Premi literari

La periodista cultural Gemma Ventura Farré guanya el Josep Pla 2023

La novel·la ‘La llei de l’hivern’, amb un important alè líric, està protagonitzada per una jove que vetlla el seu avi

La periodista cultural Gemma Ventura Farré guanya el Josep Pla 2023

JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

El premi Josep Pla, que es concedeix conjuntament amb el veterà Nadal, la nit del dia de Reis, ha anat a parar en la 55a convocatòria a la novel·la ‘La llei de l’hivern’ de Gemma Ventura Farré, periodista cultural de la revista digital ‘Catorze’, mitjà en què ha fet els primers passos narratius i on també cultiva l’entrevista en profunditat. El debut en la ficció de la redactora, amagat sota el títol ‘Quan obri els ulls apareixeràs’ i el pseudònim Laura Vallclara, és un text ple del lirisme evocador a què ja té acostumats els lectors dels seus articles. La pèrdua dels éssers estimats és central en una trama que presenta una noia dedicada a vetllar el seu avi en un entorn rural mentre desferma la seva memòria i imaginació per construir la narració. La novel·la explora precisament com els que ja no hi són es poden mantenir entre nosaltres gràcies a aquests relats nascuts de la nostra necessitat de consol.

Vocació de narradora

Mestra de primària i de música a Terrassa, viatgera vocacional, la Ventura a la trentena d’avui no es plantejava exercir com a periodista fins que va conèixer la fundadora de ‘Catorze’, l’escriptora Eva Piquer, en un taller d’escriptura a Liverpool, i aquesta la va animar a participar en la seva revista. Aquest ha sigut l’inici d’una vocació d’escriptora que ara es concreta.

Notícies relacionades

Igual que el Nadal, que ha passat de 18.000 a 30.000 euros, el Pla aquest any també ha augmentat la seva dotació de 6.000 a 10.000 euros. Entre els assistents a la gala, que en aquesta ocasió ha tornat a recuperar el tradicional sopar de gala, hi havia l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la consellera de Cultura Natàlia Garriga, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i el de Cultura, Jordi Martí.

Tot i que en aquest cas la guanyadora hagi sigut una novel·la, les bases del premi estan obertes a tota mena de gèneres, incloent també mostres de no-ficció com les memòries, el diari o el reportatge periodístic. El jurat del Pla ha estat format per Laia Aguilar, Marc Artigau, Montse Barderí, Manuel Forcano i Glòria Gasch.