On Catalunya

CIUTAT ON

'La bohème': òpera en una nau industrial

Anar a escoltar cantants lírics és d'allò més 'underground'. Arriba a Barcelona la versió garatge de 'La bohème' -amb un cotxe inclòs- en un local industrial del Poblenou

zentauroepp46207612 ciudad on181213104439

zentauroepp46207612 ciudad on181213104439

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Amb la idea de dessacralitzar l’òpera, arriba a Barcelona una versió garatge de 'La bohème' que pretén acostar el gènere líric a un públic diferent en un lloc especial:l’Espai Palo Alto, una nau industrial del Poblenou. Tres-centes persones per funció podran disfrutar els dies19 i 20de les boniques àries i duets amb què Puccini va captar l’esperit bohemi del París del segle XIX, que aquesta versió dirigida escènicament perAna Garay i Emiliano Suárez, també productor de l’espectacle, trasllada al Nova York dels nostres dies.

Totes estaran molt a prop dels personatges deRodolfo i Mimí, protagonistes d’aquest drama amorós reconvertit en una història urbana amb tota l’essència del melodrama d’aquesta òpera inspirada en la novel·la‘Escenas de la vida bohemia’, de Henri Murger, amb llibret de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica. El repartiment compta amb grans i experimentades veus, així com d’altres que s’estan obrint camí. El tenor veneçolàAquiles Machadoencarna Rodolfo, que en aquesta versió passa de poeta a creador depressiu dependent d’ansiolítics. La sopranoMariola Cantareroés Mimí, que no és una simple modisteta tuberculosa, sinó una estilista amb càncer de pulmó.

La bohème

Òpera garatge Dimecres, 19, i dijous, 20, a les 20 hores. Palo Alto Barcelona (Pellaires, 30).Direcció musical: Borja Mariño Direcció escènica: Ana Garay i Emiliano Suárez  Repartiment: Mariola Cantero, Aquiles Machado, Borja Quirza, Ruth Terán, Javier Galán, Stefano Palatchi, Pedro Quiralte Preu: 35 i 60 euros

La resta de l’elenc està format per Borja Quiza (Marcelo), Ruth Terán (Musetta), Stefano Palatchi (Colline), Javier Galán (Schaunard) i Pedro Quiralte (Benoit). En lloc d’orquestra hi haurà el pianista Borja Mariño, director musical d’aquesta versió actual i minimalista en què destaca la presència d’un cotxe; per algun motiu els seus creadors han batejat aquest experiment com a“òpera garatge”. A Bilbao, on es va estrenar l’octubre passat –amb alguns canvis en el repartiment–, es va fer al Parking San Mamés. L’espai on actuen els artistes està delimitat per uns bidons rovellats.

“Evidentment, el gran número coral del segon acte no hi serà, però hi haurà alguna sorpresa”, anuncia Macarena Bergareche, directora executiva del projecte, que compta amb el recolzament del Liceu. A través de la web del coliseu es poden adquirir entrades a35 euros, la majoria, i60 euros, si es vol estar a primera fila, com més a prop millor dels artistes, que actuen en un espai central amb públic als dos costats.

'Sopars lírics'

Notícies relacionades

Acostar l’òpera a un altre tipus de públic i en petit comitè és també l’objectiu delsSopars Líricsde l’històric restaurant7 Portes, on la lírica arriba sempre després d’un menú suculent. Una experiència estimulant per a tots els sentits. Les actuacions es fan en un saló privat al primer pis, a piano i veu. “No és necessari ser ‘connaisseur’ d’òpera per disfrutar d’aquesta experiència. Els programes no són gaire llargs i les obres que s’interpreten a piano i veu són molt populars”, afirmenRoger Alier i Jordi Maddaleno, directors artístics d’aquesta iniciativa, que ja va per lasetena edició.

EL+

Tenir els cantants tan a prop.

Aquests anys ha comptat amb joves promeses que ja s’han convertit en una realitat i estan fent carrera, com Carles Pachón, Mercedes Gancedo i Sara Blanch, actualment al Liceu amb‘L’italiana in Algeri’. El pròxim sopar líric serà el 24 de gener i tindrà com a protagonista el baríton Lluís Calvet. 

Temes:

Ciutat on