LA FESTA DE LES LLETRES I LES ROSES - Sant Jordi 2024

Des dels Andes fins a les floristeries

Bona part de les roses que avui es venen a Catalunya procedeixen del continent americà. Un llarguíssim viatge amb avió i moltes cures permeten que les flors llueixin avui en tota la seva esplendor. Aquests són els passos d’aquest periple.

Des dels Andes fins a les floristeries

Meritxell M. Pauné

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El cultiu de roses a Catalunya està en via d’extinció per l’escassa rendibilitat . Per cobrir la demanda han d’importar-se des de països amb producció massiva. Segons dades de Mercabarna, el 63% de roses que es vendran per Sant Jordi procedeixen de Colòmbia i un altre 15%, de l’Equador. És a dir, 8 de cada 10 han crescut als Andes, a Amèrica Llatina.El cultiu andí de roses ha augmentat des d’inicis de segle de bracet amb les exportacions a països occidentals. Mouen grandíssimes quantitats: Colòmbia va enviar 700 milions d’unitats als EUA només per Sant Valentí, per exemple. Regions com Pichincha (Equador) o Antioquia i Cundinamarca (Colòmbia) s’han especialitzat en aquest cultiu per la geografia: els camps estan situats entre 2.000 i 3.000 metres d’altitud, on la temperatura mitjana (uns 14ºC) i les hores de sol (12 diàries) es mantenen estables tot l’any.

Vegem el cas d’una firma en concret, les roses de la qual poden comprar-se aquesta Diada a la Rambla: Valleverde. Una empresa familiar es va especialitzar en roses prèmium el 2004, amb camps als pendents del volcà Cayambe (3.200 m). 60 hectàrees d’hivernacles donen feina a 600 empleats.

Des dels Andes fins a les floristeries /

L’estrella és la Freedom

La varietat estrella amb diferència –¡tres de cada quatre!- és la rosa Freedom, amb pètals de color vermell intens i tija recta, llarga i poc espinosa. Es produeix tant a Colòmbia com a l’Equador. La segona favorita és la Red Naomi, amb molts pètals i un tacte més vellutat. Es va començar a popularitzar el 2009. Procedeix fonamentalment de l’Equador i els Països Baixos.

Des dels Andes fins a les floristeries /

8.500 km amb avió

Les empreses productores disposen de les seves pròpies plantes de processament. Una vegada tallades les flors, les tiges comencen l’odissea logística en grans naus on el personal –molt feminitzat– classifica, prepara i empaqueta les flors destinades a l’exportació. Les caixes es traslladen amb camió fins a l’aeroport per realitzar 8.500 quilòmetres de viatge fins a la seu de Mercabarna Flor.

Des dels Andes fins a les floristeries /

Rehidratació

El personal de Mercabarna Flor obre les caixes per preparar les roses. Han arribat deshidratades a causa del viatge amb avió, així que necessiten una preparació per evitar que perdin la vitalitat abans d’arribar al públic. Encara embolicades en cartró protector i bosses, es col·loquen en galledes d’aigua durant 4-6 hores. Les tiges són de llarg generós, uns 80 centímetres, per facilitar les creacions florals.

Des dels Andes fins a les floristeries /

Meritxell M. Pauné

Des dels Andes fins a les floristeries /

Meritxell M. Pauné

A la botiga

Quan el destí està assignat, les roses surten de la cambra frigorífica per realitzar el seu trasllat final: en furgoneta o camió fins al punt de venda. L’última milla és important. Cada venedor orquestra el dia i hora d’arribada de les roses fins a la seva botiga, local o parada al carrer, segons les seves necessitats. El marge és escàs i es concentra durant els dies immediatament anteriors a la diada de Sant Jordi.

Des dels Andes fins a les floristeries /

Meritxell M. Pauné
Notícies relacionades

Últim toc

Les roses per fi s’individualitzen: cada flor adquireix protagonisme. Una part es reserven per compondre rams i creacions vistoses. La majoria es vendran per unitat, embellides una a una: funda de color senyera catalana, adhesius o personatges de Sant Jordi... De mitjana, les roses de qualitat es podran comprar a partir de 4 euros. Es preparen dilluns i algunes fins i tot el mateix 23 d’abril.