La multidisciplinarietat, la innovació i el canvi

404 Studio critica el consumisme i la precarietat de les matèries primeres 

La marca catalana Free Form Style, de moda inclusiva i adaptada, evoca roba de treball del segle XIX als EUA.

La multidisciplinarietat,  la innovació i el canvi

ALBA GIRALDO

2
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

Els tres pilars d’aquesta edició de la 080 Barcelona Fashion Week, la multidisciplinarietat, la innovació i el canvi, es van posar de manifest ahir en la tercera jornada de la setmana de la moda barcelonina. Free Form Style va defensar el respecte a la diversitat, Velásquez va fer una crítica social contra el colonialisme modern, Lebor Gabala i Guillermo Justicia van homenatjar el punt, Menchén Tomas va apostar per l’atemporalitat i 404 Studio i Dominnico es van enfocar en la innovació i la tecnologia.

Model del Free Form Style. | E. FONTCUBERTA / EFE /

L’estilista i periodista Marina Vergés i la seva cosina Carolina Asensio van crear fa gairebé un any Free Form Style, la marca catalana pionera a Espanya a fer moda inclusiva i adaptada per a persones amb diferents discapacitats. La col·lecció Work in Progress s’inspira en la "vestimenta de treball de mitjans del segle XIX als EUA", com va avançar Vergés en una entrevista amb aquest diari. Es tracta d’una col·laboració amb el dissenyador Manuel Bolaño: un total de 33 peces en 15 looks plenes de denim i estil cowboy. Sobre la passarel·la es van veure una armilla, una caçadora, una americana i uns pantalons a joc, vestits, abrics, faldilles i pantalons llargs.

Una model de Dominico. | A. HERNÁNDEZ / ACN /

El dissenyador català Guillermo Justicia va debutar a la 080 amb Mycorrhizal, una col·lecció inspirada en les micorrizes (relació simbiòtica entre les arrels dels fongs i de les plantes). Justicia ha experimentat amb volums, siluetes, estampats i colors, amb la intenció de transmetre harmonia i delicadesa dins del caos.

La dissenyadora Maite Muñoz, de Lebor Gabala, viatja als Highlands escocesos, amb la seva natura desbordant, les tradicions i la història. Abrics, sobrecamises i bufandes de llana de merino extrafina en jacquard de rombes i quadrats que rendeix homenatge als tartans escocesos. També trenques de pota de gall i espiga i llanes dobles en peces de punt oversize.

La col·lecció 404 Studio s’inspira en la pel·lícula d’anime Ghost in the shell. Es tracta d’una crítica cap al consumisme i la precarietat de les matèries primeres, recolzant la sostenibilitat. En aquest context, la marca avança cap a l’artesania evolutiva com a forma de desenvolupament i canvi, però també com a manera de tornar als orígens. El granat es consolida com el color estrella de la temporada en total looks i cotilles, mentre que el negre és present al cuir.

Un poble colombià

Notícies relacionades

La col·lecció Barequero de Velásquez s’inspira en Marmato, el poble de Colòmbia en el qual el mateix dissenyador va créixer i on el 90% dels habitants són miners tradicionals. "En els últims anys han vingut corporacions internacionals a intentar apropiar-se de les terres", relata el dissenyador a aquest mitjà. Ara els miners estan sent reemplaçats per màquines, i perden les seves feines i són desplaçats d’on van néixer.

La dissenyadora Olga Menchén, de Menchén Tomás, s’inspira en un dia a la piscina per a la seva col·lecció Poolside. Però els protagonistes de la història no són les persones que es banyen, sinó la mateixa piscina, amb els detalls, tonalitats, colors, l’aigua, el sol i les vistes al mar. Les peces atemporals, duradores i fluides es presenten a través de teixits brodats, sedes, gases i cotó.