Estrena al Liceu

Plensa i el seu ‘Macbeth’ arrenquen amb èxit d’assistència

Hi havia molta expectació per veure el debut de l’escultor barceloní com a director d’escena al Liceu entre personalitats del món de la cultura, la política i l’empresa

Plensa i el seu ‘Macbeth’ arrenquen amb èxit d’assistència

Elisenda Pons

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Hi havia moltes ganes aquest dijous de descobrir la nova versió de ‘Macbeth’, òpera de Verdi basada en un drama shakespearià, en versió de Jaume Plensa, escultor barceloní de fama internacional que va debutar amb èxit com a director escènic. No és la primera vegada que Plensa treballa a l’òpera, on ha realitzat impressionants muntatges amb La Fura dels Baus com a escenògraf. Tant els furers Carlus Padrissa com Àlex Ollé van assistir a l’estrena. Amb ells Plensa va estrenar al Festival de Salzburg ‘La damnation de Faust’, de Berlioz, fa diversos lustres, com a responsable de l’escenografia i el disseny de vestuari. Ja llavors somiava amb ‘Macbeth’ i el Liceu l’hi ha posat amb safata.

Personalitats del món de la política, l’empresa i la cultura s’han citat al Liceu per descobrir aquesta nova mirada que Plensa ha projectat sobre aquest clàssic amb la seva iconografia. Salvador Alamany, presicente de la Fundació del Gran Teatre del Liceu va rebre a la seva arribada Pere Aragonès, president de la Generalitat, Natàlia Garriga, consellera de Cultura, Joan Francesc Marco, director de l’INAEM. L’alcadesa de Barcelona Ada Colau no hi va acudir –l’última vegada que va ser al Liceu va ser per veure l’òpera comunitària ‘La gata del Raval’–, però sí que ho van fer alguns els tinents alcaldia, entre els quals Laia Bonet i Jordi Martí. I també no es van voler perdre l’estrena diversos exconsellers de Cultura com Àngels Ponsa, Mariàngela Vilallonga i Ferran Mascarell.

De l’àmbit de l’empresa van destacar, entre d’altres, Joan Font, president del Grup Bon Preu, i el seu rival Joan Roig, president de Mercadona. També hi va ser Fernando Encinar, cofundador del portal immobiliari Idealista.com. Del món de la cultura s’hi va poder veure músics com Jordi Savall, escriptors com Milena Busquets, Eduardo Mendoza, Marta D. Riezu i artistes com Eulàlia Valldosera, Antoni Llena, Joan Fontcuberta i il·lustradors com Paula Bonet, Carme Solé i Jordi Labanda. Entre els actors s’hi va poder veure Pere Arquillué, que diverses vegades ha actuat com a rapsode en concerts, i Alex Brendemühl. I tot i que el Barça jugava la mateixa nit, al Saló dels Miralls va destacar amb un espectacular vestit negre la dona de Lewandowski, Anna Maria Lewandowska.

Notícies relacionades

Representants dels principals coliseus lírics d’Espanya volien veure el resultat del muntatge abans d’estudiar la possibilitat de programar-lo en futures temporades.

‘Macbeth’ es va estrenar al Gran Teatre del Liceu el juliol de 1848 i s’ha representat 118 vegades incloent la funció inaugural d’aquest dijous. Un muntatge molt diferent a l’anterior vist el 2016, amb la posada en escena cinematogràfica de Chrystof Loy. El Liceu de les Arts somiat pel director general Valentí Oviedo i Víctor García de Gomar, director artístic, ha fet un pas més amb aquest ‘Macbeth’ que ha despertat l’interès del públic amb una proposta estètica diferent per a aquesta història de poder i traïció, que Plensa acosta des d’un altre punt de vista menys sanguinari, més poètic i estilitzat.