La indústria de la bellesa mou 12.000 milions a Catalunya

La comunitat és un dels cinc motors d’inversió més importants del món en un sector que espera grans creixements, especialment per l’auge de les fragàncies de luxe i l’‘skincare’.

La indústria de la bellesa mou 12.000 milions a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

El presenta, com aquell qui res, el director general d’Acció, Joan Romero, com un dels sectors "més dinàmics" i amb "més futur" de l’economia catalana. Feia sis anys que no es prenia el pols a la indústria de la bellesa a Catalunya, però l’informe que ho acaba de fer li dona la raó. L’univers del maquillatge, els perfums, els gels de dutxa, xampús, tints, pintaungles i cremes i productes facials en general mou més de 12.000 milions d’euros a Catalunya, xifra que equival al 4% del producte interior brut (PIB) de la comunitat. Això és pràcticament un terç més que el 2017 (les últimes, són dades referides al 2023), un creixement que es registra també en el nombre de companyies.

Catalunya compta actualment amb 780 empreses dedicades a aquest sector. Aproximadament la meitat són companyies industrials (moltes dedicades a les matèries primeres no aromàtiques; d’altres, als dispositius i tecnologies relacionades amb el sector, la fabricació en general, l’empaquetat...), un terç es dediquen a la venda directa o al canal de venda i un 17% ofereixen serveis a les empreses. El podi és el mateix des de l’òptica dels subsectors que més aporten a l’economia, perquè gairebé 7 de cada 10 euros que ingressa aquest sector venen de la indústria.

Té molt a veure, en això últim, el grup Puig. Aquesta empresa familiar catalana aporta, tota sola, el 36% de la facturació total del sector. El cert és que, si bé es compleix el patró clàssic que el 90% de les empreses del sector són petites i mitjanes, hi ha grans casos d’èxit. Puig, el primer, però també destaquen Isdin, per exemple, o als olis essencials Ventós, Laboratorios Maverick (fabricant de la marca Deliplus de Mercadona) o Lacer.

Així surt Catalunya tan ben col·locada en els rànquings d’inversió. Aquesta vegada, no en el que es rep, sinó els projectes que lideren. Espanya, amb Catalunya al capdavant, és el cinquè país del món que més projectes d’inversió estrangera ha capitanejat, per darrere dels EUA, el Regne Unit, França i Alemanya.

"Són resultats francament excel·lents, sent un sector que a escala global creix molt", va apuntar Romero, abans de donar pas a Inma Rodríguez, cap d’intel·ligència de mercats d’Acció, que va xifrar el volum de negoci global del sector en 460.000 milions de dòlars (2023) i va explicar que l’expectativa és acostar-se als 600.000 milions de cara al 2027.

Això passarà per l’auge del segment de luxe, especialment en el subsector de les fragàncies (que, a més, a Catalunya és el més important) i de la febre per la cura facial. A escala mundial, els productes relacionats amb l’skincare ja suposen un 40% de les vendes del sector.

Creixement exportador

Notícies relacionades

Un altre gran punt fort de Catalunya, de nou molt relacionat amb el que passa fora, és el seu vigor exportador. Les empreses del sector bellesa van exportar l’equivalent a 5,1 milions d’euros el 2024, una gambada del 40% en relació amb el balanç de només un any abans i més del doble que el 2019.

La qüestió és que els EUA són la destinació més important, un mercat que pot ser problemàtic per l’amenaça d’aranzels que fa mesos que sobrevolen la relació comercial amb el país. Per això l’equip d’Acció va aprofitar la presentació per assenyalar països que podrien suposar una oportunitat per a les companyies exportadores: Alemanya, per la seva demanda de productes naturals; el Regne Unit, pel seu interès pels articles orgànics; Suïssa, per la banda de l’skincare, i "per descomptat" la Xina, conclou Rodríguez.

Temes:

PIB