A Wamba Buluba, el cor de la Barcelona rockera

El club dels sons ‘vintage’ celebra el seu 11è aniversari a La [2] de l’Apolo amb les actuacions de Ray Collins’ Hot Club i Los Torontos.

A Wamba Buluba, el cor de la Barcelona rockera

RAFAEL TAPOUNET

2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des de fa algunes dècades, Barcelona arrossega el clixé de ser una ciutat que ha donat l’esquena al rock’n’roll per apostar per d’altres gèneres musicals més a l’última (més moderns, per dir-ho d’alguna manera). Com tots els llocs comuns, aquesta és una veritat només a mitges. César Turis (també conegut com a Turista Bang-Bang, el seu nom de discjòquei) fa més de 10 anys que lluita contra aquest tòpic al capdavant de l’A Wamba Buluba Rock’n’Roll Club, una iniciativa nascuda el 6 de març del 2013 al Marula Café del carrer d’Escudellers que en aquest temps ha acollit més de 700 concerts i sessions i que, potser més important, ha servit per reunir les diferents famílies del rock vintage barceloní en una gran congregació en la qual l’afany de diversió està molt per sobre dels recels tribals de temps enrere.

"Jo vinc de l’escena valenciana –explica Turis, que és de Benidorm– i allà el rock’n’roll no és una cosa tan sectària com pot ser-ho a Madrid o Barcelona. Tenim la missió de la diversió i qualsevol banda que sigui divertida entra dins de l’ampli espectre del rock’n’roll, ja pot ser una big band de rhythm and blues, de jive o de swing fins a un grup de punk del 77 anglès. A Barcelona, les escenes estaven molt segmentades i l’A Wamba ha trencat amb això totalment. Ens agrada barrejar, posar un grup de punk i seguir amb una sessió de rockabilly".

A Wamba Buluba va tenir una residència setmanal fixa al Marula Café fins a finals del 2018. Des d’aleshores, s’ha anat movent per diversos locals de Barcelona i ha organitzat amb certa regularitat festes i sessions també en altres ciutats com València, Bilbao, Madrid i fins a Buenos Aires. Ha sigut més d’una dècada d’intensa activitat alimentada pel que Turis defineix com a "passió pura i dura". "Això dona just per menjar, però fer el que t’agrada és el millor que et pot passar en la vida –assenyala–. A mi el treball no em pesa. Em diverteix crear, provar coses noves, fotre’m hòsties, tornar a començar de zero, il·lusionar-me... Els meus col·legues amb més mentalitat empresarial probablement diran que el que faig no surt a compte, però mentre en tingui per menjar i pagar el lloguer sí que em surt a compte, perquè visc com vull".

Notícies relacionades

11 anys de passió i rock’n’roll

Per celebrar aquests primers 11 anys de passió i rock’n’roll, A Wamba Buluba celebra avui a La [2] de l’Apolo una festassa amb les actuacions d’Oscar-Wolf & Washboard Quico –"Oscar és un bluesman per això va a la seva bola, però és boníssim; cada vegada tira més cap enrere i ja està als anys 20"–; Els Torontos –"un supergrup de rock’n’roll i rhythm & blues format pels capitans de diverses bandes de la ciutat"–, i el colofó dels alemanys Ray Collins’ Hot Club –"una big band de rhythm and blues, jive i swing que té uns discos brutals i una posada en escena molt contundent"–. Un pack que uneix el gust per la música d’anys enrere i la invitació a la ballaruga, una fórmula sobre la qual A Wamba ha sustentat el seu èxit. "No has de ser un erudit del rock and roll per disfrutar de tot això. Al final, la nostra manera de fer és la d’un club de ball, i està molt bé que sigui així".