Acord internacional

El gran èxit de la indústria audiovisual catalana

La productora catalana Brutal Media, creadora de programes com ‘El foraster’ o sèries com ‘Bienvenidos a Edén’ i ‘Les de l’hoquei’, està a punt de convertir-se en el centre de producció en espanyol del gegant britànic de la BBC. Aquestes són les claus de l’operació.

El gran èxit de la indústria audiovisual catalana

MARISA DE DIOS

3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Que es tranquil·litzin els nombrosos fans d’El foraster de TV3. Tot i que BBC Studios (la filial comercial de la cadena britànica) ha comprat Brutal Media, la productora artífex d’aquest veterà programa presentat per Quim Masferrer, això no significa que deixin de crear continguts en català. De fet, un dels seus objectius és que els seus productes encara arribin més lluny, gràcies al paraigua que li donarà un dels grups audiovisuals més importants d’Europa. ¿Però com s’ha gestat l’acord que convertirà aquesta empresa catalana en el centre de producció en espanyol de la BBC i què representa per a la nostra indústria?

Segons Raimon Masllorens, fundador de Brutal Media i que ara continuarà liderant l’equip local junt amb la seva sòcia Nèlida Sánchez, no és la primera vegada que se’ls havien acostat grans empreses amb la idea d’arribar a un acord. "Però eren grups que ja tenien altres productores a Espanya i que volien guanyar musculatura, així que no ens encaixava." La cosa canviava amb la BBC, "que fins ara no tenia cap productora a Espanya i volia que Brutal Media passés a ser la part de producció en espanyol del grup".

Perquè aquesta incorporació a la xarxa d’entreteniment global de BBC Studios permetrà a la productora catalana, creadora de xous com Bienvenidos a Edén (Netflix), Les de l’hoquei (TV3) i El club de los lectores criminales (Netflix), continuar produint títols originals a Espanya i adaptar els formats del gegant audiovisual britànic, que al seu torn distribuirà i produirà els de Brutal Media a l’estranger. "Espero que sigui una oportunitat per augmentar en volum de produccions i per internacionalitzar-nos una mica més. Tant de bo que amb això el català se senti més lluny", apunta Masllorens.

L’acord suposa que Brutal Media serà a partir d’ara la companyia que faci totes les produccions de la BBC que s’adaptin a Espanya. I el catàleg de l’empresa britànica és vastíssim, amb concursos com ara Bailando con las estrellas i The Great Bake Off com un dels últims exemples de la seva factoria que han tingut una versió pròpia a les diferents cadenes espanyoles.

Primer llançament

De moment, ja tenen en preproducció "un programa d’entreteniment" de la BBC a punt per adaptar que serà el seu primer llançament després de l’acord, que s’ha gestat durant dos anys i que el gegant britànic ja havia firmat abans amb productores d’altres països.

Paral·lelament, Brutal Media continuarà produint formats locals "com fins ara". "Els nostres acords amb TV3, amb altres televisions i plataformes es mantenen". Aquí hi entren, per exemple El foraster, la sèrie sobre futbol juvenil L’Acadèmia, que estrenarà TV3 l’1 d’abril, i la minisèrie que preparen per a Netflix Assalto al Banco Central, basada en fets reals, dirigida per Daniel Calparsoro i que comptarà amb tres protagonistes de La Casa de Papel (Miguel Herrán, María Pedraza i Hovik Keuchkerian).

Notícies relacionades

En un mercat audiovisual com l’espanyol, "amb un gran centralisme perquè el 90% dels negocis són a Madrid", Masllorens valora aquest acord assolit amb BBC Studios "com un petit èxit de la indústria catalana". "És fruit de la feina de molta gent per haver situat Barcelona en un lloc a tenir en compte", apunta el fundador d’una productora amb seu a la capital catalana i també a Madrid, que reconeix que es tracta d’"un sector molt complicat, en el qual costa encertar-la", diu.

Com a mostra d’això, aporta una estadística: "Només un de cada cinc programes d’entreteniment per a la tele funcionen". Ell ho ha viscut en carn pròpia.