Pérez Gellida, 80è premi Nadal

L'escriptor val·lisoletà guanya el prestigiós guardó amb 'Baix terra seca', un 'thriller' rural ambientat a l'Extremadura de principis del segle XX. El periodista Jaume Clotet s'emporta el Josep Pla

Pérez Gellida, 80è premi Nadal

leticia blanco

5
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

Com envia la tradició, després de la visita de Ses Majestats els Reis Mags, la nit del sis de gener és la del Premi Nadal, el guardó més longeu de les lletres espanyoles que aquest 2024 ha celebrat 80 anys a l’Hotel Palace, l’antic Ritz de Barcelona. L’escriptor val·lisoletà César Pérez Gellida (1974) va guanyar el Premi Nadal amb Baix terra seca, un thriller rural d’aires tarantinescos ambientat a l’Extremadura de principis del segle XX. Jaume Clotet va guanyar el Premi Josep Pla amb La Germandat de l’Àngel Caigut, un altre thriller, aquest actual, amb tocs històrics, en el qual un monjo de Montserrat i una mossa es veuen atrapats en una trama que es remunta als templers i farà que els fonaments de l’Església Catòlica trontollin.

Sota terra seca, presentada al premi amb el títol fals d’Orquídies negres, està protagonitzada per una enigmàtica i seductora viuda que va marcar el destí de tot aquell que s’hi creuava i que desapareix després que la seva finca s’incendiï. Comença llavors una investigació sobre una de les hisendes més grans de la regió que destaparà secrets del passat.

Pérez Gellida va resumir una novel·la "negra, molt negra" i amb un "rerefons polític" que explora com l’hostilitat condiciona les persones. "És Extremadura, 1917, en temps difícils, molta pobresa, latifundis, caciquisme i molta gana" quan un tinent de la Guàrdia Civil ha d’investigar un incendi i la desaparició del capatàs.

"Hi ha dues paraules al diccionari que sempre m’han cridat l’atenció. Una és alegria, i una altra és gràcies. Són les dues emocions que vull transmetre", va dir el premiat, que va recordar els seus paisans guanyadors del Nadal, Gustavo Martín Garzo i "el mestre Delibes", també de la seva dona i de l’assecador que sempre li acompanya en els seus viatges malgrat que és calb (pel que sembla, el soroll li aisla i li ajuda a concentrar-se).

El jurat l’han format en aquesta edició els escriptors Inés Martín Rodrigo, Care Santos, Andrés Trapiello, Lorenzo Silva i l’editor de Destinació, Emili Rosales.

Amb Pérez Gellida, el Nadal torna a premiar una novel·la negra, un gènere que no para de sumar lectors a Espanya i que s’ha fet un notori buit en el palmarès dels guardons literaris.

En alguna ocasió, l’autor ha confessat que va començar a escriure per combatre l’insomni. Ho va fer el 2010 i des d’aleshores no ha parat: ha publicat 13 novel·les en una dècada, totes (fins ara) en Suma de Lletres, un dels segells del grup Penguin Random House, principal rival del Grup Planeta, que torna a fitxar en la competència. Destinació, la nova editorial de Pérez Gellida, publicarà Baix terra seca i La Germandat de l’Àngel Caigut el pròxim 7 de febrer. Els dos premis van incrementar la seva dotació l’any passat (igual que el Planeta), fins als 30.000 euros per al Nadal i els 10.000 del Pla.

L’autor de ‘Memento mori’

Pérez Gellida és el responsable de Blackallolid, el festival de literatura negra de Valladolid. La seva minuciositat i rigor a l’hora de construir personatges, crims i trames li va portar a rebre el 2014 la Medalla d’Honor de la Societat Espanyola de Criminologia i Ciències Forenses. Amazon Prime Video va estrenar a finals d’octubre l’adaptació del seu debut, Memento mori, la primera part de l’exitosa trilogia Versos, cançons i trossets de carn, que té un sofisticat psicòpata amant de la poesia com a protagonista.

La sèrie, protagonitzada per Juan Echanove i Yon González, segueix les peripècies d’un sociòpata que recorda al mític Patrick Bateman de American Psycho i està ambientada a Valladolid, amb les fredes aigües del Pisuerga de fons. També ha escrit novel·la negra històrica, com a Tot el millor, la seva primera incursió en el gènere d’espies, que estava ambientada al Berlín de l’antiga RDA, en plena Guerra Fría, i els protagonistes del qual eren agents del KGB.

El Premi Pla l’ha guanyat el periodista i historiador Jaume Clotet per La Germandat de l’Àngel Caigut, un thriller actual amb elements històrics que barreja religió i intriga. Els protagonistes són un monjo de Montserrat i una mossa d’esquadra que s’enfronten a una trama que amenaça de treure a la llum "el secret més gran de la l’Església catòlica". L’obra arrenca en Acre, Terra Santa, la ciutat dels templers i l’última gran fortalesa dels creuats al Llevant mediterráno l’any 1291, l’any en què va ser conquerida pel sultà Al-Ashraf Jalil.

Notícies relacionades

"Aquesta obra és un viatge des de l’antiga Jerusalem del segle XIII fins a la Barcelona del segle XXI", va explicar Clotet, que va fer un al·legat a favor de la lectura. "Suposo que avui m’he convertit en escriptor", va confessar. "Ahir estava llegint contes a les meves filles, ho fem cada dia des de fa 10 anys. Contes parlats i llegits. És un hàbit que jo recordo de petit amb la meva mare, quan em deixava llegir el que volia, ja fossin còmics o llibres de Folch i Torres. Escriure és molt important, però llegir ho és encara més. Ensenyar a les noves generacions a fer-ho és el millor que podem fer", va afirmar després de recollir el premi.

Clotet ha combinat el periodisme, la novel·la històrica i la política durant tota la seva carrera. Entre 2003 i 2008 va ser cap de premsa del departament de Governació de la Generalitat i entre 2008 i 2010 va ser subdirector de l’Agència Catalana de Notícies (ACN). També va ser director de Comunicació de la Generalitat entre gener de 2016 i juny de 2021,fue investigat per participar en els preparatius de l’1-O i és probable que es vegi beneficiat per l’amnistia. És coautor, amb l’expresident de la Generalitat Quim Torra, de Les millors obris de la literatura catalana (comentades pel censor). El 2016 va guanyar el Premi Nèstor Luján de novel·la històrica amb un llibre sobre càtars, Liures o morts.