On Catalunya

fer arrels

El lledoner de Castellnou d'Oluges

L'arbre ha crescut vigorós gràcies a la proximitat d'una sèquia

El lledoner de Castellnou d’Oluges.

El lledoner de Castellnou d’Oluges.

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Explica la tradició que l’imponent lledoner situat al costat de l’església parroquial de Sant Pere a Castellnou d’Oluges, un nucli de població pertanyent a Cervera, va ser plantat a finals del segle XVIII per un ferrer que baixava habitualment des del poble veí de les Oluges per ferrar els animals.

Celtis australis

Nom comú en català: lledoner Nom comú en castella: almez, lidonero, latonero Origen de la especie: Conca mediterrània i Europa central Edat de l'exemplar: cap al 1770 Ubicació: Castellnou d’Oluges, municipi de Cervera (Segarra). A la plaça del poble

Aprofitant que llavors passava per allà una sèquia que proveïa molins propers, vinculada al riu Sió, l’arbre va arrelar vigorós i va créixer fins a convertir-se en el magnífic gegant que pot observar-se avui dia, amb un perímetre de tronc de 5,08 i una altura aproximada de 15 metres, segons un mesurament de l’agost passat.

Notícies relacionades

Un veí m’explica que les branques del lledoner arribaven abans als edificis pròxims i es van haver de podar. Ara l’arbre presenta una silueta globosa, molt fotogènica, i un estat de salut raonablement bo per a l’edat.

Localitzador Google Maps d'arbres singulars Fer Arrels-On Barcelona

Temes:

Fer arrels