L’Antic Teatre tem pel seu futur i demana més "voluntat política"

Semolina Tomic dubta que el compromís amb l’expropiació municipal del local es porti a terme tal com estava planejat en l’etapa de Colau.

L’Antic Teatre tem pel seu futur i demana més "voluntat política"

MARTA CERVERA

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

L’Antic Teatre, una sala de proximitat que mima la cultura de base i els artistes innovadors, vol assegurar la seva continuïtat com a entitat pública i convertir-se en Casa de Cultura de Ciutat Vella. Semolina Tomic, ànima de l’Antic Teatre, tem que el compromís amb l’expropiació del local per part de l’Ajuntament de Barcelona no es porti a terme tal com estava planejat quan Colau governava. Desconfia del govern de Collboni (PSC), com va quedar patent en la roda de premsa de presentació de la temporada, en la qual va comptar amb el suport d’artistes, veïns del barri i Daniel Granados, exdelegat de Drets Culturals amb els Comuns.

Fa un any el mateix acte va ser una festa. Llavors, l’avui exalcaldessa de Barcelona Ada Colau (Barcelona en Comú) va anunciar la posada en marxa de mecanismes per transformar l’Antic en equipament públic i procedir a l’expropiació del local –els baixos i l’entresol de la finca al carrer Verdaguer i Callís, 12– per assegurar el futur de l’equipament cultural. "L’ajuntament actual no ens diu res sobre com es concretaran els compromisos polítics assolits ni si l’expropiació es preveu en els pressupostos d’aquest 2024. Hauríem d’avançar en la integració dins de la xarxa de cases de cultura", va dir Tomic. "Volem més voluntat política. Si tenen clar aquest projecte, ¿per què no estan avui aquí per assegurar el seu compromís?".

Contracte fins al 2026

Notícies relacionades

L’Antic Teatre té de termini per resoldre el seu futur fins a finals del 2026, quan caduca el contracte de lloguer. El 2019 el propietari ja va anunciar una pujada del 500% inassumible per a ells. A Semolina Tomic li agradaria resoldre, com més aviat millor, el futur de l’espai. El problema és que no detecta la mateixa actitud per part de Xavier Marcé, actual regidor de Cultura. Marcé, per la seva banda, considera que hi ha "prou temps" per actuar. "No hi ha cap raó que faci pensar que calgui reafirmar una proposta aprovada pel ple al seu dia", va dir ahir interpel·lat pels Comuns durant la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports.

La seva intenció és seguir amb el pla previst amb l’Antic Teatre després que el ple del consell municipal aprovés la classificació de l’espai de titularitat pública a l’abril i que el 20 de desembre s’aprovés el canvi en la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, que depèn de la Generalitat. "Passades les corresponents al·legacions podrem procedir a l’expropiació", va dir Marcé.