Maya López, l’antiheroïna sorda

Disney+ va estrenar ahir ‘Echo’, sèrie de l’univers Marvel sobre el naixement i la consagració d’una malvada indígena de la nació choctaw.

Maya López, l’antiheroïna sorda

JUAN MANUEL FREIRE

2
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE

El personatge titular d’Echo (Disney+), de nom real Maya López, va debutar en pantalla fa dos anys a Ojo de Halcón: era la líder de la màfia del xandall, aquella malvada sorda i amb cama protètica que intentava venjar la mort del seu pare en mans de Ronin, alter ego de Clint Barton (Jeremy Renner) en els seus dies de perillós justicier emmascarat.

Echo va començar sent publicitada com a spin-off, però ara se’n parla més com a títol inaugural de Marvel Spotlight, segell per a sèries i pel·lícules centrades menys en els efectes especials desmesurats que en aventures arran de terra, una mica en la línia de les sèries gairebé realistes de Marvel a Netflix. "En la història que expliquem a la sèrie, el personatge de Maya és realment visceral", explica la directora Sydney Freeland. "Aquesta va ser sempre la intenció. No sé gaire quan va sorgir aquesta idea de Marvel Spotlight, però és gairebé com si nosaltres l’haguéssim inspirat".

Tot i que el tercer episodi d’Ojo de Halcón, no per res titulat Ecos, ja indagava en els orígens del personatge, el primer episodi de la nova sèrie en fa un repàs més extens. Veiem l’accident (provocat) que va marcar l’existència de Maya el 2007, així com el seu reclutament i adopció per part del malvat Wilson Kingpin Fisk (Vincent D’Onofrio), responsable en realitat de la mort del seu pare, com li va revelar Ull de Falcó en un moment climàtic. Maya va acabar disparant a Fisk, no sabem bé amb quin resultat.

Guerra personal

Notícies relacionades

Cinc mesos després, arrenca la veritable història d’Echo: la fugida de Maya (altra vegada, encarnada per Alaqua Cox) a un lloc on creu que ningú l’anirà a buscar, el poble d’Oklahoma on va créixer com a part de la nació choctaw i on va patir la seva primera topada amb la pèrdua; on la relativa pau quedarà trencada per una guerra personal que és clar que està lluny d’haver-se acabat.

En els últims temps hem vist bones sèries no només centrades en nadius americans, sinó bastant allunyades de l’obligat tema del trauma heretat. La mateixa Freeland, d’origen navaho, va dirigir episodis de Reservation dogs, comèdia melancòlica sobre quatre adolescents que es proposen sortir com sigui de la seva reserva d’Oklahoma; un d’ells, Elora Danan, interpretada per l’actriu de sang mohawk Devery Jacobs, ara a Echo com a cosina de Maya. El pare d’aquesta torna a ser Zahn McClarnon, vist recentment a la sèrie de misteri Dark winds com a policia tribal navaho del sud-oest dels EUA. Freeland celebra l’existència de les dues ficcions inesperades i parla d’Echo com un nou pas en aquesta direcció: "També ens movem en un espai diferent, el de l’univers cinematogràfic de Marvel".