080 Barcelona Fashion

Free Form Style porta la febre country de Beyoncé

La proposta Work in Progress consta de 33 peces en 15 ‘looks’ que lluiran diferents models

«Lluitem perquè la gent vegi que la moda adaptada ha arribat per quedar-se»

La marca treballa a demanda. Puja fotos de les peces, amb dues o tres talles de cadascuna

Free Form Style porta la febre country de Beyoncé

laura estirado

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa ja gairebé un any que l’estilista i periodista Marina Vergés i la seva cosina Carolina Asensio, emprenedores entusiastes al capdavant de Free Form Style, la marca catalana pionera a Espanya a fer moda inclusiva i adaptada per a persones amb diferents discapacitats, van avisar que el seu debut en una gran passarel·la no deixaria ningú indiferent. "Hem vingut a desfilar en la 080 Barcelona Fashion per fer molt soroll", van anunciar. I així va ser, perquè aquell espectacle, amb models en cadires de rodes, amb crosses o amb pròtesi, persones amb mobilitat reduïda, amb nanisme i, fins i tot, amb alguna extremitat amputada, va emocionar els presents. La col·lecció Just a Perfect Day, ideada en col·laboració amb el dissenyador Manuel Bolaño, vestia "sense barreres" amb sastreria anglesa fusionada amb patrons punks i dels new romantic a uns models que van sortir en totes les portades i televisions.

Free Form Style, que havia nascut en un taller de Mataró abans de la pandèmia, havia aconseguit el seu primer objectiu: donar-se a conèixer i deixar clar que "la roba s’ha d’adaptar a les persones i no al revés", com diuen les seves fundadores. [Resulta que el germà de Carolina Asensio havia tingut un ictus uns anys enrere que l’havia deixat amb una discapacitat del 80% i, com que no trobava roba més enllà d’un xandall, les cosines van acudir al rescat ideant un catàleg de peces còmodes i funcionals, però sense botons i fàcils de posar.]

"Va ser impressionant, vam tenir molta repercussió amb la desfilada al recinte modernista de Sant Pau. Des d’aleshores, estem donant moltes conferències i classes a escoles de moda, i és veritat que es va notar una mica en les vendes, que han pujat una miqueta, evidentment. Tot i que la venda online és molt difícil. Si no tens botiga o si no hi ha una gran inversió al darrere, costa molt –explica Vergés–. Per això lluitem per ser a passarel·les com la 080, per tenir visibilitat, i perquè la gent vegi que la moda adaptada ha vingut per quedar-se, igual que la sostenibilitat".

A més, avança, "han sortit projectes de col·laboració amb una marca gran". I és que, com relata l’estilista, "el focus respecte a la moda per a les persones amb diversitat funcional s’ha obert una mica. Van sortint iniciatives", assegura Vergés. Aquest any, per exemple, ha sorgit la marca NiaLafoz, de la jove graduada en disseny Emma Lafoz, que ha sigut guardonada amb un premi de la revista Elle, creadora, a més, amb la qual Vergés i Asensio ja havien treballat abans, igual que amb altres marques d’Anglaterra i Austràlia. Com Free Form Style, totes basen els seus projectes a fer "moda pràctica, còmoda i afavoridora per a tots els cossos".

Pioneres i a l’última

"Perquè tots puguem estar guapos i bé, i així ens pugi l’autoestima", recalca Vergés, en una xerrada amb aquest diari, pocs dies abans de tornar a la passarel·la, l’11 d’abril, en la 33a edició de la 080 Barcelona Fashion.

"Podem dir que en l’àmbit espanyol som pioneres. Hi ha una altra marca a Espanya, però només fa pantalons, i no en pla moda. Perquè nosaltres fem moda inclusiva, sí, però també a l’última, supertendència, perquè una desfilada no deixa de ser un fashion show", remarca.

A més, la nova col·lecció que mostraran en la setmana de la moda catalana no pot estar més d’actualitat, ja que la inspiració serà la "vestimenta de treball de mitjans del segle XIX als EUA", avança Vergés. Work in Progress porta per nom la nova col·laboració amb el dissenyador Manuel Bolaño: un total de 33 peces en 15 looks que lluiran diferents models. Molt denim, molt cowboy i molt en l’onada de la renovada febre mundial per l’estil country, que han rescatat artistes com Beyoncé o Pharrell Williams.

¿Casualitat? Marina Vergés creu que "tothom està tirant pel mateix camí". En el seu cas, recorda que quan van acabar la seva presentació anterior en la 080, una setmana després, ja van començar a pegar voltes a la idea de "fer alguna cosa en texà, tot i que el texà és més difícil en cadira de rodes". "I el texà és Levi’s. I Levi Strauss és els EUA. És també cowboys i miners. I just, al cap d’un mes, Pharrell Williams treu la nova col·lecció home de Louis Vuitton inspirada en el Far West. I després arriba Beyoncé i desempolsega el country amb Cowboy Carter, i acudeix a tots els esdeveniments i front rows vestida amb barret i botes texanes...", detalla Vergés.

Notícies relacionades

Free Form Style treballa a demanda: "Pugem les fotos de les peces, normalment en tenim dues o tres talles de cada, i el client les pot sol·licitar tal qual o amb un altre color o diferent teixit".

"Work in Progress inclourà una armilla, una caçadora, una americana i uns pantalons a joc... Vestits i abrics, com els de la temporada passada, però actualitzat, unes faldilles noves, més amples, i uns pantalons similars al model 501, però sense butxaca darrere. Aquesta vegada no hi haurà cap pantaló curt i no es veuran les pròtesis, però sí que el maniquí potser camina amb dificultat", especifica l’estilista.