Planter musical
L’Heliogàbal expandeix la seva particular Gàl·lia: l’ampliació d’un local històric

L’Heliogàbal, aquest diminut imperi musical situat al carrer Ramón y Cajal del barri de Gràcia, amplia els seus dominis. Aquesta particular Gàl·lia, que va camí dels 30 anys de resistència contra vent, marea, multes i ordenances diverses, viu una nova albada amb un nou equip al capdavant d’un local que, tècnicament i llicència en mà, és un bar. Però, evidentment, és i ha sigut molt més que això: un laboratori i planter musical que va arribar a rebre el Premi Ciutat de Barcelona el 2012.
Albert Pijoan, el seu propietari, continua liderant el projecte –«jo soc aquí des de l’antic Egipte»–, però l’etapa és nova. Radicalment nova. Amb ell rema un equip nou i jove. «S’està repetint la història. Al final la gràcia de l’Helio és treballar el planter, els talents emergents... I hi ha hagut un canvi generacional», exposa Pijoan. «És bo per al sector que hi hagi relleu generacional, perquè fa falta lloc per a la gent que comença», afegeix el propietari del bar. Això també es veu en el públic. «D’alguna manera hem acabat sent una espècie de la casa de la música sense voler. S’ha ajuntat l’energia de l’equip nou amb l’efervescència del talent emergent», comenta Xavi Bruguera, part de l’equip que ja fa un parell d’anys que està en marxa. La intenció és compaginar la programació del prometedor planter amb els noms que han crescut de la mà de l’Helio.
Més enllà dels canvis en la gestió, n’hi ha hagut un que ha de marcar l’esdevenir de l’Heliogàbal com a bar i sala de concerts: una renovació i ampliació del local (a partir del local contigu) i, sobretot, un nou escenari. Explica Pijoan que es va embrancar en «una bogeria de reformes» amb un cost molt elevat. En total, quatre en sis anys per poder complir i acollir-se a la normativa dels Espais de Cultura Viva, impulsada pel govern dels Comuns, i que, insisteix Pijoan, «no està resolta al 100%». «Hem fet tot el que se’ns ha demanat», sentencia, després de superar, sembla, una odissea que s’ha allargat més de set anys en què es va arribar a tocar fons amb tres inspeccions en 10 dies a finals del 2014 i principis del 2015. Això va suposar multes per valor de 22.000 euros, cosa que els va obligar a aturar la seva activitat en sec.
D’aquesta manera, les obres han de suposar un tornar a començar, reprenent, això sí, la transcendent i bonica història del local. El nou escenari es va estrenar el 10 de maig i s’ha estat testant durant un mes fins a la gran inauguració d’aquest dimecres (amb concerts de Julieta i La Ludwig Band). «Hem treballat 25 anys en una llauna de sardines, i ara és el triple. Continua sent per a concerts de petit format, però en condicions. Són instal·lacions de luxe», resumeix Pijoan. L’aforament passa de ser de 123 persones a 150, tot i que, afirmen, el mític i minúscul escenari de sempre no morirà.
Un primer revés
Notícies relacionades«Estem contents per inaugurar però falten per millorar normatives», denuncia Pijoan. I és que abans de començar oficialment la nova etapa van rebre un primer revés. Una visita de la Guàrdia Urbana a l’Heliogàbal dissabte 4 de juny va acabar amb un expedient en què s’indica que al local hi havia gent ballant en un espai diàfan, sense taules, una cosa que tan sols es pot fer a les discoteques a aquella hora. Eren les 23 hores tocades, quan acaba l’activitat dels Espais de Cultura Viva (i se’ls permet fer concerts), i, normativa en mà, fins al seu tancament l’Helio és un bar. «Si hi hagués una llicència adequada a la nostra activitat això no passaria», es queixa el propietari de l’Heliogàbal.
Per acabar, Pijoan llança un parell de preguntes a l’aire que fa anys que busquen respostes: «¿Com pot ser que no es pugui ballar en un bar si tens les instal·lacions per fer-ho? ¿Com pot ser que costi tant que un espai amb la trajectòria de l’Helio no tingui un marc legal adequat a la seva activitat?».
Ja ets usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Sinistre Una dona que va ser a Teatre la nit de l’incendi diu que va témer el pitjor al veure les bengales
- Laboral Els autònoms ja no es deslliuraran d’aquest impost: Hisenda confirma que el pagaran sí o sí el 2024
- FUTBOL Alfonso, exjugador del Barça: «Obligaria Guardiola i les noies de la selecció femenina a besar la bandera espanyola»
- SEXISME EN L’ESPORT «El meu entrenador va voler enviar-li un missatge al meu psicòleg que deia ‘El que necessita és que la follis’»
- Drets de passatgers Equipatge de mà gratis als avions: ¿què canvia amb la moció del Parlament Europeu?
- Drets de passatgers Equipatge de mà gratis als avions: ¿què canvia amb la moció del Parlament Europeu?
- Els drets dels passatgers El Parlament Europeu insta la Comissió a fer complir la gratuïtat de l’equipatge de mà
- Última hora Incendi a dues discoteques de Múrcia, en directe: últimes notícies sobre l’incident a la sala d’oci
- Multimèdia | La factura de la investidura: el preu dels partits per fer Sánchez president
- Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) Treball donarà 12.600 euros a les empreses que contractin durant un any estudiants d’FP dual