Clotet explora la naturalesa del mal a ‘La Germandat de l’Àngel Caigut’

El guanyador del Josep Pla 2024 aposta per un nou gènere a través d’un relat protagonitzat per una agent dels Mossos i un monjo de Montserrat.

Clotet explora la naturalesa del mal a ‘La Germandat de l’Àngel Caigut’

ALBA GIRALDO

2
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

La història de les croades en el regne llatí de Jerusalem al segle XIII, els elements bíblics i el thriller actual poden conviure en una mateixa novel·la. El periodista Jaume Clotet (Barcelona, 1974) va presentar ahir el seu llibre La Germandat de l’Àngel Caigut (Destino), guanyadora del premi Josep Pla 2024, que ha vist la llum avui. Després d’haver publicat dues novel·les històriques i diversos assajos, Clotet explora aquest nou gènere a través d’un relat protagonitzat per una agent dels Mossos d’Esquadra i un monjo de Montserrat.

Els personatges principals del llibre s’enfronten a les forces "del bé i del mal" en una trama en la qual hauran d’evitar que sigui descobert "el secret més gran de l’Església catòlica". La novel·la compta amb tres escenaris històrics imprescindibles: la ciutat d’Acre, Terra Santa, avui Israel, amb la caiguda del règim llatí de Jerusalem; la creació de la Germandat de l’Àngel Caigut al Vaticà set segles després, i els últims dies del règim nazi el 1945, quan busquen el Sant Greal a Montserrat.

Clotet, que destaca que "no ha sigut fàcil" vincular els elements bíblics i la història amb el thriller, va plantejar el volum imaginant-se escenes d’acció cinematogràfiques escrites amb un estil periodístic concís. "Els capítols històrics donen molta solidesa a la trama, estan molt documentats i treballats. En les parts més contemporànies he experimentat amb noves maneres d’escriure. Ser periodista m’ha servit per narrar les escenes d’acció", exposa l’escriptor en la seva trobada amb els mitjans. A més, ha buscat sempre la versemblança, per la qual cosa s’ha assessorat amb monjos i policies dels Mossos.

El llibre debat sobre la lluita entre el bé i el mal, una reflexió que porta Clotet a considerar que "no hi ha el bé ni hi ha el mal, les dues coses estan barrejades". "Països sencers s’han llançat a fer grans maldats i són autèntics monstres, quan la seva gent eren bones persones amb vides normals", apunta, per la qual cosa creu que el mal és una cosa que "tots portem dins i hem de controlar". Amb l’objectiu que el lector comenci la primera pàgina i no pugui deixar de llegir fins al final, Clotet en aquesta ocasió va prioritzar el ritme, l’acció, "que sigui tot molt dinàmic". També va deixar el final i les històries dels seus protagonistes obertes per a una possible continuació o preqüela.

Un reconeixement

Notícies relacionades

"El premi Josep Pla és un reconeixement i un honor, però també un encàrrec i una responsabilitat perquè genera una expectativa i una comunitat de lectors. M’obliga a continuar escrivint i continuar per aquest camí", afirma l’autor.

Glòria Gasch, editora i membre del jurat del premi Josep Pla, destaca que és un llibre que compleix els requisits tant del thriller com de la novel·la històrica, un gènere únic i "molt poc cultivat" a Catalunya. Entre els motius pels quals la novel·la ha sigut premiada, Gasch ha ressaltat la "formalitat" del text, el bon tàndem que formen els dos personatges, el "rigor històric" que té el llibre amb èpoques ben representades i documentades, el motor de lectura i la intriga que "enganxen" des de la primera pàgina fins a l’última, i la versemblança de la narració.

Temes:

Barcelona Israel