El món fantàstic de Tokyo Genso

L’artista japonès, convidat al Manga Barcelona, brinda al saló una de les seves inquietants il·lustracions d’edificis apocalíptics i en ruïnes envaïts per la natura i sense presència humana. 

El món fantàstic  de Tokyo Genso

anna abella

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una immersió a Genso World, un món ¿inquietant? ¿apocalíptic? ¿misteriós? ¿futurista? Tot això i, sens dubte, en ruïnes i fascinant. Escenaris d’un Tòquio insòlit, sense éssers humans, envaït per una natura exuberant. És el que les il·lustracions del japonès Tokyo Genso poden transmetre a l’espectador. "Cadascú sentirà coses diferents. Genso, en japonès, significa fantasia. Jo agafo llocs reals i els transformo com si fos un anime, de manera fantàstica. Pot ser que alguns sentin temor, però dins aquesta inquietud vull que també trobi esperança i, com em passa a mi, relaxació, perquè són espais on estar sol i tranquil", explica l’autor, convidat al Manga Barcelona.

Tokyo Genso, pseudònim d’un artista que compagina les seves visions, que a les xarxes socials és seguit per més de 200.000 fans i que l’editorial Tomodomo reuneix en un llibre d’art, va arribar el dia abans que el saló obrís portes després de 20 hores de vol des del Japó. Aquí l’esperava un ampli plafó expositiu amb diverses de les seves il·lustracions, una de les quals creada especialment per al Manga Barcelona. "No havia visitat mai la ciutat, així que vaig buscar fotos a Google i vaig acabar treballant sobre una que em va impactar, una imatge aèria de l’Eixample amb la Sagrada Família. No sabia que aquestes illes octogonals eren típiques només d’aquí", afirma l’il·lustrador, que ha reconvertit les illes de Cerdà en lletres, en una salutació a la ciutat, a més d’inundar-les de verd i d’aigua, temple de Gaudí inclòs, que ja té planejat visitar aquests dies càmera en mà.

A vista d’ocell

Perquè Tokyo Genso sol fer fotografies dels paisatges que tria i hi treballa en digital. Va començar el 2018. "Sempre amb llocs emblemàtics de la capital japonesa que els meus fans reconeixen o pels quals passo sovint", admet. La seva Barcelona a vista d’ocell és una excepció. A les aigües que la inunden hi neden unes balenes. "En d’altres hi ha dofins, peixos. M’agrada el mar i els éssers que l’habiten. Com que creo un món fantàstic, hi afegeixo animals que en la realitat no veuries mai en aquests escenaris però que així alimenten la fantasia, el somni". Animals, però cap humà apareix en les seves visions. "Potser perquè com que Tòquio té milions i milions d’habitants, si vius allà, de vegades desitges quedar-te sol", confessa l’il·lustrador, que també elabora fons per a videojocs i anime. "És cert que no hi ha persones, però sí empremtes que n’hi ha hagut: camps d’arròs, algun objecte... Quan mirava les notícies durant la covid i veia l’aigua neta envaint una Venècia sense gent em va fer pensar com seria un món sense persones. Però quan pinto no em plantejo per què la gent que hi va haver en aquests escenaris ha desaparegut".

Economista de formació que es va passar a Belles Arts, no li agradaria, explica, dibuixar imatges que indueixin a la desesperació. Per això la sensació esperançadora que adoba la vegetació o les aigües cristal·lines que envaeixen els edificis i carrers. "El verd evoca la vida que neix, l’inici d’una història nova, l’espectador pot imaginar què passarà en el futur".

Notícies relacionades

L’origen de Genso World es remunta a una visita al temple d’Angkor, a Cambodja. "Em va impactar tant que em va inspirar, com també ho van fer les pel·lícules d’animació d’Hayao Miyazaki, com El castell al cel, i ara l’anime actual. Tot i que de petit vaig tenir influències de la pintura tradicional ukiyo-i, perquè la meva àvia en tenia moltes d’aquest estil i jo les copiava, explica apuntant artistes com Hokusai.

De vegades, intercala paisatges d’estil steampunk i cotxes clàssics abandonats, una de les seves debilitats. I ja té projectes per pintar llocs que no són Tòquio. Potser dona per a una Barcelona Genso. n

Temes:

Manga Tòquio