Cine català i espanyol d’allò més insurgent en el D’A

El festival de cine d’autor de Barcelona, que tindrà lloc entre el 4 i el 14 d’abril, presenta el gruix de la seva esperada programació local.

Cine català i espanyol d’allò més insurgent en el D’A

quim casAs

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Els responsables del D’A-Festival de Cinema Barcelona van anunciar ahir totes les pel·lícules espanyoles i catalanes que participaran en el certamen, que se celebrarà de 4 al 14 d’abril. Una de les seccions fortes és Un impuls col·lectiu, que ofereix cada any una panoràmica de les produccions més insurgents i noves realitzades aquí. Cine independent, algunes vegades gestat al marge del sistema, propostes autorals que tracten noves temàtiques mentre indaguen per camins expressius diferents.

A la secció d’aquest any presentaran les seves últimes propostes cineastes com la sempre combativa Virginia García del Pino (amb La estafa del amor film-debat-assaig amb la participació de l’escriptora Lucía Ljitmaer i el filòsof Josep Maria Esquirol), Marc Ferrer (amb el melodrama musical i dislocat Reír, cantar, tal vez llorar, pel que sembla tan almodovarià com fassbinderià), Jaime Puertas Castillo (amb Historia de pastores barreja de relat rural i fantasia) i el tàndem María Gisèle Royo-Julia de Castro (la road movie Onthego amb la maternitat sobrevolant el relat). De Castro –actriu a Poquita fe– i Royo compten amb la participació en la seva pel·lícula del grup Derby Mororeta’s Burrito Kachimba i han desfilat amb èxit pels festivals de Locarno i Gijón.

Nouvinguda

Als títols espanyols anunciats fa unes setmanes, amb la destacada presència de Segundo premio d’Isaki Lacuesta –particular visió del grup de rock Los Planetas, nouvinguda i premiada com a millor pel·lícula al Festival de Màlaga–, Llobàs de Pau Calpe; Un lugar común de Celia Giraldo i Mamífera de Liliana Torrés, se suma una altra producció procedent del festival malagueny, Nina. És el segon llargmetratge de ficció d’Andrea Jaurrieta que clausurarà el D’A. Protagonitzada per Patricia López Arnaiz i Darío Grandinetti, Nina és una història d’abusos sexuals i venjança de la mateixa manera que l’anterior llarg de la directora, Ana de día, era una extrapolació noir.

Notícies relacionades

El festival atorga sempre un paper rellevant al curtmetratge, amb una selecció de 39 treballs enquadrats en Un impuls col·lectiu. Es presentaran films de Carlus Balbuena, Luis E. Parés, Carolina Astudillo, Irati Gorostidi, l’actor Eneko Sagargoy –en el seu debut darrere la càmera–, Xacio Baño i l’últim de Gala Hernández, Forhere I am sitting in a can above the world, una particular reflexió sobre el tema de les criptomonedes. El seu anterior La mecánica de los fluidos va guanyar el César francès al millor curt documental el 2023 i el premi de la secció Un impuls col·lectiu en el D’A.

Algunes de les escoles i universitats formatives de Catalunya són ben presents en l’edició d’aquest any. El curt documental Els buits, d’Isa Luengo, Sofía Esteve i Marina Freixa Roca, és una producció d’ESCAC; el curt Vinguin les feres ha sigut realitzat per Les Daines, col·lectiu format a la UPF, i el llargmetratge Tríptico suposa el debut de tres alumnes de la mateixa UPF, Daniel Grandes, María Martín-Maestro i Albert Olivé.