5
Es llegeix en minuts
EFE

La música llatina té un nou rei i es diu Peso Pluma. L’artista mexicà va ser aquest dijous el més premiat en els premis Billboard Latin a la música llatina del 2023, i va superar el porto-riqueny Bad Bunny, que feia diversos anys que dominava el mercat i les cerimònies de guardons.

Peso Pluma va rebre vuit premis, entre els quals se’n van destacar quatre per a ‘Ella baila sola’, la seva col·laboració amb Baula Armada, i el d’artista nou de l’any. El Conill Dolent (Bad Bunny) se’n va anar del Watsco Center de la ciutat de Miami (Estats Units) amb set Latin Billboards, la majoria pel seu èxit ‘Tití me preguntó’.

Tot i així, el número més aplaudit de la nit va ser la presentació de Bad Bunny, que va marcar el seu retorn a uns premis en castellà, després de quatre anys d’absència. ‘Moscow mule’, ‘Tití me preguntó’, ‘La neverita’, ‘Me porto bonito’ i ‘Where she goes’ van formar part d’un pupurri, abans que interpretés el seu més recent senzill ‘Un preview’.

Per la seva banda, Peso Pluma va repetir sovint un poderós «Amunt Mèxic», al rebre cada un dels seus premis. El seu triomf als Latin Billboards reflecteix la creixent popularitat dels nous ritmes de la música mexicana als Estats Units i el món de parla hispana.

El seu corrido tumbado ‘Ella baila sola’ va fer història aquest 2023, al convertir-se en la primera cançó del gènere regional mexicà a encapçalar la llista Billboard 200, que mesura la popularitat dels temes a escala mundial.

Abans de la seva presentació, Bad Bunny, que sí que va aconseguir el cobejat premi de Billboard 200 artista de l’any, va pujar a l’escenari en mitjons. «He vingut corrent perquè m’estava canviant, però volia agrair-los el suport que sempre m’han donat. Jo faig música perquè els estimo i perquè m’agrada el que faig. Gràcies», va expressar.

Bad Bunny es presenta a l’escenari durant els premis Billboard de la música llatina 2023 al Watsco Center el 5 d’octubre del 2023 a Coral Gables, Florida. /

Jason Koerner

Entre les dones, la més premiada va ser la cantautora urbana Karol G. La colombiana va ser distingida pel seu disc ‘Mañana será bonito’. A més, va rebre el premi Latin Billboard Esperit de l’Esperança, per la seva tasca filantròpica a favor de les dones i els nens, amb la seva fundació Con Cora.

«Aquest probablement és un dels premis  més especials que rebré en tota la meva carrera. Una de les raons perquè és bonic rebre aquests premis és perquè ens donen més visibilitat i podem ajudar més», va expressar La Bichota al donar-li el premi a la directora de la seva fundació.

El quartet de guanyadors va ser completat pel colombià Manuel Turizo, que en va rebre tres pel seu èxit ‘La bachata’.

Valentina Bueno i Karol G parlen a l’escenari durant els premis Billboard de la música llatina 2023 al Watsco Center el 5 d’octubre del 2023 a Coral Gables, Florida /

Jason Koerner

Sorpreses i llàgrimes

La presentació en viu del ‘remix’ de ‘Por las noches’ va ser un dels moments inesperats dels Latin Billboard. Peso Pluma va compartir l’escenari per primera vegada amb l’artista argentina i la seva rumorada parella Nicki Nicole.

El seu compatriota TINI va presentar una nova versió del seu èxit ‘Cupido’, aquesta vegada amb un ritme del gènere dominicà del dembow.

L’homenatge a Jenni Rivera, al complir-se el desè aniversari de la seva mort, va oferir una inèdita i commovedora col·laboració entre la seva filla Chiquis i les bandes Calibre 50 i Los Sebastianes. El pupurri de les cançons de La Diva de la Banda va incloure ‘Basta ya’, ‘Inolvidable’ i ‘Ya lo sé’.

«He sigut molt curosa amb el llegat de la meva mare. Ara vaig sentir que estava a punt per celebrar-la amb la meva veu. He estudiat molt i m’he preparat molt per fer-ho», va dir a Efe Chiquis, abans del seu número musical.

Abans de rebre el premi a la trajectòria, Los Ángeles Azules van unir les seves veus a les de Nicki Nicole, Ximena Sariñana i Sofia Reyes per interpretar les seves icòniques cúmbies ‘Otra noche’, ‘El listón de tu pelo’, ‘Nunca es suficiente’ i ‘Como te voy a olvidar’.

«És la primera vegada en els nostres gairebé 45 anys de carrera que ens donen un premi per tot el nostre treball. Estem molt emocionats i agraïts», va dir a Efe Jorge ‘el Doc’ Mejía Avante representant tots els seus germans i membres de Los Ángeles Azules, a l’alfombra blava, que va precedir la gala.

La música urbana va dominar l’escena

Myke Towers, l’artista amb més números musicals al llarg de la nit, va estrenar a la televisió el seu gran èxit ‘LaLa’. Després va cantar Yandel la seva recent col·laboració ‘Borracho y loco’, i va completar la seva participació amb ‘Cielo’, amb Feid i Sky Rompiendo.

Mentrestant, Justin Quiles i El Alfa van cantar ‘Fiesta loca’, mentre que Farruko, La Factoría i Eddy Lover van interpretar el ‘remix’ del reggaeton ‘Perdóname’.

Així mateix, Eladio Carrión va presentar una versió especial del seu trap llatí ‘Mbappe’. Representant el reggaeton mexicà, Yng Lvcas i Peso Pluma van aconseguir que no quedés ningú assegut al cantar ‘La bebe (remix)’.

Myke Towers, Sky Rompiendo i Feid actuen a l’escenari durant els premis Billboard de la música llatina 2023 al Watsco Center el 5 d’octubre del 2023 a Coral Gables, Florida /

Jason Koerner

Al rebre el premi Ícono de la mà de Yandel, Yvy Queen l’hi va dedicar a la seva filla Naiovy i va reflexionar sobre el seu llegat.

Notícies relacionades

«Aquest gènere em va ensenyar a abraçar la meva part masculina, perquè quan vaig començar vaig haver de batallar amb homes i no amb femelles. Vull agrair que puc collir cada una d’aquestes flors quan soc viva, i no saben l’orgull immens que sento al veure que hi ha cada vegada més dones a l’escenari perquè dic que vaig fer la meva feina com havia de ser», va expressar La Caballota.

Els guanyadors dels Latin Billboard de la música llatina van ser seleccionats basant-se en les interaccions dels fanàtics amb la música, vendes d’àlbums i cançons, així com transmissions en ràdio i gires rastrejades per Billboard i Luminate en el període del 13 d’agost del 2022 al 12 d’agost del 2023.