Guardó

Antonio Monegal guanya el Premi Nacional d’Assaig 2023

El jurat ha destacat l’obra ‘Como el aire que respiramos: el sentido de la cultura’ «per l’excel·lència de l’estil i la creativitat»

Antonio Monegal guanya el Premi Nacional d’Assaig 2023

EFE

1
Es llegeix en minuts

L’escriptor Antonio Monegal (Barcelona, 1957) ha sigut guardonat aquest dijous amb el Premi Nacional d’Assaig 2023, per la seva obra ‘Como el aire que respiramos: el sentido de la cultura’, una distinció que concedeix el Ministeri de Cultura i Esport, i que està dotat amb 30.000 euros.

El jurat, presidit per María José Gálvez Salvador, directora general de Llibre, Còmic i Lectura del Ministeri de Cultura i Esport, ha destacat la seva obra «per l’excel·lència de l’estil i la creativitat». També per posar el focus d’atenció «en el concepte ampli i en el caràcter integrador de la cultura, que permet comprendre i definir el que som i fem: un fenomen que dona sentit a la nostra societat».

Notícies relacionades

A més, el jurat ha destacat que «Antonio Monegal, davant els que critiquen el caràcter elitista de la cultura, argumenta, amb una narrativa clara, fresca i directa, a favor seu com a recurs vital, com un bé de primera necessitat en el qual s’ha d’invertir perquè no ens podem permetre viure sense».

Segons l’editorial Acantilado, que ha publicat aquest llibre, Monegal interpreta la cultura «com a activitat intrínsecament política i indissoluble del nostre lloc i la nostra intervenció al món, però sobretot com a bé comú de primera necessitat per enfrontar-nos als reptes de l’existència».