El festival de poesia UN-I-VERS s’estrena a Benifallet

Adriana Es

3
Es llegeix en minuts
ACN

El festival UN-I-VERS s’ha estrenat aquest divendres a Benifallet (Baix Ebre) amb l’objectiu de «sembrar una llavor» de poesia a través de diversos formats artístics. Fins diumenge, el certamen acosta aquest gènere literari a tots els públics amb més de vint accions poètiques de petit format que tenen la música, la dansa o la fotografia com a protagonistes. Així, s’han organitzat rapsodes, tallers de haikus i altres activitats per unir la poesia i el territori. L’organització pretén convertir-lo en una cita anual per als autors més consagrats i poetes desconeguts. L’elecció de Benifallet tampoc és casual, segons va explicar un dels coorganitzadors, Arturo Gaya. «Vam pensar que una activitat així en un poble petit es viu molt més, tot és més pròxim», va apuntar.

Durant tres dies la mostra desgrana una programació que busca acostar la poesia a tots els públics, no només per a lectors habituats a aquest gènere, sinó també per a la gent que no llegeix o que no llegeix aquest gènere. Per això, s’han preparat 25 espectacles de petit format i de disciplines artístiques diverses, com és el cas de la música, la dansa o la fotografia. Segons Gaya, es tracta de demostrar que la poesia «no només està feta per ser llegida», sinó que existeixen diferents canals per disfrutar-la.

Entre les accions poètiques que es podran veure a Benifallet hi ha estrenes d’obres, com és el cas de ‘Poemes en clau de sol, cançons en clau de lluna’, d’Agustí Garcia; ‘Lo que tengo’, de Josep Lluís Villa, i ‘Paraules urgents’, d’Arturo Gaya i Sergi Trenzano. D’altres, en canvi, són propostes que ja estan en gira.

De moment, l’organització no xifra la previsió de públic per a aquesta primera edició, amb la qual busquen arrelar al territori. El festival pren de referència altres esdeveniments ja desapareguts com el Bouesia del Delta de l’Ebre, i avança amb pas «ferm» per convertir-se en una trobada poètica anual a les Terres de l’Ebre. Al seu torn, busquen esborrar fronteres entre lectors i autors amb activitats a diferents racons de la població, com el Calvari o el Convent.

Selecció «equilibrada» d’autors

L’elecció dels poetes que participen en aquesta primera edició del festival ha sigut «equilibrada», entre autors consagrats i d’altres de més desconeguts. Entre les propostes escollides per atraure públic de tot el territori destaquen el poeta Enric Casasses (Premi d’Honor de les Lletres Catalanes), que va començar el festival aquest divendres acompanyat dels músics Don Simon i Telefunken. Aquest dissabte a la nit serà el torn de Carles Dénia, que oferirà el concert ‘El paraíso de las palabras’, sobre els poetes àrabs d’al-Àndalus adaptats per Josep Piera.

L’aposta pel talent ebrenc també és molt present, amb propostes de quilòmetre zero, com és el cas de les presentacions de les obres de dos poetes tortosins, Albert Roig (Premi Carles Riba i Jocs Florals) i Andreu Subirats. Més enllà d’autors populars, el festival també obre la porta que qualsevol persona aficionada pugui prendre part en la programació de manera activa. Precisament amb aquesta voluntat s’han celebrat tallers de haikus i rapsodes amb micròfon obert perquè la ciutadania recités versos propis o d’altres poetes.

Reivindicació

Notícies relacionades

De fet, el nom amb el qual s’ha batejat el festival reivindica tots els autors més desconeguts però que han fet més gran aquest gènere literari. UN-I-VERS s’ha inspirat en un poema molt curt del finat poeta rapitenc Jon Gras, a qui els organitzadors han dedicat un record. «Hi ha moltíssima gent que escriu i fa poesia des de l’anonimat humilment; la poesia no són només els grans noms, sinó que també és moltíssima la gent que està creant», ha destacat Gaya.

El festival UN-I-VERS baixarà el teló aquest diumenge, després de tres dies intensos d’accions poètiques a tota la localitat ebrenca. La cantautora Lia Sampai serà l’encarregada de tancar la primera edició del certamen a la plaça Farnós i Vizcarro de Benifallet.

Temes:

Poesia