Gala a Sevilla

Rosalía proclama que ‘se le rompió el amor’ davant Rauw Alejandro en els Latin Grammy

La cantant catalana va sorprendre a l’interpretar el sagnant cant al desamor que Manuel Alejandro va compondre per a Rocío Jurado el 1985

 

Rosalía proclama que ‘se le rompió el amor’ davant Rauw Alejandro en els Latin Grammy

CRISTINA QUICLER / AFP

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Rosalía no va mirar a la música del futur per obrir la gala dels Latin Grammy, aquest dijous a Sevilla, sinó que es va agenciar un clàssic de la cançó melòdica, potser amb missatge enverinat. Ni més n menys que ‘Se nos rompió el amor’, el tema de Manuel Alejandro al qual Rocío Jurado va deixar la seva empremta el 1985, i el van convertir en una peça fetitxe del seu repertori. «Se nos rompió el amor / de tanto usarlo / De tanto loco abrazo / sin medidas / De darnos por completo / a cada paso…»

Estrofes d’arremolinat desamor que podrien tenir una figura inspiradora, i un destinatari, en el ‘partenaire’ que Rosalía va deixar enrere aquest estiu, no gaire temps després d’haver anunciat al món els seus plans de casament: un altre ‘Alejandro’, el porto-riqueny Rauw, present a l’auditori del Palau de Congressos i Exposicions en la seva doble condició, com ella, d’actuant i nominat. Pot sorprendre que una artista que només mirar cap endavant participi de l’acte d’estirar un xiclet romanticomorbós com aquest. Final de cicle, en fi, per a la història d’amor i desenfrenament de la qual Rosalía ens va fer partícips en l’acalorat tema ‘Hentai’, el record del qual flotava entre línies quan, seguint la lletra, va cantar: «me alimenté de ti / por mucho tiempo / Nos devoramos vivos / como fieras».

Notícies relacionades

La interpretació va ser poderosa i delicada, cal dir, aliena al terrabastall natural de la difícilment igualable Rocío Jurado, amb una altra classe de matisos. Va començar el tema sola, ‘a cappella’, i se li va sumar una parada de guitarres i picada de mans, una trentena, amb un mar de fons de compassat xivarri. Posada en escena sentida, funerària fins i tot, amb vestit negre de pronunciat escot i clavant advertències líriques que «el invierno llega, aunque no quieras».

La intriga havia envoltat aquesta actuació, de la qual cap detall havia transcendit, i potser van tenir gust de poc aquells tres minuts i 50 segons de Rosalía en estat poc menys que sagnant. Va ser l’escena en ‘prime time’ d’aquests Grammy Llatins desplaçats fora dels Estats Units per primera vegada en els seus 24 anys d’història, en una seu sevillana repetidament elogiada, «màgica» en paraules de Luis Fonsi.