Frau fiscal

Barcelona es desentén de la cita de Shakira amb la justícia

«Som-hi», ha dit la cantant a l’arribar a l’Audiència Provincial, on l’esperaven poc més d’una desena de fans

Shakira admet el frau a Hisenda però eludeix entrar a la presó

EFE

2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Som-hi». És tot el que se li ha sentit dir a Shakira a l’entrada del Palau de Justícia de Barcelona. No hi ha gaire a rascar en aquest «som-hi», més enllà de constatar que, en vista de l’acord a què s’arribat amb les acusacions per eludir el judici per frau a Hisenda, ha sonat bastant més resignat que desafiador. Una desangelada manera de posar fi als últims llaços que encara mantenen la cantant colombiana lligada a una ciutat on ha viscut més d’una dècada i on ha portat al món dos fills, però que mai ha arribat a considerar com a seva.

Una ciutat que, d’altra banda, i d’una manera molt barcelonina, s’ha desentès gairebé per complet d’aquest darrer acte de rendició de Shakira Isabel Mebarak Ripoll. Davant el centenar de periodistes desplegats al passeig de Lluís Companys per donar notícia de l’arribada de l’artista a la seu de l’Audiència Provincial, el nombre de fans congregats per tal de mostrar el seu suport a Shakira tot just superava la desena. I, a més, anaven per lliure; ni tan sols s’havien organitzat per preparar una pancarta o un trist cartell amb un missatge d’ànim. Res.

En l’últim moment

Notícies relacionades

Si l’inici del judici estava programat per a les 10, la cantant de Barranquilla ha decidit esperar fins a gairebé l’últim moment per fer-hi acte de presència. Deu minuts abans d’aquesta hora, el moviment dels agents dels Mossos d’Esquadra ha fet pensar que l’aparició de l’estrella era imminent. I en efecte, a les 9.53 hores, un monovolum Mercedes de color negre s’ha aturat a la cantonada de Lluís Companys amb Buenaventura Muñoz (fins i tot l’elecció del vehicle ha resultat tristament previsible; hauria sigut un gest sublim que Shakira hagués baixat de l’H-16 o el V-19, que tenen parada a escassa distància). I allà s’ha mantingut diversos minuts, amb les portes tancades i els llums d’emergència encesos, fins que l’advocat Pau Molins, vestit ja amb la preceptiva toga, ha sortit de l’edifici dels jutjats per anar a recollir la seva clienta.

Només llavors la cantant s’ha deixat veure. Amb un vestit de jaqueta rosa pal, ulleres fosques i unes sabates de taló molt respectable, ha recorregut uns cinquanta metres i ha pujat els 12 esglaons de pedra del Palau de Justícia. Sense massa enrenou. Tot just s’han sentit un parell de crits d’ànims –«¡Shakira, t’estimem!», «¡Força, Shakira!»–, que la cantant ha respost llançant un petó a l’aire amb expressió una mica moixa. A la porta l’esperaven un grup d’advocats, funcionaris i periodistes. «Som-hi», ha dit. I per dins. A l’exterior, els pocs fans presents es miraven sense saber gaire bé què fer mentre, a molt pocs metres, uns practicants de ioga feien la salutació al sol.