Estopa, Medalla d’Or de Belles Arts

Estopa, Medalla d’Or de Belles Arts

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Estopa, el cineasta Pablo Berger, la presentadora María Teresa Campos, l’escriptor Miguel López (El Hematocrítico) i l’actriu Itziar Castro, aquests tres a títol pòstum, són alguns dels 37 destinataris de les Medalles d’Or al Mèrit en les Belles Arts 2023, va anunciar ahir el ministre de Cultura, Ernest Urtasun.

Miguel López, El Hematocrítico, fallecido el 27 de noviembre. /

L.O.C.

Els guardons, la concessió dels quals va ser aprovada pel Consell de Ministres, distingeixen les persones i entitats que han destacat en el camp de la creació artística i cultural o han prestat notoris serveis en el foment, el desenvolupament o la difusió de l’art i la cultura o en la conservació del patrimoni artístic.

Estopa, Medalla d’Or de Belles Arts /

"Un dels eixos que travessa la nostra concepció de la cultura en aquest ministeri són els drets culturals, i l’accés a la vida cultural per part de la comunitat és un d’aquests drets. Les persones creadores són, junt amb institucions com les que avui també premiem, una garantia sòlida d’aquest accés", va dir Urtasun durant la roda de premsa en la qual ha donat a conèixer els premiats.

Estopa, Medalla d’Or de Belles Arts /

En aquest sentit, el titular de Cultura va expressar: "Aquestes medalles també són una garantia que la llibertat d’expressió i de creació ha de presidir tots i cada un dels nostres gestos en defensa de la cultura, que és al seu torn la defensa de la nostra democràcia".

A més, entre els guardonats es troben els actors Gemma Cuervo, Vicky Peña i Luis Zahera, els ballarins Antonio Najarro i Lucía Lacarra, el dramaturg José Sanchís Sinisterra, el dissenyador Modesto Lomba, el grup Estopa, la Fundació Sorolla, el Museu Chillida Leku, el Festival d’Almagro i el director de cine Albert Serra. A títol pòstum, a més de Campos, El Hematocrítico i l’actriu Itziar Castro, es distingeix la cineasta Patricia Ferreira i el dibuixant de còmic Carlos Pacheco.

Urtasun es va referir als premiats a títol pòstum perquè, va dir, "són mereixedors" d’aquesta medalla: "Han deixat empremta en les nostres vides, les han transformat per fer-les millors i aquest és justament el poder que la cultura té".

Altres sectors

Del món de l’art, van ser guardonats l’artista, restaurador i mestre del vidre Carlos Muñoz de Pablos, la Fundació Museu Sorolla, l’Obra Cultural Balear, la mecenes i col·leccionista Candela Álvarez Soldevilla, el Museu Chillida Leku, l’advocada de l’Estat del Ministeri de Cultura Carmen Acedo i, també, l’Associació Gremial Sevillana d’Art Sacre.

Notícies relacionades

De l’àmbit cinematogràfic i teatral, a més dels ja esmentats, la guionista Isabel Peña Domingo, el dramaturg José Sanchís Sinisterra, el tècnic d’il·luminació Juan Gómez-Cornejo Sánchez, el director i productor audiovisual José Luis López-Linares, el Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Almagro i la guionista Isabel Campo Vilar.

En el sector de la música i la dansa, el músic, compositor i director d’orquestra Antoni Ros-Marbà, el ballarí i coreògraf Antonio Najarro, la Fundació Victoria de los Ángeles i la ballarina Lucía Lacarra.