‘Alpha’ Tour a BCN

Aitana arriba a Barcelona ballant com li dona la gana: «No puc escandalitzar-me si cantem en família lletres que diuen això»

Aitana arriba a Barcelona ballant com li dona la gana: «No puc escandalitzar-me si cantem en família lletres que diuen això»

MANUEL BRUQUE / EFE

4
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una criatura angelical, d’aquestes que la televisió poleix i dibuixa com a verge i lliure de pecat, ha defraudat una petita i sorollosa part del seu públic. Aitana, l’artista de Sant Climent de Llobregat, de veu dolça, resposta càndida i cutis diví, s’ha posat, als seus 24 anys, a moure bruscament els malucs i s’ha enfrontat a alguna cosa més que als crits histèrics que va escoltar Elvis al seu dia. Més o menys la cosa ha anat així: pares que van acudir amb els seus fills al concert de la catalana a València –el que obria la gira del seu nou disc, ‘Alpha’– es van escandalitzar i ho van denunciar a través de les xarxes socials. Algun fins i tot deia que reclamaria els diners de l’entrada.

I xarxes socials i mitjans han amplificat el suposat escàndol provocat per les coreografies de la catalana i el seu equip de ballarins –sobretot, d’una en concret, com veurem més endavant–. No està de més recordar que abans d’Aitana, això de moure els malucs ho han fet milers d’artistes. A Miley Cyrus, per exemple, no li queda res de Hannah Montana, afortunadament.

Després de la polèmica, Aitana tan sols ha respost que «tot bé». Al cap i a la fi, la sexualitat ha estat sempre cosida a la música pop. «Tothom és lliure de fer el que vulgui, sobretot quan ens estem expressant amb el nostre cos i la nostra veu, com és el cas. Aquest ball no deixa de ser una coreografia amb moviments pelvians, de cintura...», comenta Adriana Garriga, ballarina i directora d’A6 Estudi, un estudi de fitnes i dansa que té alumnes d’entre 4 i 80 anys a Barcelona. Els més joves, assenyala la professional, consumeixen molt més contingut explícit per les xarxes socials. «Sempre que té a veure amb la sensualitat i, sobretot, de la dona, passa això. És una persona que ha anat creixent, les persones evolucionen, fan les coses que els agraden i ella hi té tot el dret», afegeix Garriga, de 34 anys. Perquè –¡ah!– no es va armar el mateix xivarri quan Aitana, referent infantil, va deixar la seva imatge per anunciar un menú d’una multinacional de menjar ràpid.

Figura del pop més ‘mainstream’

Doncs bé, aquest concert escandalós arriba amb doble sessió, dijous i divendres, al Palau Sant Jordi. El públic de l’artista catalana, sortida de la novena edició d’‘Operación Triunfo’ (2017), està format per molt joves i, en gran part, famílies, una cosa visible en els seus directes. Però és evident que Aitana no fa música infantil, sinó que segurament s’ajusta al pop més ‘mainstream’, ja que d’allà ve també, d’‘OT’. Per contextualitzar-ho, es pot assenyalar que un dels seus èxits més importants és el ‘remix’ de ‘Mon amour’ amb Zzoilo, cançó amorosa omnipresent el 2021, cantada per nens, joves i pares, deia una cosa tan naïf com «contigo no hace falta dinero en el banco».

Per tot això, Gemma Raurell, mare de dues nenes, de 8 i 11 anys, que aniran al concert (els menors de 16 han d’anar-hi amb un tutor) de divendres d’Aitana no s’havia ni plantejat que al concert hi pogués haver res «pujat de to», ja que ja n’han anat a un parell de la catalana i sempre han sigut, defineix, «molt ‘family friendly’». «Està creixent artísticament, i suposo que es vol redefinir com una artista no tan infantil i nosaltres ens hi hem d’adaptar... I si no t’agrada, no hi vagis», defensa.

Notícies relacionades

Així, Aitana s’ha fet gran i el blanc de les seves primeres cançons s’ha anat tenyint com a pas lògic que fa qualsevol artista que, a més, va prenent i decidint més el rumb de la seva carrera. «Fa el que vol i tu, com a mare, ets qui ha de decidir si això és adequat per al teu fill o no. I si vas al concert si vols comentar-ho amb ell, si li agrada o no, per què...», respon Isabel Carmona, una altra mare que té entrades per veure amb la seva filla de 14 anys l’espectacle.

L’assenyalada part més tòrrida del concert d’Aitana és el de la interpretació del tema ‘miamor’, duet amb el mallorquí Rels B i que balla fogosament amb un dels ballarins, que diu sense embuts: «Un beso en el cuello y empezamos; sus labios mojados, y ella encima de mí». Raurell, de 41 anys, apunta cap a les lletres: «Moltes vegades són el que està ballant. Tampoc ens pot sorprendre tant que balli d’aquesta manera». «No puc escandalitzar-me d’això si estem cantant en família lletres que diuen això», diu sobre ‘miamor’.