On Catalunya

CIUTAT ON

5 trucs per sobreviure al canvi d'armari

¿Obrir el teu armari acolloniria fins i tot Piqueras? La guru de l'ordre Alicia Iglesias ens descobreix com reorganitzar la roba sense fer-te l'harakiri amb un penjador

zentauroepp42523994 orden180320184907

zentauroepp42523994 orden180320184907
zentauroepp42550577 orden180320184844

/

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

És una Mary Poppins en versió Ikea. Juraràs que picant de mans dues vegades tota la casa s’ordena en caixes amb compartiments Skubb. Alicia Iglesias «et canvia la vida», prometen les seves acòlites amb la convicció de qui ha presenciat un miracle. L’Alicia és organitzadora professional. La Marie Kondo espanyola, li diuen. Guru de l’ordre amb hordes de seguidors a les xarxes socials. És una dona que t’ordena la vida. Acabaràs sincerant-te amb ella com si fos el teu terapeuta.

«Quan em pregunten a què em dedico –explica–, dic que a fer que la gent estigui més tranquil·la i feliç en el seu espai més sagrat: casa seva». Se’n riu. «La meva mare diu que estic una mica flipada». 

Asturiana amb casa a Madrid, addicta a les mudances (n’ha fet 13). Fa dos anys que va obrir el seu blog: Orden y limpieza en casa.  Les visites es van disparar amb el seu mètode 21 días para tener tu casa en orden. Acaba de publicar segon llibre: Pon tu vida en orden.  Ja són un clàssic els seus sin-pi (sin-piedad). Fer un sense-pietat. És a dir: llençar amb el deix impassible de Clint Eastwood (qui diu llençar, diu donar o vendre per Wallapop o Chicfy). 

L’Alicia ha estat a Barcelona impartint un taller de rutines (de les que et canvien la vida, sí). Aprofitem per aconseguir que ens reveli trucs per a l’imminent canvi d’armari. Aquí tens cinc pautes per reorganitzar la roba sense fer-te l’harakiri amb un penjador.       

Temps necessari: «una hora», calcula l’Alicia, si no tens l’armari de les Kardashian. «Jo trigo dues hores a fer un canvi d’armari professional», explica. Costa 75 euros, per cert. 

1.  Compra tots els penjadors iguals

«Tots-tots», recalca l’Alicia. «És igual com estigui el teu armari –explica–. Si ho penges tot en penjadors iguals, ja et canvia. Perquè hi ha harmonia». Adeu penjadors de tintoreria. «Tenen un ús: de la tintoreria a casa teva», esbufega la coach de l’organització. I no li diguis que també tens penjadors de plàstic, que farà cara de mem de Rajoy. «Terribles. No, no. Això és un armari d’adolescent-universitari». Penjadors de fusta o de metall. Tots iguals, menys els de faldilla. «Passen millor –justifica–, no s’entrecreuen els uns amb els altres, estan tots a la mateixa altura i fa que sigui més senzill localitzar les coses».

2.  Sigues sincer amb tu mateix

«Ja n’hi ha prou de quedar-te amb aquella samarreta que saps que et queda malament –l’Alicia t’ho diu amb menys miraments que Risto Mejide–. I tu ho saps, no cal que t’ho digui ni la teva cosina ni jo». Sí, prepara’t per fer un sense-pietat. Revisa tota la roba i expatria-la del teu armari sense mirar enrere. És clar que sí, guapi. «Sense importar-nos el preu –afegeix l’Alicia– i sense importar-nos el que opini la teva veïna». 

3.  Crea seccions

Camises amb camises, pantalons amb pantalons. «¿Per què em barreges una jaqueta amb un jersei i a sota uns pantalons?», pregunta l’Alicia mentre tu arronses les espatlles amb la mirada buida de Homer Simpson. «No. S’ha de posar una peça per penjador, perquè el que no es veu no s’utilitza». 

¿Com es penja un armari? «En ascendent o descendent», respon l’organitzadora. «De roba més llarga a més curta: vestits, granotes, jaquetes, camises, faldilles, shorts. O al revés, depèn d’on tinguis la calaixera» (a sobre de la calaixera hi van les camises i les faldilles). «Sembla una tonteria –afegeix l’Alicia–, però com que ningú ho diu, ningú ho fa».

Després hi ha la zona perenne. «La que no canviaràs del teu fons d’armari»: els bàsics. Els texans, per exemple. «Les samarretes tampoc s’han de tocar. En un calaix plegades en vertical (vegeu el següent punt), t’hi han d’entrar les de màniga llarga, màniga curta i tirants». 

4.  Passa't al plegat vertical

«Això és la mare de Déu», diu l’Alicia rient. No ets ningú si no saps plegar en vertical. Hi ha tutorials al seu blog. Estalvia espai, la roba no s’arruga i els calaixos semblen catàlegs nòrdics. «Les samarretes, en vertical. La roba interior, en vertical. Els mitjons, en vertical». ¿No tens organitzadors de calaixos? Error. Anota: ‘Compra’t uns Skubb a Ikea’».

Notícies relacionades

5.  I assumeix el teu espai

«Si vius en un apartament de 28 metres quadrats, pots tenir roba en 28 metres quadrats». Advertència clara per a les Carrie Bradshaw sense vestidors. Si assumeixes el teu espai, promet, tindràs un armari meravellós. «I tenir l’armari ordenat et canvia la vida, ¿eh?». 

Temes:

Ciutat on