Programació

Quins autors vindran a Barcelona pel Festival 42 de gèneres fantàstics... i quina estrella ho farà ‘online’. Calendari i horaris

La tercera edició de la trobada se celebrarà entre el 8 i el 12 de novembre a la Fabra i Coats

Quins autors vindran a Barcelona pel Festival 42 de gèneres fantàstics... i quina estrella ho farà ‘online’. Calendari i horaris
3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per tercer any consecutiu, els seguidors dels gèneres literaris fantàstics, de la fantasia a la ciència-ficció i el terror passant per totes les seves variants, tindran una cita de tardor a Barcelona.El Festival 42 de Gèneres Fantàstics de Barcelona ha revelat avui el seu cartell. Aquests són els principals noms que passaran per Barcelona entre el 8 i el 12 de novembre (presencialment, en un festival que opta per un gran espai com la fàbrica de Sant Andreu per convertir-lo en una trobada comunitària) i, amb una excepció sonada, de manera ‘online’.

Steven Erikson

Tots els grans renovadors contemporanis de la fantasia èpica han anat passant en els últims anys per Barcelona. Faltava el canadenc Steven Erikson, arqueòleg i antropòleg, autor de la decalogia ‘Malaz: El Libro de los Caídos’, publicada originalment entre el 1999 i el 2011. El seu últim llibre publicat a Espanya és ‘Un dios inclemente’, l’inici d’una trilogia successora de la sèrie original, situada al mateix món fantàstic i fosc. Participarà en dues xerrades el dissabte 11 (11.00 h i 20.00 h) i firmarà llibres el mateix dia a les 17.00 h a la llibreria Gigamesh.

Brandon Sanderson

No, Brandon Sanderson no viatjarà a Barcelona. Però participarà en ‘streaming’ divendres 10 de novembre a les 18.30 h, parlant del Cosmere, l’univers en el qual es desenvolupen les seves desenes d’obres, incloent-hi les quatre novel·les extres, escrites durant el confinament, que Nova ha publicat aquest any. I potser explica alguna cosa més del cinquè llibre, en procés d’escriptura, de la seva monumental decalogia ‘El Archivo de las Tormentas’. Se l’ha comparat amb tots els grans del gènere. Potser faltaria fer-ho amb algú d’un altre camp diferent: a nivell de superproducció i popularitat podria ben ser l’Agatha Christie de la fantasia.

Ada Hoffman

Chronos acaba de publicar en català la segona part de la seva trilogia ‘Extern: els caiguts’. Professora de Ciència Computacional, es defineix com a «autisti autorepresentadi» i molts dels seus personatges són «no neurotípics». El dijous 9 de novembre a les 18.30 h. parlarà del seu univers (diversitat, computació i horror còsmic).

Wu Ming-Yi

Naturalista, assagista i novel·lista taiwanès, la seva novel·la ‘L'home dels ulls compostos’ ha guanyat recentment el premi PEN Català a la millor traducció. Barreja de realisme màgic entre el retrat de la vida actual a l’illa de les comunitats indígenes i les seves mitologies oceàniques (els habitants originals de l’illa són els avantpassats de tots els pobles que es van expandir pel Pacífic des de Hawaii fins a Nova Zelanda). El dissabte 11 de novembre a les 18.30 h debatrà sobre dos dels components de les seves obres, el realisme màgic i la consciència mediambiental.

Mariana Enríquez

El Festival 42 opta no només per portar un grapat d’autors internacionals de renom que funcionin com a novetat-imant cada any sinó per comptar amb presències recurrents no menys rellevants i amb un públic fidel a Barcelona. És el cas de Mariana Enríquez, que el dissabte 11 a les 17.15 h es reivindicarà sense complexos com a autora de terror.

Jay Kristoff

L’escriptor de novel·la fantàstica juvenil australià (‘Las guerras del loto', Crónicas de Nuncanoche’) parlarà de la seva obra el dissabte 11 a les 13.00 h. L’enunciat: ‘Vampiros, cazadores e implantes cibernéticos: los mundos indestructibles de Jay Kristoff’.

Ann Leckie

En una edició en la qual la intel·ligència artificial (a més d’altres temes com les distopies i el seu revers, els futurs utòpics) serà un dels eixos principals no podia faltar Ann Leckie, guanyadora del premi Locus per cada una de les seves novel·les protagonitzades per naus espacials conscients (‘Justicia Auxiliar’ (2014), ‘Espada Auxiliar’ i ‘Piedad Auxiliar’). Intervindrà l’intensíssim dissabte 11 de novembre en una xerrada sobre ciència-ficció activista (16.00 h) i a la taula comuna amb els grans noms del festival sobre ‘quin futur ha de recrear el gènere’ (19.45 h).

Evidentment, en una trobada amb 70 activitats i 174 participants això és només una presentació. Pots consultar el programa complet del festival aquí. Entre elles, exposicions dedicades a Michael Ende o la relació entre cine i literatura fantàstica en col·laboració amb el Festival de Sitges, una miniconvenció dedicada a Shirley Jackson o homenatges a Jaume Fuster i Vicenç Pagès Jordà.