Tornen els rodatges

Acaba després de 118 dies la vaga d’actors de Hollywood

El sindicat accepta un principi d’acord que inclou augments en els salaris mínims, la protecció davant l’amenaça de la intel·ligència artificial i una prima de participació per ‘streaming’

Un 2024 amb menys sèries a Hollywood

Acaba després de 118 dies la vaga d’actors de Hollywood
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Després de 118 dies, la vaga d’actors de Hollywood ha acabat en el primer minut d’aquest dijous. El final de l’aturada, la més llarga en la història dels intèrprets, ha arribat hores després que el comitè negociador del seu sindicat, SAG-AFTRA, anunciés que ha aprovat de forma unànime un principi d’acord amb els grans estudis i plataformes per al conveni col·lectiu dels tres pròxims anys. I poc més d’un mes després que acabés la vaga de guionistes, la indústria es prepara per tornar a funcionar a tota màquina.

 Els detalls del pacte dels actors no es faran públics fins divendres, després que se sotmeti a la revisió i consideració de la junta nacional del sindicat, i després haurà de ser ratificat pels membres amb dret a vot del sindicat, al qual pertanyen 160.000 actors.

Les línies mestres, en qualsevol cas, ja es coneixen. Inclouen segons les primeres informacions pujades en els salaris mínims (dos punts percentuals per sobre del que van aconseguir els guionistes segons ‘Variety’), més aportacions als seus fons de salut i pensions i més compensació en els anomenats ‘residuals’ que els actors cobren pels programes i pel·lícules en ‘streaming’.

 L’acord, a més, estableix restriccions en l’ús de la intel·ligència artificial, cosa que resol el que havia sigut un dels esculls més ardus en les difícils negociacions. I recull garanties que no es crearan amb aquesta tecnologia rèpliques dels intèrprets sense pagament o aprovació.

En total, segons el sindicat, el contracte representarà guanys de més de 1.000 milions de dòlars per als actors.

 

Canvi estructural

Kevin West, un dels 17 membres del comitè negociador, ha dit a ‘Variety’ que hi va haver «llàgrimes d’eufòria i alegria» després de la votació i que tot i que l’acord «no és perfecte», el resultat representa un èxit «extraordinari». Ben Whitehair, un altre membre del comitè, ho ha resumit com «una victòria massiva» per al sindicat i ha assegurat que s’ha guanyat un «canvi estructural».

Els estudis i plataformes, representats per l’Aliança de Productors de Cine i Televisió (AMPTP per les seves sigles en anglès) també, han celebrat l’acord assegurant que «representa un nou paradigma». «Estem desitjant que la indústria reprengui la tasca d’explicar grans històries», van assegurar en un comunicat.

Aquesta reactivació s’havia fet fonamental per a ells si volien salvar l’actual temporada televisiva i la cinematogràfica de l’estiu. La resolució també apressava els actors, especialment els d’ingressos més baixos, que han passat mesos sense treballar. I estava afectant tota la indústria, amb alfombres vermelles buides i promocions ranques, centenars de milers de treballadors de la indústria paralitzats i pèrdues milionàries en les economies locals associades al cine i la televisió. Només per a l’economia californiana les aturades combinades de guionistes i actors han suposat unes pèrdues de 6.500 milions de dòlars i l’acomiadament de 45.000 treballadors segons l’Oficina d’Estadístiques Laborals del Departament de Treball dels EUA.

 

Negociacions complicades

Les negociacions entre els actors i estudis i plataformes han sigut complicades. Una vegada que els primers van declarar la vaga el 14 de juliol, sumant-se a l’aturada que havien iniciat al maig els guionistes i enfrontant Hollywood a la primera vaga conjunta dels dos sectors des de 1960, van haver de passar 80 dies fins que va tenir lloc el primer cara a cara entre els negociadors del sindicat i els consellers delegats de Netflix, Disney, NBCUniversal i Warner Disney.

Notícies relacionades

Una vegada que els guionistes van assolir el seu propi acord i el 27 de setembre van posar fi a la seva vaga, es va iniciar a principis d’octubre una altra ronda de negociacions però nou dies després els estudis les van abandonar i l’ambient va quedar tens i tèrbol.

L’última ronda va començar amb millors perspectives i més voluntat d’acord el 24 d’octubre. Per divendres els estudis van presentar la que van dir que era la seva «última, millor i final» oferta sobre la taula. Més consellers delegats es van afegir a converses per zoom amb el sindicat. Aquest dimecres van plantejar un ultimàtum, i van exigir una resposta per a les cinc de la tarda, hora local a Califòrnia. Vint-i-cinc minuts abans que expirés el termini, va arribar l’anunci dels actors acceptant el principi d’acord. I a Hollywood a partir d’aquest dijous es pot tornar a sentir el clàssic «llums, càmera, acció».

Temes:

Hollywood Vagues