¡Encara sou a temps de salvar un cedé de la destrucció!

El segell discogràfic barceloní BCore, amb botiga física al carrer de Montmany de Gràcia, va anunciar ahir que regalarà cedés del seu gran fons de més de 20.000 unitats. La raó: la falta material d’espai on emmagatzemar-los. «Abans de llençar-los, prefereixo regalar-los», diu el seu fundador, Jordi Llansamà.

¡Encara sou a temps de salvar un cedé de la destrucció!

IGNASI FORTUNY

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El cedé agonitza en multitud de capses de cartró, en aquells paquets de l’última mudança encara sense obrir que habiten racons de pisos sobrepagats a, per exemple, Barcelona. Això, sent molt optimistes. Superat pel vinil, el disc compacte resisteix mínimament, segons apunten les dades del primer semestre del 2023 publicades per Promusicae, conservant a Espanya el 42,9% del mercat físic, xifra que va minvant amb el pas dels anys. Però el cert és que la música en streaming, negoci concentrat en grans plataformes multinacionals, va sentenciar a mort al compact disc ja fa anys. Però vostè, lector, encara és a temps de salvar-ne alguns de la seva guillotina definitiva.

El segell barceloní BCore (camí ja del seu 35è aniversari), amb botiga física al carrer Montmany de Gràcia, va dirigir ahir al matí un avís a navegants melòmans que ha corregut ràpidament per la xarxa, segons va constatar el seu fundador, Jordi Llansamà. L’avís epitafi en qüestió: "Ha arribat el moment, necessitem espai i, tot i que ens fa mal, hem de destruir una part important dels cedés acumulats durant tots aquests anys. Per això aquests mesos regalarem cedés amb totes les comandes a través de la web".

"No és només un senyal d’alarma perquè no es venen cedés, sinó que segells petits que fa tant temps que que vam començar tenim una acumulació de material que no es va vendre al seu dia que necessitem treure per qüestió d’espai...", comenta Llansamà. I ja se sap la pressió a la qual sotmet aquesta ciutat per l’espai, i el preu car que té.

Més de 20.000 cedés, en capses

Notícies relacionades

El fundador de BCore calcula que a la botiga hi ha més de 20.000 cedés. En capses, perquè no es mouen des de fa temps. Llansamà explica que durant anys han intentat fer ofertes i vendre’ls fins i tot per tan sols un euro (menys del seu valor original de fabricació), però res. "Hi ha edicions de les quals fa 25 anys que no en venem ni un. No podem tenir 400 còpies d’un grup que ja no es mou. I, abans que llençar-los a la brossa, prefereixo regalar-los", raona, tot i que creu que el volum que tenen és tan gran que alguns hauran d’acabar triturats. "Potser en guardarem uns 25 per grup per la cosa històrica, però la resta, si ningú ho vol, ho haurem de destruir", lamenta. "¡Tret que ara hi hagi una revolució!", afegeix amb un punt de sarcasme. Amb comptadíssimes excepcions, fa molts anys que a BCore ja tan sols editen en format digital i en el resistent i puixant vinil.

Llansamà explica que poc després de publicar el post a X (abans Twitter) un parell de grups ja li havien escrit perquè guardessin alguns dels seus àlbums en disc compacte per a ells distribuir-los, i algun col·lega també li havia demanat una petita col·lecció. Ara, qui passi pel carrer Montmany –o a través d’una compra en la seva pàgina web– sap que pot salvar la vida d’algun cedé, encara que només sigui per ballar agafat per última vegada a aquesta peça de plàstic de, sembla, tan escàs valor.