FER ARRELS

El ginkgo de l'edifici històric de la UB

L'espècie, amenaçada en els seus territoris d'origen, gaudeix d'una segona joventut com a arbre ornamental

Antonio Madridejos

El ginkgo de l'edifici històric de la UB

Els ginkgos, uns arbres fascinants sense parentiu proper amb cap altra espècie actual, són considerats uns fòssils vivents ja que els primers representants del gènere ja vivien fa 270 milions d’anys, abans que els dinosaures s’expandissin per la Terra. Tot i que les poblacions naturals es troben amenaçades, amb només dos petits enclavaments al sud-est de la Xina, els ginkgos gaudeixen d'una segona joventut com a arbres ornamentals en ciutats d'arreu del món.

L’exemplar del jardí de la UB, a la plaça de la Universitat, no destaca especialment pel seu gruix –ja que es bifurca en quatre branques a baixa altura– ni per la seva alçària –prop de 18 metres–, però sí per ser el més vell de Catalunya i viure en un lloc tan simbòlic. Malgrat la seva edat centenària i uns veïns poc amigables –les parets properes li arrabassen bona part del sol–, l’arbre està ben cuidat i manté una bona salut. Això sí, com molts ginkgos, la copa és força clara i desordenada. No us el perdeu a la tardor, quan les fulles en forma de ventall es tenyeixen d’un bonic color groc abans de caure a terra.

Localitzador Google Maps d'arbres singulars Fer Arrels-On Barcelona

Ginkgo biloba

NOM EN CATALÀ: ginkgo
NOM EN ESPANYOL: ginkgo, árbol de los cuarenta escudos
ORIGEN: sud-est de la Xina  
ANTIGUITAT: Plantat el 1904
LLOC Barcelona. Edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB). Jardí Ferran Soldevila (zona limítrofa amb el carrer d’Aribau)

Temes: Fer arrels