+RAIN Film Fest.
Barcelona tindrà el primer festival d’Europa dedicat a la Intel·ligència Artificial en el cine
El certamen, un projecte de la Universitat Pompeu Fabra, segueix els passos del pioner AI Film Festival, que s’ha desenvolupat a Nova York aquest febrer, i se celebrarà al juny dins de les activitats del Sónar
+RAIN Film Fest. Un nom misteriós. ¿Un nou festival de cine a Barcelona? Sí, però bastant peculiar. RAIN són les sigles de reseach AI Narratives (recerca sobre narratives d’intel·ligència artificial). Es tracta d’un certamen centrat en les pel·lícules generades amb intel·ligència artificial. El primer d’aquest tipus a Europa. I només n’hi ha un altre en tot el món, l’AI Film Festival, que s’ha celebrat a Nova York aquest febrer.
Es tracta d’un projecte de la Universitat Pompeu Fabra, dirigit per Jordi Balló, que es desenvoluparà durant tres dies del mes de juny vinent, el 14 al campus Poblenou de la UPF, i els dies 15 i 16 en el context de l’‘AI & Web3 creatives summit’ del Sónar+D, dins de les activitats del festival Sónar. El concepte és el de reflexionar sobre les narracions fílmiques contemporànies basades en la intel·ligència artificial i totes les implicacions, de caràcter estètic, però també ètic i polític, que comporten, cosa de què s’ha fet ressò la literatura i el cine comercial, de les novel·les d’Isaac Asimov al projecte de Stanley Kubrick que va acabar dirigint Steven Spielberg, ‘A.I. Intel·ligència artificial’ (2001), ha traslladat a la quotidianitat d’una societat futura tot i que no gaire llunyana.
¿Qui és l’autor en un producte d’aquestes característiques? ¿Serem deutors i alhora esclaus de l’evolució de la tecnologia? ¿Condiciona aquesta tecnologia els processos creatius? ¿Quina és la seva ètica? El festival proposa per al dia 14 diverses activitats per afrontar aquestes i més incògnites que la IA pugui suscitar. Amb el nom de Research es planteja una jornada de debat amb la presència d’experts com Cristóbal Valenzuela, CEO i cofundador de Runway (plataforma de creació de contingut i edició de vídeo en temps real que utilitza eines IA), i Jorge Caballero (un dels fundadors de la productora GUsanoFilms, centrada en el documental i els nous formats).
Notícies relacionadesLa mostra obre aquests dies la convocatòria internacional per inscriure-hi pel·lícules que facin servir diferents models d’intel·ligència artificial en els processos de realització i convidar-ne els directors per debatre públicament sobre els seus treballs. Amb l’epígraf de Fair, una autèntica fira, hi haurà un mercat en què els creadors podran connectar amb els productors i empreses dedicades als sectors audiovisual i tecnològic per moure projectes i barrejar idees. Live, quan declini el dia, reunirà un seguit de propostes performatives, musicals i audiovisuals, i utilitzarà, entre altres mètodes, el ‘live coding’, la generació de música, imatge i text a través dels algoritmes de les computadores.
Els dies 15 i 16 són els destinats a l’AI & Web3 creatives summit, amb quatre sessions sobre cine, música i mitjans amb intel·ligència artificial en què participaran el discjòquei i investigador japonès de la IA Nao Tokui i Yotam Mann, músic, informàtic i fabricant d’instruments dedicat a la recerca de les moltes possibilitats de la tecnologia aplicada a la creació musical.
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- LLIGA F (1-8) El Barça torna a lluir-se contra el Madrid CFF en un duel amb polèmica
- PREMIER LEAGUE El City guanya i l’afició demana a Guardiola en català que segueixi
- El repte de la dependència Les filles carreguen més amb la cura dels avis
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar a les empreses Lideratge, la clau de la salut mental a la feina
- Multimèdia | Guerra a Israel i Gaza: així evoluciona el conflicte
- 1,5 petabytes per emetre la Copa Amèrica de vela
- Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial. El procés La sostenibilitat, en l’adn de les empreses