Premis de l’Acadèmia de Hollywood

Retorn al passat: les directores tornen a quedar fora dels Oscars

Després de dues victòries consecutives en la categoria de millor direcció, les dones desapareixen del quintet finalista

  • ‘Todo a la vez en todas partes’ parteix com a favorita als Oscars del 2023 amb 11 nominacions

  • La llista completa dels nominats als Oscars del 2023

Retorn al passat: les directores tornen a quedar fora dels Oscars
2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Oscar a la millor direcció torna a ser cosa d’homes. Si algú pensava que els triomfs consecutius de dues dones en aquesta categoria (Chloé Zhao, el 2021, per ‘Nomadland’, i Jane Campion, el 2022, per ‘El poder del perro’) imposarien una dinàmica impossible de revertir s’equivocava per complet. L’anunci de les candidatures dels Premis de l’Acadèmia de Hollywood 2023 ha posat cruament de manifest que en el camí de la igualtat encara queda un llarguíssim tros per recórrer i que l’hegemonia masculina darrere de la càmera continua sent incontestable. No hi ha ni una sola dona entre els cinc aspirants al premi a la millor direcció (sis, en realitat, perquè ‘Todo a la vez en todas partes’ està cofirmada per dos homes).

Steven Spielberg, Martin McDonagh, Todd Field, Ruben Ostlund i el tàndem format per Daniel Kwan i Daniel Scheinert es disputaran una estatueta que en 93 anys d’història només ha anat a parar a mans femenines en tres ocasions. Abans que Zhao i que Campion, Kathryn Bigelow va aconseguir la fita històrica de ser la primera dona a conquistar l’Oscar en la categoria de direcció. El va guanyar per la pel·lícula ‘En terra hostil’, el 2010. Havien passat 81 anys des que Frank Borzage i Lewis Milestone van rebre els seus guardons en la primera edició dels Premis de l’Acadèmia, el 1929. En tot aquest temps, només set directores han pogut entrar en el molt masculí club dels realitzadors nominats (Campion ho ha fet en dues ocasions).

Dues nominades el 2021

L’absència de dones en el quintet d’aspirants torna els Oscars a tres anys enrere, quan el sud-coreà Bong Joon Ho es va imposar contra pronòstic a Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Sam Mendes i Todd Phillips. Repòquer d’homes. El 2021, la balança es va equilibrar una mica amb la presència de Chloé Zhao i Emerald Fennell en un grup de finalistes que completaven David Fincher, Thomas Vintenberg i Lee Isaac Chung. Dos de cinc i es va celebrar com una fita històrica. L’any passat, Campion va ser l’única directora nominada i va competir amb Steven Spielberg, Paul Thomas Anderson, Kenneth Branagh i Ryusuke Hamaguchi.

Notícies relacionades

Aquest any, res. Potser la cineasta més ben situada per optar a la candidatura era la canadenca Sarah Polley, ja que el seu film ‘Ellas hablan’, un drama que explora els llaços entre fe religiosa i patriarcat, sí que opta a l’estatueta en les categories de millor pel·lícula i millor guió adaptat. També han sigut relegades directores com l’escocesa Charlotte Wells (el seu aclamat debut rere la càmera, ‘Aftersun’, li ha brindat una nominació al seu protagonista, Paul Mescal), Gina Prince-Bythewood (‘La mujer rey’) o Maria Schrader.

El cas d’aquesta última és veritablement cridaner. La seva pel·lícula ‘Al descubierto’, que se centra en la investigació periodística sobre el cas d’abusos sexuals del productor Harvey Weinstein, que va desencadenar el moviment #MeToo i va acabar amb dècades de silenci i impunitat en la indústria del cine, ha sigut olímpicament ignorada per Hollywood als Oscars del 2023. Ni una sola nominació.

Temes:

Cine Feminisme