 quilos. El Miki solia organitzar competicions. “Tinc pensat repetir-ho”, avança. El rècord: 21 minuts. És el que va tardar un paio a menjar-se la més gran. Mitja hora després –jura el Miki– s’estava menjant unes aletes.


El durum de dos quilos i mig 

“Un noi va venir tres dies i se’n va menjar tres sencers. ¡Sense beguda!”. El Tabi encara està sorprès. Assenyala un durum monstruós. Més de dos quilos i mig de kebab. Juraries que si es posa dret podria envair una ciutat a l’estil de Godzilla. 

“La gent flipa”, diu rient el pakistanès. Tabasum Latif és l’amo de Rico Kebab-2 (Major, 1. L’Hospitalet). Fa un any que serveix durums gegants. Els té supergrans (3,80 €), d’1 quilo (5,50 €) i aquest de més de 2,5 quilos (9 €). Fan falta dues persones per enrotllar-lo. En un any, “només tres clients se l’han menjat”, assegura. “I un sense beguda”, insisteix. Se’l va engolir en 15 minuts. 

Els clients et diuen “bon profit” amb mirada de funeral.  Ets capaç de menjar un quart del durum sense perdre la dignitat. En venen un o dos al dia. La majoria, per compartir. I sí, fa honor al nom: està molt bo. A la gent li agrada menjar, diu el Tabi. “Qui el paga –diu, rient–, se’l menja”.


Hamburgueses de 4 pisos 

Comença a sonar Eye of the tiger, la cançó de Rocky. Així que el cos se’t posa automàticament en format èpic. Surt de la cuina una megahamburguesa amb bengala i punch de pes pesant. No saps si salivar o si tirar ganxos a l’aire. En 10 minuts et deixarà KO. 

T’empatxes només enumerant-ne els ingredients: un quilo de vedella (4 hamburgueses XL de 250 grams), 200 grams de bacó, 200 de formatge cheddar, 4 ous ferrats, salsa, enciam, cogombrets i 250 grams de patates. És el Repte Anauco (València, 428). Si et menges aquest mastodont en 30 minuts, et surt gratis. Si no, pagues 39,90 euros. “De cada 10 reptes, dues o tres persones ho aconsegueixen”, afirma Steven Guerrero, l’encarregat del local. Dues o tres més es maregen o acaben vomitant al lavabo. 

Acostumen a demanar-los tres reptes per setmana.  Ve “gent musculosa –diu l’Steven–, gent prima, gent que es dedica a això. Nois normals que ho intenten i ho aconsegueixen”. El rècord està en 4 minuts i 24 segons. Pots veure-ho per creure’t-ho: es pot trobar al Youtube. És una de les gestes amb colesterol d’Esttik, youtuber amb un estómac d’acer. Al seu canal el veuen devorar més de dos milions de subscriptors.

Trucs de professional: “Deixen refredar l’hamburguesa uns 10 minuts. Empassar-la freda és més ràpid –explica l’Steven. I tenen 2 o 3 litres d’aigua preparats. Arriba un punt en què han de mullar el pa o les patates a l’aigua”.


Pepito Titanic  

El youtuber Esttik també ha passat per Donde Siempre (Diagonal, 229). Fa tres mesos que els dijous és dia de repte, prèvia reserva. Aquí serveixen el Pepito Titanic. El seu nom és bastant literal: enfonsa qualsevol. És una bèstia de 50 centímetres i 2,5 quilos. Pepito típic veneçolà: baguet amb vedella o pollastre, enciam, tomàquet, ceba, gouda, bacó i salsa guasacaca, a base d’alvocat. El repte inclou ració de patates, és clar. Si t’ho menges en menys de 30 minuts, et surt gratis. Si no, a pagar 30 euros. 

Notícies relacionades

El d’Esttik pesava tres quilos, recorda Kelly Martínez. “Se’l va menjar en 9 minuts –promet–. I no conforme, es va menjar de postres un ‘golfeado’ i un pastís de tres llets”. De moment, només se l’han menjat ell i un altre noi. Ho solen demanar per compartir entre quatre o cinc persones. Ara queda pendent una arepa gegant: han quedat en fer-ne una a Esttik aquest any. 

 

Temes:

Ciutat on