Temps lliure
Cinc plans per gaudir del mar a un pas de Barcelona
La costa barcelonina compta amb una gran diversitat de platges als 100 quilòmetres d'extensió: urbanes, naturals o d'essència marinera
També hi ha innombrables opcions per practicar esports aquàtics, així com activitats especialment pensades per als més petits
Dos nens juguen a la platja de El Prat de Llobregat. /
La primavera va agafant aires d'estiu i, tot i que la temperatura del mar continua sent una mica freda, els primers banys de la temporada es comencen a fer realitat. Per això no cal mirar gaire lluny, perquè la costa de Barcelona està plena d'opcions per gaudir d'una jornada de sol i platja o bé per cavalcar les onades a bord de qualsevol tipus de embarcació.
La costa barcelonina té més de 100 quilòmetres de litoral, espai més que suficient per trobar platges per a tots els gustos: cap al nord, platges grans i extenses com les de Calella i Santa Susanna. Cap al sud, platges de sorra fina i daurada, com les de Castelldefels, Gavà o el Prat, s'alternen amb la costa escarpada del Garraf. I també platges urbanes que permeten saltar de l'asfalt a la sorra com les de Badalona o Barcelona. Sense oblidar que s’hi poden trobar fins a nou ports esportius, nombrosos clubs i dues estacions nàutiques per practicar tota mena d'esports al mar.
Aquests són sis plans per treure el màxim partit a la Mediterrània sense sortir de la província de Barcelona:
1-Dos per un a Badalona: platja més visita turística
Un dels grans avantatges de les platges urbanes barcelonines és que es poden combinar les capbussades al mar amb el descobriment de llocs d'interès o viceversa. Un bon exemple és Badalona, que té fins a nou platges repartides en uns 5 quilòmetres de costa. Una de les més emblemàtiques és la del Pont del Petroli, que rep el seu nom per aquesta antiga estructura de pilons que s'endinsa 250 metres al mar a una alçada de sis metres, recordant el passat industrial de la ciutat.
Una dona amb la seva filla camina per la passarel·la de fusta de la platja de Badalona. /
També es troba molt a prop la Fàbrica d'Anís del Mono, construïda a primera línia de mar a finals del segle XIX. D'estil modernista, les instal·lacions es poden visitar amb la seva antiga llibreria, el despatx del gerent i la sala de destil·lació amb les botes de fusta gegants. Si no hi ha temps, sempre es pot anar a retre homenatge a l'estàtua del mico que, davant del mar, aguanta una de les ampolles reconeixibles d'aquest licor.
2-Castells a la sorra de les platges del Baix Llobregat
Tot i que sembli mentida, també és possible trobar a pocs quilòmetres de Barcelona platges que estan aïllades de l'estrès urbà gràcies a la protecció que els brinden els sistemes dunars i les pinedes mediterrànies, especialment a la comarca del Baix Llobregat. Una de les més llargues i amb les dunes més consolidades és la platja del baixador de Castelldefels, amb més de 2 quilòmetres de llarg. És la primera zona de kitesurf regulada de l'àrea metropolitana de Barcelona, però també és el lloc ideal per a plans més tranquils sobre la sorra: des de fer castells a jugar a les pales, passant per l'activitat més clàssica de totes, és a dir, estirar-se tranquil·lament al sol.
Dos nens juguen a les pales al costat d'un castell de sorra a la platja de Gavà. /
Les platges de Gavà i El Prat també comparteixen unes característiques semblants, amb llargues extensions de sorra fina, dunes que serveixen de protecció per a la nidificació d'aus i boscos de pins. Això sí, també compten amb tota mena de serveis i possibilitats d'oci, com un bon nombre de guinguetes que s'han convertit en llocs de pelegrinatge per a aquells que valoren un bon sopar a l'aire lliure al costat del mar.
3-Descobrir l'essència marinera del Maresme
Els pobles costaners del Maresme encara conserven l'essència marinera dels seus orígens, amb postals que recorden altres temps. Per exemple, a la platja dels Pescadors de Pineda de Mar encara reposen sobre la sorra les tradicionals barques de fusta pintades de blanc i blau que s'utilitzaven per sortir a pescar. La platja de Sant Pol de Mar, per la seva banda, està flanquejada per antigues cases de pescadors, cosa que en multiplica l’autenticitat. I a Arenys de Mar, la seva platja atrau els visitants pel seu ambient tradicional i la seva proximitat al port, on els pescadors encara desembarquen les seves captures diàries.
La platja dels Pescadors, a Pineda de Mar. /
Quan el sol afluixa, una bona opció per seguir explorant els orígens mariners de la comarca és pujar al Far de Calella, situat al cim d'un promontori d'uns 50 metres d'altitud. L'original va ser inaugurat el 1859 i el seu successor, avui dia, encara manté la seva funció: la seva llum arriba a una distància d'unes 35 milles i és conegut a les cartes de navegació pels seus centelleigs, 3 i 2, cada 30 segons. A més, regala als visitants unes grans vistes i, durant la temporada estiuenca, acull un festival de música.
4-Màxima diversió per als més petits
Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar i Calella disposen de la qualificació de Destinacions de Turisme Familiar, amb activitats i serveis per gaudir còmodament de la platja amb els més petits. Fins i tot algunes d'aquestes localitats tenen un Mini Beach Club on s'ofereixen tot un seguit de tallers educatius a la platja, adreçats a nens i nenes de 4 a 12 anys. Els tallers, tots relacionats amb mar i estiu, estan pensats per despertar la creativitat i fomentar la interacció dels nens i nenes. També s'organitzen tota mena d'activitats d'aigua, com ara rampes lliscants o festes d'escuma, sempre sota la guia de monitors especialitzats.
Dues nenen naveguen amb un kaiac a Santa Susanna. /
Una altra opció perquè gaudeixin del mar amb magnificència és apuntar-los a alguna de les múltiples escoles nàutiques, que ofereixen cursos d'iniciació a diversos esports marítims, com caiac, windsurf o petites embarcacions.
5-Esport per terra i mar
Les dues estacions nàutiques de les comarques de Barcelona estan ubicades molt a prop de la capital catalana. Una, al sud, paral·lela al passeig Marítim de Vilanova i la Geltrú; l'altra al nord, a la platja de les Dunes de Santa Susanna. La vela i el windsurf són els esports nàutics per excel·lència, però també es pot practicar caiac, esquí nàutic, pàdel surf, snorkeling o batejos de submarinisme. Per als més romàntics, sempre queda l'opció d'una passejada amb veler durant la posta de sol. A més, d'aquestes estacions també hi ha múltiples clubs nàutics amb tota mena d'activitats, tant per als que s'inicien com per a experts.
Un ciclista es pren un descans davant el mar al camí GR-92, entre Sitges i Vilanova. /
En el cas de l'estació nàutica de Santa Susanna, a més, es poden complementar les activitats de mar amb rutes a peu o amb bicicleta de muntanya pel Parc Natural del Montnegre i el Corredor. I al Garraf, el camí de gran recorregut GR-92 recorre els antics camins de ronda per connectar Sitges amb Vilanova. Un itinerari que es condueix a través de paisatges marins que combinen puntes, penya-segats, petits caps i cales tranquil·les i aïllades.
Un destí i 3 marques turístiques
La província de Barcelona té tres marques turístiques per recopilar totes les opcions que tenen els visitants, dividides per tres àmbits geogràfics: costa, interior i muntanya.
-Costa Barcelona: Combina el turisme de sol i platja, el patrimoni monumental, la diversió, les compres i la possibilitat de fer esport. Les activitats marítimes tenen un protagonisme clar, però també hi ha moltes altres opcions, com les activitats que ofereixen els cellers de les denominacions d'origen Penedès i Alella. O bé aprofitar els beneficis de les aigües termals, caminar pels parcs i espais naturals o visitar pobles i ciutats amb encant.
-Paisatges Barcelona: Les comarques d'Osona, Moianès, Bages i Anoia configuren aquesta destinació turística que s'estén pel centre de la província. Són quatre comarques plenes d'atractius naturals, patrimonials i gastronòmics que es troben molt a prop de la capital catalana. Una zona ideal per pujar a torres de guaita, recórrer claustres de monestirs o admirar talles romàniques, vitralls gòtics i muralles medievals.
-Pirineus Barcelona: La comarca del Berguedà ofereix un entorn natural excepcional i és un territori molt apreciat, tant pels apassionats de l'alta muntanya com pels que volen fer excursions més senzilles. Amb nombrosos itineraris senyalitzats i una enorme biodiversitat, aquest territori ofereix paisatges encantadors que es poden descobrir fàcilment a peu o amb bicicleta. Entre les rutes més llargues hi ha el Camí dels Bons Homes, que ressegueix les vies que utilitzaven els antics càtars francesos per buscar refugi a Catalunya. La joia de la corona, però, és la pujada al cim del Pedraforca, una travessia que queda reservada a muntanyencs amb experiència.
- Accident a l’Alta Cerdanya El xòfer del bus sinistrat a França sumava deutes i avaries
- Junta de Seguretat de Catalunya La Guàrdia Civil i la Policia Nacional s’incorporen al 112 de Catalunya
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- Un dret constitucional Els lloguers pugen en 23 dels 36 municipis de l’àrea metropolitana
- Dia de la Constitució Quins centres comercials obren el 6 de desembre a Catalunya i Barcelona?