Polèmica lingüística

La RAE afronta avui el seu ple més tens, dividida entre partidaris i detractors d’accentuar ‘solo’

La RAE afronta avui el seu ple més tens, dividida entre partidaris i detractors d’accentuar ‘solo’

EPC

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Real Academia Española afronta aquesta tarda un dels seus plens més tensos dels últims anys, «tempestuós» segons un dels seus membres més coneguts, l’escriptor Arturo Pérez-Reverte. La raó: la batalla entre acadèmics enfrontats per l’accent de ‘sólo’ quan és sinònim de ‘solamente’. 

Notícies relacionades

La setmana passada, l’Academia va anunciar que es relaxava la prohibició d’accentuar el ‘solo’, una notícia que va generar una allau de reaccions entre els accentuistes. Poc després la mateixa Academia va matisar aquesta decisió, cosa que va generar enuig entre molts, entre ells, Pérez-Reverte, que va tuitejar: «El ple de dijous vinent serà tempestuós». 

La polèmica en el si de la RAE és en realitat un enfrontament entre dos tipus d’acadèmics: els escriptors com l’autor de ‘Patente de corso’, que s’inclinen més per firmar ‘solo’, i els lexicògrafs, d’un perfil molt més tècnic i liderats pel lingüista Salvador Gutiérrez Ordóñez, que també va ser el coordinador de l’‘Ortografía de la lengua española’ i la ‘Nueva gramática básica’ del 2010, que molts titllen d’antiaccentuista.