Política i moda

¡La Verge!, per Patrycia Centeno

¡La Verge!, per Patrycia Centeno

Canal Sur Tv

4
Es llegeix en minuts
Patrycia Centeno
Patrycia Centeno

Experta en comunicació no verbal.

ver +

Després de la creixent polèmica vaig acabar veient el gag sobre la Verge del Rocío per comprovar la suposada aberració que TV-3 havia comès contra els andalusos i els catòlics. No sé si tinc legitimitat per parlar en nom de cap dels dos col·lectius; però ni com a descendent (paterna) de Riotinto ni com a creient (tot i que no practicant) vaig localitzar la gran ofensa. Una altra cosa seria valorar la gràcia de la paròdia, però tampoc em dedico a l’anàlisi humorística. I tot i que potser no rigués aquesta vegada amb la intensitat d’altres ocasions, els asseguro que si hi ha una cosa que des d’una edat primerenca valoro de la televisió pública catalana és la capacitat que tenen de riure’s de tot (per cert, no vaig veure els advocats cristians indignats quan la mateixa actriu que han assenyalat va fer un esquetx interpretant la Moreneta per denunciar la pederàstia a Montserrat...).

El programa ‘Polònia’, que fa més de 17 anys que està en antena, és un dels meus preferits i el considero una de les millors cròniques polítiques que hi ha en l’actualitat perquè (a pesar o gràcies a les exageracions) afinen en aquells detalls que ningú s’atreveix a retratar per interessos, pors o ignorància... «Si vols dir la veritat, fa servir l’humor o et mataran», aconsellava el gran Billy Wilder. Així que algunes vegades, quan maliciosament (ho confesso) comparteixo un gag amb un col·lega o amic al qual la paròdia l’afectarà ideològicament i em contesta que per què no ho fan amb els altres (polítics), ja solc tenir la resposta preparada perquè sempre hi ha una rèplica en forma de mofa sobre l’adversari (la qual llavors, casualment, sí que li fa gràcia). Així que el perill de TV-3 no està a riure’s de tot, sinó quan es prohibeix una broma perquè no suporten que els professionals que havien contractat per fer un humor gamberro facin la seva feina (mai vaig veure ‘Zona franca’, però em va semblar encomiable que el presentador Joel Díaz hi renunciés després que acomiadessin un dels seus col·laboradors).

Il·lusa de mi, vaig imaginar que després del que va passar el 2016 amb ‘Charlie Hebdo’ a tots ens va quedar clar que l’humor (ens agradi o no) és una manifestació més de la llibertat d’expressió... Així com en el gag del programa d’humor ‘Està passant’ no vaig trobar el suposat («delicte de») odi, en les declaracions d’alguns polítics, presentadors i tertulians que presumptament parlaven seriosament vaig veure sortir l’«‘a por ellos’» de l’1O. Però no pretenc convèncer ningú perquè per a gustos en l’humor, la sàtira, la crítica i l’opinió, els colors. Només recordar que hi ha un remei molt pràctic, senzill i eficaç: canviar de canal.

Notícies relacionades

No obstant, de vegades fas zàping i el que et trobes és encara pitjor. Com topar amb un vídeo del Dalai-Lama fent un petó a un nen als llavis i demanant-li després que li llepi la llengua. ¡La Verge! A la criatura se la veu primer entusiasmada abraçant el Dalai (l’agafa amb forces i amb un gran somriure com si fos un peluix abraçable) per després anar sentint-se cada vegada més descol·locat (primer reticent al petó sense entendre gaire bé què pretén i després amb el cap i esquena rígides davant aquell senyor que creia diví). El Dalai s’ha acabat disculpant emparant-se en el fet que es tractava d’una «broma»... És cert que li fa pessigolles i fins i tot li fa un cop al xocar els caps i tots dos somriuen, però la imatge sembla inquietant i repulsiva i empitjora quan recordes que la seva santedat va admetre conèixer nombrosos casos d’abús sexual per part de monjos a menors i no va fer gaire més (només va animar les víctimes a assenyalar públicament aquests gurus).

Però quan semblava que la Setmana Santa ens havia portat poca esperança i pau espiritual, s’obra el miracle en forma de bellesa fotogràfica i recuperes una mica de fe. La María, una natzarena abillada amb la cucurulla posada alletant el seu fill durant la matinada en la Germandat del Captiu de Sanlúcar de Barrameda per reivindicar un paper més actiu de la dona en la Setmana Santa i defensar la naturalesa de la lactància materna com un dels gestos més bonics i amorosos que hi ha. Per descomptat, a alguns els ha ofès també aquesta estampa perquè una cosa és que la Verge doni el pit a Jesús en retaules i escultures i una altra que la María s’atreveixi a fer-ho en carn i ossos. ¡La Verge!