Turisme de proximitat

Barcelona és només el principi: rutes amb tren per descobrir la província

Trens temàtics, construccions de pedra seca i cicloturisme són alguns dels atractius turístics destacats per la Diputació de Barcelona a Fitur 2023

Barcelona és només el principi: rutes amb tren per descobrir la província

Marc Castellet Puig - ACT

3
Es llegeix en minuts

Que el viatge sigui una experiència des del moment de la sortida i que es prolongui durant tot el dia. Aquesta és la nova proposta turística que la Diputació de Barcelona posarà en marxa aquesta primavera, junt amb Renfe. El visitant disposarà de sis rutes, que sortiran des de l’Estació de França de Barcelona, relacionades amb l’enoturisme, la gastronomia, el Modernisme, el termalisme i la cultura marinera, i que recorreran la província per donar a conèixer els seus principals atractius turístics. L’objectiu és posar a l’abast del visitant una oferta turística que fomenti la mobilitat sostenible, la interconnexió amb tot el territori i el turisme de proximitat. 

El projecte Trens Turístics. Barcelona és molt més forma part de l’aposta de la Diputació per reforçar la Destinació Barcelona i impulsar-la com a motor de la reactivació econòmica del territori. Amb aquest propòsit, la Diputació de Barcelona ha participat en la trobada Fitur 2023, la primera cita anual imprescindible per als professionals del turisme de tot el món, celebrada a Ifema Madrid. I ho ha fet juntament amb el Consorci Turisme de Barcelona, amb el qual ha compartit estand institucional.

Els trens temàtics, amb capacitat per a un centenar de passatgers, estaran operatius durant les temporades de primavera i tardor, sempre que les condicions tècniques ho permetin i tinguin el consens del territori. La voluntat és posar en servei sis rutes, amb trens que surtin els dissabtes de maig i juny i de setembre i octubre. En concret, les rutes seran: ‘La Barcelona espurnejant’: visita els vins espumosos (Sant Sadurní d’Anoia, a l’Alt Penedès); ‘La ruta dels modernistes gurmets’ (Mataró i Canet de Mar, al Maresme); ‘Fotografia del Modernisme’ (Terrassa, al Vallès Occidental); ‘Descobreix el mar de la Costa Barcelona’ (Vilanova i la Geltrú i Sitges, al Garraf); ‘Un mar d’històries’ (Badalona, al Barcelonès ), i ‘Natura i relax a Barcelona’ (Granollers, al Vallès Oriental).

Propostes alternatives

Notícies relacionades

Fitur ha sigut l’escenari idoni per presentar el projecte de recuperació de l’art de la pedra seca com a atractiu enoturístic del Pont de Vilomara i Rocafort, un municipi del Bages que inclou 1.754 construccions d’aquest tipus. La recuperació de les construccions de pedra seca va ressorgir arran de l’incendi forestal de l’estiu passat, que va afectar especialment les valls del Flequer i del Farell. Els efectes del foc van provocar que es revifés el passat vitivinícola de la zona, ja que les estructures d’aquestes construccions de pedra seca no es van veure afectades. Els últims anys, la Diputació de Barcelona ha treballat en l’adequació per a l’ús públic de l’entorn i de les entrades a les tines de pedra seca de la vall del Flequer, a zones de difícil accés.

També a Fitur s’ha posat en relleu la província de Barcelona com un territori ideal per atraure els amants del cicloturisme. Dels 10.000 quilòmetres transitables amb bicicleta, destaquen els 6.000 quilòmetres aptes per al cicloturisme de BTT, els més de 3.000 quilòmetres per al cicloturisme esportiu i recreatiu i els aproximadament 1.000 quilòmetres de la xarxa de carrils bici per a la mobilitat de proximitat, amb la voluntat de fomentar un turisme tranquil, amb rutes curtes, respectuoses i accessibles.

Tres marques turístiques d’acord amb el territori

Mitjançant les seves tres marques turístiques, Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i el Pirineu Barcelona, la Diputació de Barcelona impulsa un model de turisme sostenible, responsable i resilient, tant des del punt de vista econòmic com l’ambiental i el social, i promou les bones pràctiques dels agents turístics. Ho fa, a més, alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible proclamats per les Nacions Unides i inclosos a l’Agenda 2030, i apostant per un turisme que sigui positiu per als visitants, però també per als residents: alternatiu, sostenible i diversificat, que garanteixi i recolzi les economies locals i que sigui especialment respectuós amb l’entorn, tant urbà com natural. Més informació a: www.barcelonaesmoltmes.cat