Del 29 de juny al 30 de juliol

El Grec suma més veus que mai per reivindicar la creació coral

El Festival de Barcelona inclourà 88 propostes i artistes internacionals com Sasha Waltz, Ivo van Hove i Dimitris Papaioannou

La companyia australiana de circ Gravity & Other Myths i el Cor de Noies de l’Orfeó Català inauguraran la cita al Teatre Grec amb ‘The pulse’, un espectacle que farà gira internacional

El Festival de Barcelona inclourà 88 propostes i artistes internacionals com Sasha Waltz, Ivo van Hove i Dimitris Papaioannou

El Grec suma més veus que mai per reivindicar la creació coral

Ajuntament de Barcelona

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El treball coral és el reflex de la suma d’esforços que fa possible una obra, tant de teatre com de música, dansa o circ. Més enllà de si és un o són diversos els intèrprets, sense tota la suma de tècnics i persones que col·laboren amb l’artista, la seva creació seria un simple cúmul d’esforços, contactes, converses. Aquesta idea vertebra aquest any la programació del Festival Grec, que, a partir del 29 de juny i fins al 30 de juliol, es podrà veure a través de 88 propostes liderades principalment per dones: un 55% tenen autoria o direcció femenina. Les coproduccions s’eleven a 35, que suposen el 40% de la programació.

El circ i la música coral tindran un protagonisme destacat. Les dues disciplines s’uniran a ‘The pulse’, espectacle inaugural al Teatre Grec fet per 30 acròbates de la companyia australiana Gravity & Other Myths i 30 cantants del Cor de Noies de l’Orfeó Català. Es tracta d’una ambiciosa coproducció que després de Barcelona viatjarà per Mont-real, Galway o Graz amb l’ajuda de l’Institut Ramon Llull. 

«El Festival Grec proposa sempre coses noves. Aquest any posa èmfasi en la comunitat i la col·lectivitat», ha dit l’alcaldessa Ada Colau, que ha destacat la presència de corals catalanes en 12 espectacles. Cesc Casadesús, director artístic del festival, ha agraït tots els suports que ha tingut per construir aquest model de festival. «És la suma de talent i creativitat. Un festival alegre, visual, impactant i compromès que no evita temes candents de la nostra època».

Més circ

En la programació predomina el teatre, amb 32 obres; la música, amb 15 espectacles, gairebé tants com els anomenats d’escena híbrida en què es creuen diversos llenguatges artístics, amb 14. Destaquen també 13 muntatges de dansa i 12 de circ, un gènere que per primera vegada ocupa un lloc substancial i dobla la presència respecte a anteriors edicions, enfront les dues propostes de cine.

Les creacions posaran el focus en temes com el canvi climàtic, la guerra, els reptes de les dones al segle XXl, les persones en risc d’exclusió social o la intel·ligència artificial. 

Tot i que el Grec fa anys que s’ha expandit pels barris i ha connectat amb la població a través de diversos projectes comunitaris, aquest any potenciarà encara més la col·laboració amb diferents col·lectius i entitats de la ciutat per desenvolupar iniciatives úniques i irrepetibles.

Més enllà del circ contemporani més avantguardista, el circ més de carrer també tindrà un paper especial en aquest Grec, que el dia 2 de juliol, tres dies després de la inauguració oficial, arribarà fins al passeig de Gràcia amb els equilibris del sorprenent funambulista Nathan Paulin, que creuarà la famosa avinguda sobre un cable d’acer per commemorar el 200è aniversari de la famosa avinguda barcelonina. Un espectacle popular obert a tothom a l’encreuament del passeig de Gràcia amb la Gran Via que arribarà fins a Portal de l’Àngel.

Artistes internacionals

Entre les estrenes internacionals hi figura ‘The confessions’, d’Alexander Zeldin, deixeble de Peter Brook, que s’estrenarà al Wiener Festwochen al juny, i ‘Vessel’, de Damien Jalet i Kohei Nawa, que fusiona dansa i arts visuals. A més tornaran a Barcelona creadors com Ivo van Hove amb ‘Who killed my father’, adaptació d’una obra d’Édouard Louis; Dimitris Papaioannou amb ‘Ink’, una proposta molt visual, i Sasha Waltz oferirà la seva versió ballada de la ‘Setena’ de Beethoven amb música en directe interpretada per l’Orquestra Simfònica del Liceu.

Notícies relacionades

La música i el ball també seran protagonistes a ‘Carnación’, l’última proposta de dos artistes flamencs singulars, la ‘bailaora’ Rocío Molina i el ‘cantaor’ Niño de Elche, junt amb la Coral Càrmina, que aquest any commemora el seu 50è aniversari. I entre els músics que debuten en el Grec hi haurà la Ludwig Band, Joan Dausà i Rufus Wainwright.

El Grec aspira a ressonar a través de moltes i diferents veus i creadors.