Del 31 de març al 2 d’abril

Les cinc activitats que no et pots perdre al Saló del Còmic 2023

La 41a edició del saló ofereix una gran varietat d’exposicions i autors convidats

  • «La festa» del Còmic Barcelona visibilitzarà més de 30 autores

  • Guia del Saló del Còmic 2023 de Barcelona: Tot el que necessites saber

Les cinc activitats que no et pots perdre al Saló del Còmic 2023

Enric Fontcuberta

3
Es llegeix en minuts

Falta poc perquè els aficionats del còmic puguin disfrutar de la 41a edició del Saló del Còmic de Barcelona, que tindrà lloc del 31 de març al 2 d’abril a la Fira Barcelona Montjuïc. Aquest any presenta novetats per a tots els públics i una programació cultural que pretén reflectir l’ahir, l’avui i el demà d’un mitjà en constant expansió. Repassem a continuació tot allò que es pot trobar en aquesta edició.

Menú variat d’activitats

El Còmic Barcelona ofereix xerrades, taules rodones, pòdcasts en directe, firmes, projeccions i concerts en tres seccions diferents:

  • Comic Fantasy: Dedicat a la relació entre les vinyetes i el rol o fantasia. Els assistents podran fer jocs, hi haurà còmics, taulers de dibuix, cartes barrejats amb la fantasia, el terror i la ciència-ficció. També hi seran presents dues exposicions: ’David López, el dibuixant de 20 cares’ i ’Punts de seny: el rol, els còmics i el cine d’Álex de la Iglesia’.
  • Comic Stage: Novetat d’aquesta edició. Acollirà xerrades, gravacions de pòdcasts en directe (’Campamento Krypton’ i ‘Territorio 9’) i concerts per animar l’ambient de l’esdeveniment.
  • Comic Vision: Reuneix professionals del còmic i del mitjà audiovisual. Hi haurà una ‘master class’ amb el guionista americà Rick Remender i l’animador Raúl García, de carrera internacional en estudis com Disney, parlarà de la seva experiència i mostrarà al públic la seva pel·lícula ‘Extraordinary tales’. Així mateix, comptaran amb estrenes inèdites com ‘Vampiras’ (del director Iván Mulero), ‘Black is Beltza II: Ainhoa’ (Fermín Muguruza), ‘Unicorn wars’ (Alberto Vázquez) i una estrena molt especial, el capítol 1000 de la sèrie ‘El detectiu Conan’ doblat al català, en col·laboració amb el canal X3.

Zona familiar: ’Comic Kids’

Per animar els més joves a endinsar-se en el món del còmic, el festival torna amb ‘Comic Kids’. Una zona on els més petits podran observar el món que els envolta a través dels còmics de manera didàctica i digital. Tindran tallers on podran acolorir, podran participar en sortejos com el d’una Nintendo Switch, disfrutar de concerts infantils, de jocs de taula... I per a les joves promeses del cosplay (una subcultura japonesa que consisteix a crear i utilitzar una disfressa de la teva figura favorita de sèries, manga, còmics o anime) hi haurà una desfilada de cosplay infantil.

Les exposicions

  • ’Daniel Torres: l’arquitectura de les vinyetes’: Reflecteix l’univers personal creatiu del guanyador del Gran Premi de Còmic Barcelona 2022.
  • ’Magues de l’Humor’: compta amb una selecció d’una trentena d’autores relacionades directament amb l’humor que han publicat la seva obra a Espanya.
  • ’Punts de seny: el rol, els còmics i el cine d’Álex de la Iglesia’: A través de dibuixos originals, quaderns de treball i il·lustracions a gran mida, aquesta mostra reuneix material de l’autor com ara pàgines dels seus primers còmics, col·laboracions amb fanzins, ‘concept art’ per a les seves pel·lícules, ‘storyboards’ i esbossos espontanis.

Més autors nacionals, com David López i Genie Espinosa (guanyadora del Premi a Autora Revelació del 2022) també tenen les seves respectives exposicions.

Homenatge a Carlos Pacheco

Un grup d’artistes s’han reunit per homenatjar l’autor Carlos Pacheco (mort l’any passat) a través del dibuix. L’exposició comptarà amb una subhasta benèfica, tota la recaptació es donarà a adELA (Associació Espanyola d’Esclerosi Lateral Amiotròfica), ja que el dibuixant va ser diagnosticat d’aquesta malaltia.

Artistes i expositors internacionals

El 2023 torna amb força la presència d’artistes internacionals: James Tynion IV, Zerocalcare, que tindrà una esperada trobada amb Fermín Muguruza, Rick Remender i alguns dels dibuixants de les seves obres, Anne Simon, Aude Picault, Barbara Stok, Rosemary Valero-O’Connell, Igort, Léa Murawiec i Sammy Harkham, entre d’altres.

Còmic Barcelona comptarà amb una considerable presència d’expositors, com la zona Alter Còmic Barcelona, dedicada a les editorials independents. Un altre apartat dedicat als fanzins que s’ha rellançat amb èxit de participació, així com l’Artist alley.