Premi oficial

Cristina Fernández Cubas, mestra del relat, guanya el Nacional de les Lletres Espanyoles

Cristina Fernández Cubas, mestra del relat, guanya el Nacional de les Lletres Espanyoles

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Cristina Fernández Cubas ha sigut guardonada amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles 2023, a proposta del jurat, reunit aquest dijous. El jurat ha destacat l’autora per la màgia de la seva narrativa, que l’ha portat a ser considerada com una de les millors comediantes espanyoles. Pel domini fascinant de l’ús de la concisió per narrar històries, que es nodreixen de la literatura fantàstica, i que fa arribar al lector de manera intensa fins a canviar la manera d’entendre les coses».

Així mateix, el jurat ha destacat que «Fernández Cubas és una autora ineludible que ens convida a pensar en els límits entre la realitat i la ficció, una creadora exquisida que sempre va voler narrar». El premi, concedit pel Ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 40.000 euros. Distingeix el conjunt de la tasca literària, en qualsevol de les llengües espanyoles, d’un autor espanyol o autora espanyola, que tingui una obra considerada com a part integrant del conjunt de la literatura espanyola actual.

Multipremiada

Notícies relacionades

Cristina Fernández Cubas va néixer a Arenys de Mar, Barcelona, el 1945. Va estudiar Dret i Periodisme, professió que exerciria posteriorment. És una de les més destacades autores del gènere de relat breu a Espanya, i entre les seves obres hi ha ‘Mi hermana Elba’ (1980), ‘Los altillos de Brumal’ (1983), ‘El ángulo del horror’ (1990), ‘Con Agatha en Estambul’ (1994) o ‘Parientes pobres del diablo’ (2006), amb la qual va obtenir el Premi Setenil al millor llibre de relats publicat a Espanya. La recopilació de la majoria d’aquests títols publicada el 2008 com a ‘Todos los cuentos’ va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de literatura en llengua castellana, el Premi Salambó de narrativa en castellà i el Premi Càlam llibre de l’any.

Posteriorment, un altre dels seus llibres de relats, ‘La habitación de Nona’ (2015) va merèixer el Premi de la Crítica, el Premi Dulce Chacón i el Premi Nacional de Narrativa. També ha escrit novel·les com ‘El año de Gracia’ (1985), que va inspirar al compositor Albert Sardá una òpera; ‘El columpio’ (1995), o ‘La puerta entreabierta’ (2013) amb el pseudònim de Fernanda Kubbs. A més, és autora de l’obra de teatre ‘Hermanas de sangre’ (1998); del llibre de memòries narrades, ‘Cosas que ya no existen’ (2001), amb el qual va obtenir el Premi NH de relat publicat cinc estrelles, i de l’assaig, ‘Emilia Pardo Bazán’ (2001).