Guardons literaris

Inés Martín Rodrigo i Luis García Montero, Premis de la Crítica de Madrid de novel·la i poesia

Els escriptors han sigut reconeguts per l’Associació d’Escriptors i Crítics madrilenys pels seus llibres 'Las formas del querer' i 'Un año y tres meses’

Inés Martín Rodrigo i Luis García Montero, Premis de la Crítica de Madrid de novel·la i poesia
1
Es llegeix en minuts

Inés Martín Rodrigo i Luis García Montero han resultat guanyadors del Premi de la Crítica de Madrid que atorga des del 2008 l’Associació d’Escriptors i Crítics madrilenys en les modalitats de novel·la i poesia, respectivament.

En el cas d’Inés Martín Rodrigo, que actualment treballa al suplement literari abril de Prensa Ibérica, el guardó és per a 'Las formas del querer', la novel·la amb què va obtenir el premi Nadal el 2022 i que des d’aleshores està tenint una gran acollida per part del públic. En paraules del membre del jurat Francico J. Castañón, ‘Las formas del querer’ és una novel·la sorprenent, capaç de mostrar un moment de la història d’Espanya i, de la mateixa manera, embolicar el lector en una història suggerent, dinàmica i original».

Nascuda a Madrid el 1983 i periodista a més d’escriptora, Inés Martín Rodrigo és una veu fonamental de la nova novel·lística espanyola, ha treballat al diari ABC i col·labora en el programa de ràdio 'El ojo crítico'. És també autora de la novel·la ’Azules son las horas’, d’’Una habitación compartida’, on entrevista dones vinculades a la cultura i les lletres, i del conte infantil ’Giselle’. Aquest any ha publicat l’assaig breu 'Una homosexualidad propia’, en què lidia amb la invisibilitat i els estigmes a què encara s’enfronten moltes dones homosexuals i presenta una sèrie de referents culturals que les poden ajudar a construir una identitat més lliure en temps foscos.

Notícies relacionades

L’obra premiada de Luis García Montero és 'Un año y tres meses', el llibre que reuneix els poemes escrits arran de la mort de la seva dona, l’escriptora Almudena Grandes. Per Pablo Méndez, un altre dels membres del jurat, 'Un año y tres meses' és un dels llibres elegíacs millors en molt temps, una obra commovedora i propietària de la mestria que ha caracteritzat l’obra de García Montero des de sempre».

Poeta, novel·lista i assagista sempre compromès políticament, actualment director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero va néixer a Granada el 1958 i és una figura indiscutible de la poesia espanyola contemporània. Des de la publicació del seu primer llibre, 'El jardín extranjero', que va aconseguir el premi Adonáis el 1982, la seva obra no ha deixat de créixer i ha obtingut els premis més importants, com el Nacional de Poesia per ’Habitaciones separadas’, convertint-se a més en un dels poetes espanyols més populars.